Δώμα: Ένας μικροσκοπικός εκδοτικός επενδύει στην ουσία και κερδίζει

Μιλήσαμε με την εκδότρια Μαριλένα Καραμολέγκου για τις μικρές ιστορίες πίσω από μια απρόσμενα μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

Πολλά e-mails. Πολλά τηλέφωνα. Άπειρος χαμένος χρόνος στα social media. Και εξοντωτικοί ρυθμοί που δεν αφήνουν κανέναν να πάρει ανάσα.  Ο χρόνος για διάβασμα φαντάζει μία γοητευτική πολυτέλεια. Η λογική θα έλεγε πώς για τους –όχι και τόσους πολλούς- φίλους του βιβλίου η λύση θα ήταν κάτι γρήγορο, εύπεπτο, και ίσως λίγο πρόχειρο όπως οι καιροί το επιβάλουν.

Η εντύπωσή μας είναι πως ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο στο βιβλίο, η νέα γενιά έχει ήδη αρχίσει να το κάνει

"Η εντύπωσή μας είναι πως ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο στο βιβλίο, η νέα γενιά έχει ήδη αρχίσει να το κάνει. Κι αυτό όχι από εξωτερική παρότρυνση, αλλά από προσωπική της ανάγκη" υποστηρίζει σε αντίστοιχα αισιόδοξο κλίμα η Μαριλένα Καραμολέγκου, που μαζί με τον Θάνο Σαμαρτζή βρίσκονται πίσω από τις εκδόσεις Δώμα. Ενός "μικροσκοπικού εκδοτικού" που έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με την επιτυχία του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο κι από πλευράς πωλήσεων.

Ρωτήσαμε την συνιδρύτρια και υπεύθυνη για την επικοινωνία των εκδόσεων "Δώμα" πώς καταφέρνουν να παρουσιάζουν κάτι τόσο διαφορετικό -και παράλληλα ποιοτικό- σε εποχές που μόνο εύκολες δεν είναι για το βιβλίο.

Δώμα: Ένας μικροσκοπικός εκδοτικός επενδύει στην ουσία και κερδίζει

Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε έναν νέο εκδοτικό σε μια περίοδο που ακόμα την χαρακτηρίζει η κρίση στον οικονομικό –κι όχι μόνο- τομέα; Δεν το θεωρήσατε εξαιρετικά ριψοκίνδυνο;

Για εμάς, ο προηγούμενος επαγγελματικός κύκλος είχε ολοκληρωθεί, αισθανόμασταν πως είχε έρθει η ώρα για μια καινούργια πρόκληση. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο εκδοτικό οίκο, όπου θα έχουμε πλήρη ελευθερία επιλογών και θα προσφέρουμε κάτι το οποίο λείπει από την εκδοτική αγορά: μία νέα ματιά. Μια προσωπική επιχείρηση είναι όντως ένα τεράστιο στοίχημα. Στα 35 μας αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Ριψοκίνδυνο ναι, αλλά όχι και θεοπάλαβο. Αρκεί να σταθμίσεις τους κινδύνους και να αποφασίσεις πως θα υπομείνεις πολλά. 

Θα χαρακτηρίζατε αυτήν την απόφαση, απόφαση ζωής;

Ξεκάθαρα. Όχι μόνο επαγγελματικά ή επιχειρηματικά. Πρωτίστως επενδύουμε τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, τον χρόνο μας, επομένως τη ζωή μας. Ζούμε στο Δώμα, εξελισσόμαστε κι εμείς μέσα από όσα κάνουμε. 

Πώς έγινε η επιλογή και γιατί πιστεύετε ότι κατάφεραν να έχουν καλή απόκριση από το αναγνωστικό κοινό; 

Τα κείμενα αυτά εισήγαγαν την πρώτη μας σειρά, "Τα στοιχειώδη", η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει τα βιβλία εκείνα που αποτελούν τα απολύτως βασικά αναγνώσματα του ανθρώπου που διεκδικεί για τον εαυτό του μια πλουσιότερη κατανόηση του κόσμου και της ζωής του. Σε αυτή τη σειρά, ο αναγνώστης θα βρει φιλοσοφία χτισμένη γύρω από ένα βασικό ερώτημα: τι κάνει μια ζωή ν’ αξίζει να τη ζήσεις. Με αυτό το κριτήριο επιλέχτηκαν. Εμείς αποδίδουμε την όποια επιτυχία τους, πρώτον, στη γλώσσα της μετάφρασης και δεύτερον, στην επικοινωνία. Και τα δύο βασίστηκαν σε δύο αρχές, τη συνέπεια και την ειλικρίνεια. Κι από ό,τι φάνηκε μάλλον εκτιμήθηκαν. Η Ελευθερία του Επίκτητου βρίσκεται στην 5η χιλιάδα της και Ο Εκκλησιαστής μπαίνει αισίως στην 4η, νούμερα που για πωλήσεις βιβλίων αρχαίας φιλοσοφίας είναι αρκετά ενθαρρυντικά για το μέλλον.

Δώμα εκδοτικός οίκος

"Δώμα". Τι πρεσβεύει ο τίτλος του εκδοτικού σας;

Το Δώμα πήρε το όνομά του από ένα πραγματικό δώμα, στον 7ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Μετς. Από εκεί ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κι ακόμη περνάμε πολύ χρόνο της μέρας μας εκεί, αν και η έδρα μας έχει πλέον μεταφερθεί σε άλλο γραφείο. Ένα δώμα βλέπει την πόλη από ψηλά, έχει ανοιχτωσιά, μπορεί να έχει εποπτεία της κίνησης αλλά να κρατά και αποστάσεις από τη βοή και τον θόρυβο. Κάπως έτσι βλέπουμε και το έργο μας. Ανοιχτό, δημοκρατικό, σε επαφή με την καθημερινότητα αλλά κρατώντας ταυτόχρονα μια απόσταση ασφαλείας.

Τι είναι εκείνο που σας δίνει κέφι για να συνεχίσετε;

Ο επίμονος κόσμος που υπάρχει εκεί έξω, ο κόσμος που διψά για γνώση και δημιουργία. Νέοι άνθρωποι σαν και εμάς αλλά και πολύ νεότεροί μας που θέλουν να αλλάξουν εκείνα για τα οποία έχουν συνηθίσει να τους λένε "έτσι είναι, δεν αλλάζει". Μας αρέσουν και τα βιβλία.

Ποια πιστεύετε, τελικά, ότι είναι εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν "φτερά" σήμερα σε έναν νέο και "μικρό" εκδοτικό οίκο;

Ποιότητα, στρατηγική, αυτοπεποίθηση.

Επίκτητος Εκκλησιαστής

Έχετε την αίσθηση ότι το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς κάθε χρόνο ή αντίθετα ο κόσμος βρίσκει ξανά στο βιβλίο μια ηρεμία, ένα καταφύγιο από τις υπερηχητικές ταχύτητες της καθημερινότητας και ίσως μια ελπίδα;

Η εντύπωσή μας είναι πως ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο στο βιβλίο, έχει ήδη αρχίσει να το κάνει. Πιστεύουμε πως μια νεότερη γενιά Ελλήνων η οποία, ίσως χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, θα θελήσει να βελτιώσει το μορφωτικό της επίπεδο, κι αυτό όχι από εξωτερική παρότρυνση, αλλά από προσωπική της ανάγκη. 

Τέλος ποιες εκδοτικές κινήσεις σας να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Δομικό συστατικό του εκδοτικού μας οίκου είναι η έκπληξη στην ανακοίνωση των νέων τίτλων. Δεν το κάνουμε από κάποια λόξα, μας εξυπηρετεί αυτή η ευελιξία, μας ταιριάζει επιχειρηματικά. Μπορούμε όμως να πούμε πως θα προσπαθήσουμε και φέτος να ξαφνιάσουμε με τις επιλογές φιλοσοφικών κειμένων στη σειρά "Τα στοιχειώδη", αλλά και ότι το 2018 θα κάνουμε άνοιγμα και σε νέες θεματικές με νέες σειρές βιβλίων. 

Εκδόσεις Δώμα

Μάρκου Μουσούρου 22, Μετς

 21 3045 8097

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.