Η πτώση της Γκόντολιν: Μια ξεχασμένη ιστορία του J.R.R. Tolkien σε νέα έκδοση

Ο συγγραφέας που καταφέρνει ακόμα και 45 χρόνια μετά τον θάνατό του να εκδίδει καινούργια βιβλία.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής, αφού έχει γίνει ήδη αρκετή κουβέντα, κι έχει υπάρξει ήδη περίσσια γκρίνια από τους φανατικούς του φανταστικού J.R.R. Tolkien. Όταν λέμε "νέο βιβλίο", εννοούμε "νέα έκδοση" αφού την ιστορία που αφηγείται την έχουν διαβάσει μέσες άκρες οι "ερευνητές" του και σε παλιότερες συλλογές - όπως το Σιλμαρίλλιον (εκδ. Αίολος) και οι Ατέλειωτες Ιστορίες (εκδ. Αίολος).

Μια μικρή παρένθεση τώρα για όσους δεν είναι πολύ χωμένοι στο σύμπαν του Άγγλου συγγραφέα: το Σιλμαρίλλιον αποτελεί ουσιαστικά την κοσμογονία της Μέσης Γης ενώ οι Ατέλειωτες Ιστορίες είναι ένα συμπίλημα από διάφορες επικές ιστορίες που έγραψε μέσα από τα χρόνια. Eπανερχόμενοι τώρα στους φανατικούς του είδους, και σε περίπτωση που δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα, να τους ενημερώσουμε πώς πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει αυτοτελώς η πρώτη ιστορία που έγραψε ο Tolkien και διαδραματίζεται στη Μέση Γη.

Η πτώση της Γκόντολιν: Μια ξεχασμένη ιστορία του J.R.R. Tolkien σε νέα έκδοση

Η πτώση της Γκόντολιν όπως ονομάζεται το έργο που  γράφτηκε το 1917 φαίνεται να έχει επιρροές από την αντίστοιχη της αρχαίας Τροίας. Την περίοδο εκείνη ο συγγραφέας της μαχόταν στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Από όπου και εμπνεύστηκε -λογικά κι αναμενόμενα- όλη αυτή τη μαυρίλα που συναντά κανείς στα έργα του. Μετά λοιπόν την ιστορία Μπέρεν και Λούθιεν που πρόσφατα επανεκδόθηκε, άλλη μία -και πολύ σημαντικό πώς είναι η πρώτη πρώτη- ιστορία του μεγάλου παραμυθά έρχεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ύστερα από 121 χρόνια, οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τα prequel του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ενώ αν είναι μεγάλοι fan να τα θυμηθούν ξανά. Γιατί, πραγματικά, είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί να ανακαλέσει κανείς όλες τις ιστορίες του Σιλμαρίλλιον. Χρειάζεται άπειρες αναγνώσεις, άπειρα χρόνια, πολλές αναγνώσεις και μπόλικο μεράκι για να τις θυμάσαι. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με όλες τις άλλες μυθολογίες δηλαδή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.