211 αφορισμοί για να "Ευτυχείτε" από τον Βασίλη Τσακίρογλου

Με το νέο του βιβλίο θα σε κάνει να γελάσεις πικρά.

"Το έγραψα επί της ουσίας σε τρεις τέσσερις μέρες" θα μου πει από κοντά ο Βασίλης Τσακίρογλου. Λες κι είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα. "Το καλοκαίρι του 2015 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα κι έτσι έκατσα κι άδειασα το κεφάλι μου από όλα εκείνα που σκεφτόμουν".

"Η μεγαλύτερη εστία κοινωνικών μικροβίων και καρκινικών κοινωνικών κυττάρων είναι η οικογένεια" γράφει σε έναν από τους 211 αφορισμούς που αποτελούν το τελευταίο του βιβλίο με τον ειρωνικό τίτλο "Ευτυχείτε" - εκδ. Key Books. Ο ίδιος δεν πιστεύει σε καμία από τις πατροπαράδοτες έννοιες, όπως θρησκεία, οικογένεια, αγάπη και πατρίδα. Τις θεωρεί κατασκευάσματα. Διαφορετικές εκδοχές του ίδιου παραμυθιάσματος. "Επιλέγουμε την αυταπάτη. Αυτό το βιβλίο είναι στην ουσία η προσπάθεια του να τραβήξεις όλα τα φίλτρα από μπροστά σου. Εγώ, όταν κοιτάζω στον καθρέφτη, θέλω να βλέπω τα χάλια μου" μου εξομολογείται σταράτα και με πραγματική πίστη σ’ αυτό που λέει.

211 αφορισμοί για να "Ευτυχείτε" από τον Βασίλη Τσακίρογλου

Βιοπορίζεται εδώ και πολλά χρόνια από τη δημοσιογραφία, βρίσκεται όμως αισίως στο τέταρτο συγγραφικό του πόνημα. Είχαν προηγηθεί τρία βιβλία για κάτι που γνωρίζει πάρα πολύ καλά: το βίο και την πολιτεία του θρυλικού Ayrton Senna. Θέλησε όμως αυτή τη φορά να γράψει τη δική του "Καινή Διαθήκη", τις δικές του διαπιστώσεις για τη ζωή και τον άνθρωπο. "Θα ήμασταν πιο λειτουργικοί εάν ξέραμε ότι ο κόσμος τελειώνει. Τώρα αισιοδοξούμε – μέγα σφάλμα. Η αισιοδοξία είναι το τελειωτικό τέλμα" γράφει σε έναν άλλο του αφορισμό συνοψίζοντας τη δική του οπτική για τα πράγματα.

Με όπλο την αφοπλιστική ειλικρίνεια, το πικρό χιούμορ και μια τάση να λέει "αλήθειες" που ενοχλούν το μαλακό υπογάστριο πολύ προσωπικών ανασφαλειών, μας παραδίδει ένα διαμαντάκι, ένα κομψοτέχνημα αποφθεγματικού λόγου, το οποίο έχει σκαλιστεί με μεράκι και θάρρος. Ή, όπως θα έλεγε κι ο αγαπημένος του Franz Kafka, "σαν ένα τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα μέσα σου".

Διότι τελικά το Ευτυχείτε κρούει το καμπανάκι του κινδύνου –χωρίς ίχνη διδακτισμού– για εμφανείς παθογένειες που αρνούμαστε να πεισματικά να παραδεχτούμε οι περισσότεροι. Και το κάνει (τουλάχιστον κατά την άποψη του γράφοντος) με έναν πολύ ψυχαγωγικό και λυτρωτικό τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".