Τα 'αποδημητικά' βιβλία που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Εικοσιμία αναγνωστικές προτάσεις, εικοσιένα βιβλία, εικοσιένα οχήματα, για να μας ταξιδέψουν αυτό το φθινόπωρο.

Γράφει: Esquire Editors 24 Σεπτεμβρίου 2023

Το φθινόπωρο δεν μας χωράει ο τόπος: νιώθουμε την ανάγκη της μετακίνησης, της μετακόμισης, της αποδημίας. Όμως, ακόμα κι αν μείνουμε πίσω απ’ τον ίδιο ορίζοντα, τα βιβλία είναι τα φτερά μας γι’ άλλους. Κλασικά και ξενόγλωσσα, εγχώρια και ποιητικά, δοκίμια και φανταστικά, ζοφερά και αστεία, όλα όμως αξιανάγνωστα, τα βιβλία του φθινοπώρου, τα αποδημητικά βιβλία σας περιμένουν.

1. Κοινωνιολογία με τα σώβρακα

Ο Σάκης Αποστολάκης ήταν για χρόνια μάχιμος δημοσιογράφος στην "Ελευθεροτυπία". Όταν έκλεισε η εφημερίδα, λίγοι συνάδελφοι ξαναβρήκαν άμεσα δουλειά στον Τύπο γενικώς, κι ακόμα λιγότεροι, ελάχιστοι, σε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης στοιχειωδώς εφάμιλλο του ιστορικού εντύπου... Κάποιοι δεν άντεξαν, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που άλλαξαν επάγγελμα, για την επιβίωση, αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Σάκης Αποστολάκης, ο συγγραφέας του απολαυστικού, σπαρταριστού βιβλίου "Ημερολόγιον ντελίβερι", από τις εκδόσεις Ατρειδών Κύκλος. Ο Σάκης λοιπόν έπιασε δουλειά σαν ντελιβεράς, όταν άλλοι δημοσιογράφοι άνοιξαν μαγαζί, ή κατέληξαν στην οικοδομή. Όμως, άπαξ δημοσιογράφος, για πάντα δημοσιογράφος, με την έννοια πως ό,τι και να κάνεις, μ’ ό,τι και να καταπιάνεσαι, δεν παύεις να παρατηρείς, να προσέχεις, να συσχετίζεις, να ερευνάς, να βγάζεις συμπεράσματα κι ίσως εν τέλει να γράφεις. Έτσι, ο Αποστολάκης, χρησιμοποιώντας την βιοποριστική του ιδιότητα, του ντελίβερι που μπαίνει στο σπίτι μας για να μας φέρει το βραδινό μας, κράτησε ανοιχτά τα μάτια του και το μυαλό του, και μας παρέδωσε μια αξονική τομογραφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως εξελίχθηκε πριν ακόμα κι απ’ τα Μνημόνια μέχρι σήμερα. Μιλάμε για ένα εξοργιστικό, αλλά και τραγελαφικό βιβλίο, με τους εαυτούς μας χωρίς προσωπείο. Κυριολεκτικά με τα σώβρακα, όπως έχουν υποδεχτεί πολλοί πελάτες τον Σάκη, για να παραλάβουν την παραγγελία τους.

Περισσότερα στο athinorama.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης