Νέκυια, η κατάβαση στον Άδη από τον Γιάννη Αγγελάκα
Η νέα έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση είναι παράξενο προσευχητάρι που μάς ταξιδεύει στην άβυσσο του ομηρικού έπους.
Μια μυστικιστική ηχοτροπική κατάβαση στον Άδη ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες της νέας έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση κι ένα παράξενο προσευχητάρι μάς ταξιδεύει στην άβυσσο του ομηρικού έπους.
H ομηρική Νέκυια έχει επηρεάσει συγγραφείς και καλλιτέχνες για πάνω από δύο χιλιετίες. Για τον Γιάννη Αγγελάκα, τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής, ήταν όνειρο ζωής να καταπιαστεί με τη Νέκυια, όπως αποκαλείται η ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2023, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το κείμενο της ηχοτροπικής υβριδικής παράστασης της Στέγης είναι η νέα έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, που διατίθεται στο φυσικό κατάστημα της Στέγης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
Ίδρυμα Ωνάση"Κατέβα ουρανέ στη γη/ τα σκοτεινά μας βάραθρα να φέξεις/ να γίνει η αβάσταχτη σιωπή/ κραυγή, λυγμός και λέξεις". Έτσι ξεκινά η κατανυκτική, υποβλητική αφήγηση της ραψωδίας λ της Οδύσσειας του Ομήρου από τον Γιάννη Αγγελάκα, για να καταλήξει στο παρηγορητικό: "Για να ’χουν φως οι νύχτες σας/ αυτή ήταν η έννοια μου,/ τι άλλο να προσμένω;"
Η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη
H παράσταση Νέκυια, η κατάβασή μας στο πιο απόκοσμο, μυστικιστικό και σχεδόν αποκρυφιστικό τοπίο της ομηρικής ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη, έκανε πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε μετάφραση του Γεωργίου Ψυχουντάκη, ελεύθερη διασκευή και πρωτότυπους στίχους του ίδιου του Γιάννη Αγγελάκα και της δραματουργού Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου, με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου σε ρόλους αφηγητών. Η παράσταση αποτελεί μια μουσική κατάβαση σε ένα παράλληλο σύμπαν, μια μουσική και αισθητική εμπειρία, η οποία μας ωθεί να αντιληφθούμε πόσο ιερός και σημαντικός είναι ο χρόνος που μας έχει δοθεί σε αυτή τη ζωή.
Ίδρυμα ΩνάσηΗ νέα αυτή συλλεκτική έκδοση 64 σελίδων της Νέκυιας –και προσευχητάρι και ξόρκι για την απώλεια, και κατάβαση στον Άδη και ταξίδι προς το φως, και ταραχή και χάδι, και δέος και συμφιλίωση με το πένθος– περιλαμβάνει το κείμενο της παράστασης του Γιάννη Αγγελάκα και της Θεοδώρας Καπράλου, βασισμένο στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου, σημειώσεις και φωτογραφίες από τις πρόβες, παρτιτούρες και σημειώματα των συντελεστών της παράστασης. Έχει σχεδιαστεί από το Onassis Creative Studio και διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο φυσικό κατάστημα της Στέγης.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς γεννήθηκε το θρυλικό δίδυμο Leonardo DiCaprio και Martin Scorsese
Από το πρώτο τους φιλμ μέχρι τις πιο πρόσφατες δουλειές τους, η δημιουργική σχέση DiCaprio και Scorsese αποτελεί μία από τις πιο σταθερές στο σύγχρονο σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςEurovision 2026: Αυτά είναι τα τραγούδια των 2 ημιτελικών
Αυτά είναι τα 28 τραγούδια που συμμετέχουν στον ελληνικό προκριματικό της Eurovision 2026. Δείτε πώς χωρίζονται σε Α’ και Β’ Ημιτελικό και ποια διεκδικούν την πρόκριση.
Το τέλος του Game of Thrones που δεν έχει ειπωθεί ακόμη
Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά το φινάλε της σειράς, ο George R. R. Martin μιλά για το διαφορετικό τέλος που ετοιμάζει στα βιβλία του Game of Thrones.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο φετινό MasterChef (βίντεο)
Μεταξύ άλλων, μία κακή ομαδική δοκιμασία θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τους καλύτερους παίκτες γιατί πολύ απλά σε κάποια στιγμή θα επιβιώσει μόνο η μία ομάδα, ενώ τα μέλη της αντίπαλης θα αποχωρήσουν. Περισσότερα όμως, δες εντός.
Αυτός είναι ο καλύτερος rock ντράμερ, σύμφωνα με τον Dave Grohl
Ο Dave Grohl θεωρείται από πολλούς ο τελευταίος αυθεντικός rockstar. Μια ματιά στην πορεία, το παίξιμο και τις επιρροές που τον έκαναν σύμβολο μιας γενιάς.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΑυτήν την ταινία ζήλεψε ο Γιώργος Λάνθιμος
Ποια ταινία κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον του Γιώργου Λάνθιμου; Όσα είπε για το ύφος, τον ρυθμό και την αίσθησή της.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης