7 αστυνομικά μυθιστορήματα για να βουτήξεις στον κόσμο του εγκλήματος

Μερικές πρόσφατες κυκλοφορίες που θα σου παγώσουν το αίμα -και θα σου χαρίσουν άυπνες νύχτες.

Έχει τρομερή πλάκα που στην Ελλάδα μέχρι πρότινος η "αστυνομική" λογοτεχνία αντιμετωπιζόταν ως παραλογοτεχνία. Γελάει ο κόσμος πραγματικά. Αφήνοντας όμως την γκρίνια στην άκρη -κάτι που δεν αξίζουν τα αξιόλογα (και πωρωτικά) μυθιστορήματα που βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στα ράφια των βιβλιοπωλείων- ας δοκιμάσουμε να καταδυθούμε στους σκοτεινούς τους κόσμους ως άλλοι ντετέκτιβ.

Εμείς εδώ θα σου παρουσιάσουμε (μονάχα) επτά "φρέσκα" αστυνομικά που μας κίνησαν το ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Κι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στα κομοδίνα μας. Έτοιμα να μας χαρίσουν αναγνώσεις γεμάτες δολοφόνους, φόνους, άρρωστους έρωτες και σκληρές ανθρώπινες στιγμές σε ανήλιαγα σοκάκια και σκονισμένα διαμερίσματα.

Ian Rankin | Ο Διάβολος μόνο ξέρει (εκδ. Μεταίχμιο)

7 αστυνομικά μυθιστορήματα για να βουτήξεις στον κόσμο του εγκλήματος

Tartan noir θα πει αστυνομικό μυθιστόρημα στους δρόμους των ατμοσφαιρικών σκωτσέζικων πόλεων. Κι ο διασημότερος εκπρόσωπος αυτού -ποιος άλλος;- από τον "πολύ" Ιάν Ράνκιν. Ετοιμαστείτε για άλλη μια ιστορία του Επιθεωρητή Ρέμπους στο Εδιμβούργο. Αυτή τη φορά ένας φόνος από το παρελθόν θα του χτυπήσει την πόρτα: μια πιτσιρικά δολοφονήθηκε 40 χρόνια πριν στο δωμάτιο ενός ροκ σταρ -κι ο ήρωάς μας δεν κατάφερε να την ξεχάσει ποτέ.

Ποια είνα η φάση του; Ο Rankin ως γνωστόν είναι σαν το ουίσκι, αν τον δοκιμάσεις μια φορά και σου αρέσει η γεύση του, δύσκολα θα σε απογοητεύσει στις επόμενες δοκιμές.

Caryl Férey | Κόνδωρ (εκδ. Άγρα)

Κάρολ Φέρεϋ Κόνδωρ

Τον συγγραφέα οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε από τα βιβλία του που καταπιάνονταν με το έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία -και τις δοξασίες της φυλής των Μαορί σε μια παραστρατημένη αστική (και πολύ) παρανοϊκή εκδοχή τους. Τώρα τον βρίσκουμε σε μια άλλη εσχατιά της γης· στη Χιλή, εκεί που οι δαίμονες της δικτατορίας του Πινοσέτ αντέχουν ακόμη στο χρόνο.

Ποια είνα η φάση του; Σκληρή, macho γραφή και μια κατάδυση στη βία ανάμεικτη με καταραμένους έρωτες συνθέτουν την παλέτα χρωμάτων που συνήθως χρησιμοποιεί ο Γάλλος -και πολύ μας αρέσει.

Jo Nesbo | O Xάρι Χόλε επιστρέφει (εκδ. Μεταίχμιο)

Τζο Νέσμπο Η δίψα

Καλώς τον πρίγκιπα του Σκανδιναβικού αστυνομικού (που πρόσφατα επισκέφθηκε και τη χώρα μας). Το νέο του πόνημα ξεκινάει από εκεί που σταμάτησε η "Αστυνομία", το προηγούμενο μυθιστόρημά του δηλαδή: ο αγαπητός Χάρι Χόλε αυτή τη φορά πρέπει να σώσει τον κόσμο από έναν μανιακό που σκοτώνει χρήστες του Tinder.

Ποια είναι η φάση του; Ξέρεις τι πρέπει να περιμένεις έτσι; Κρύο, καταιγιστική δράση, καταιγιστική αφήγηση και μια βόλτα στις παρυφές της ανθρώπινης ψυχής.

Andrea Camilleri | Θάνατος στα Ανοιχτά (εκδ. Πατάκη)

Αντρέα Καμιλλέρι Θάνατος στα Ανοιχτά

H ζωή στη "φανταστική" Βιγκάτα κυλάει όπως ακριβώς στην πατρίδα του Σικελού συγγραφέα: με ιταλικό τρόπο, βουτηγμένη στα έντονα συναισθήματα, τις μικροπολιτικές, τις καθημερινές αναποδιές και την πανταχού παρούσα διαφθορά με τις ευλογίες της Μαφίας. Κάπου εκεί μπαίνει ο καλοκάγαθος αντιήρωας, επιθεωρητής Μονταλμπάνο, με τις μεσογειακές του καθημερινές συνήθειες, για να λύσει άλλη μια περίεργη υπόθεση εκεί στον Νότο.

Ποια είναι η φάση του; Μεσογειακό "αστυνομικό" που ίσως θυμίσει Πέτρο Μάρκαρη σε κάποιους, γεμάτο χιούμορ, κομψό γράψιμο και υποβόσκουσα κοινωνικοπολιτική κριτική που όμως δεν γίνεται διδακτική καθώς παραμένει διασκεδαστική. Αυτή είναι η φάση του Ιταλού μετρ των crime stories.

Irvine Welsh | Η Tέχνη της Λεπίδας (εκδ. Οξύ)

Ιρβάιν Γουέλς Η τέχνη της λεπίδας

Μπορεί ο συγγραφέας του θρυλικού Trainspotting να μη σου γεμίζει το μάτι για "αστυνομικός", όμως πρέπει να παραδεχθείς ότι πάντα με τον υπόκοσμο καταπιάνεται. Εδώ, πλησιάζει ακόμα περισσότερο το είδος, καθώς ο Σκωτσέζος ήρωας του είναι ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης που ζει στην Καλιφόρνια. Το ταξίδι του όμως πίσω στην πατρίδα για την κηδεία ενός γιου που ελάχιστα γνώρισε θα του ξυπνήσει έναν άλλον εαυτό. Αυτόν που είχε αφήσει πίσω. Εκείνον του στυγνού εγκληματία.

Ποια είναι η φάση του; Προβοκάτορας μεγάλος, ακόμη προσπαθεί να επαναλάβει τον θρίαμβο του Trainspotting, παραμένει όμως μια ιδιαίτερη πένα που ίσως αποτελεί μια μικρή κατηγορία μόνος του. Σε κάθε περίπτωση -για καλό ή για κακό- δύσκολα χάνεις τον ενδιαφέρον σου μαζί του!

Stuart Neville | Πέπλο Σιωπής (εκδ. Μεταίχμιο)

Στιούαρτ Νέβιλ Πέπλο σιωπής

Ας πάμε μια βόλτα μέχρι την αγαπημένη Ιρλανδία για να συναντήσουμε τον βασιλιά του νουάρ της. Με τα Φαντάσματα του Μπέλφαστ μας έβαλε σε έναν κόσμο όπου το έγκλημα διασταυρώνεται με τον IRA -μια "ομορφιά σκέτη" δηλαδή. Εδώ όμως τα πράγματα είναι πιο παραδοσιακά: ένας αστυνομικός σε διαθεσιμότητα θα βρεθεί άγρια μπλεγμένος σε μια σκευωρία που τον φωτογραφίζει ως δολοφόνο· είναι υποχρεωμένος να βρει μια λύση σε μια πλεκτάνη που εξυφαίνεται εδώ και δεκαετίες αλλιώς θα έρθει το τέλος του.

Ποια είναι η φάση του; Όταν ο James Ellroy λέει για σένα "Ο τύπος ξέρει να γράφει" κανονικά η συζήτηση σταματάει εδώ. Η δύναμη της γραφής του είναι απλή, δωρική κι απέριττη ενώ αναρωτιέσαι για το τι είναι πιο "άρρωστο": τα εγκλήματα που περιγράφει ή το μυαλό των ηρώων του;

James Ellroy | Λευκή Τζαζ (εκδ. Κλειδάριθμος)

Τζέυμς Ελρόι Λευκή Τζαζ

Αυτό εδώ το "έπος" δεν μεταφράστηκε πρώτη φορά τώρα, απλά είχε εξαντληθεί και επανακυκλοφορεί από νέο εκδοτικό. Το τέταρτο κομμάτι στο παζλ της Τετραλογίας του Λος Άντζελες είναι ίσως και το πιο περίπλοκο. Μπορείς όμως αν θες να διαβάσεις πρώτα αυτό -η σειρά, τελικά, δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει αυτή η αριστουργηματική πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός βρώμικου αστυνομικού καθώς καταδύεται στα κατώτατα στάδια της ανθρώπινης ζωής. Στον πάτο του βαρελιού. Εκεί όπου η βία, η ακολασία κι οι τραυματικές αναμνήσεις από τον Β' Παγκόσμιο σπάνε κάθε ταμπού. Και πίστεψέ μας, αυτή η βουτιά στην Κόλαση μπορεί να σε στοιχειώσει για πάντα.

Ποια είναι η φάση του; Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη καθαρά, έρχομαι να πω πως τέτοια πένα δε ξαναβγήκε στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Καλύτερος ζωγράφος από τον Ellroy για τα πορτρέτα του "ΚΑΚΟΥ" στον ανθρώπινο ψυχισμό δεν ξέρω αν υπάρχει. Τέτοιο δεινό μάστορα της πλοκής δύσκολα συναντάς. Και μάλιστα με μια γλώσσα κοφτή, σταράτη, γεμάτη εσωτερική σκληρή αρμονία λες και βρίσκεσαι σε κάποιο κακόφημο στέκι του L.Α το 1950 -κι ακούς αυτοσχεδιασμούς της bebop από μουσικούς που έχουν δει κι έχουν κάνει τα χειρότερα στη ζωή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.