Μήπως τελικά να διαβάζαμε χωρίς φόβο και τύψεις ιστορικά μυθιστορήματα;

Μία μικρή ανάλυση για μια μεγάλη και άδικη ιστορική παρεξήγηση.

Στην πιο διάσημη θεατρική σκηνή όλων τω εποχών ο πρίγκιπας Άμλετ αναφωνεί: "Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία". Ο ήρωας του Shakespeare με καταγωγή από τη Δανία –ή τη Δανιμαρκία, όπου κάτι είναι σάπιο, αν προτιμάς– έζησε υποθετικά στον ύστερο Μεσαίωνα. O συγγραφέας του όμως μεσουράνησε το 17ο αιώνα, με συνεπές αποτέλεσμα η αφήγηση να αποκτά "ιστορικό" χαρακτήρα. Αν λοιπόν ήταν πεζογραφία, θα πήγαινε στη σκονισμένη γωνία του βιβλιοπωλείου μαζί με τα υπόλοιπα, μάλλον παραπεταμένα ιστορικά μυθιστορήματα. Δίπλα σε κείμενα δηλαδή που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα πολλές φορές σαν παραλογοτεχνία.

Το είδος σαρώνει τα βραβεία Man Booker από 2009 μέχρι σήμερα

Άσχετα βέβαια με το γεγονός ότι αν το άκουγε αυτό ο Gustave Flaubert, ο οποίος αφιέρωσε μήνες από τη ζωή του για να συνθέσει την εκπληκτική Σαλαμπώ (εκδ. Ζαχαρόπουλος), που διαδραματίζεται στην αρχαία Καρχηδόνα, θα γινόταν έξαλλος. Αντίδραση παρόμοια με αυτήν που θα είχε ο Άγγελος Τερζάκης για την προσβολή που θα γινόταν στη δική του Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ (εκδ. Εστία). Ασχέτως με το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα το είδος σαρώνει τα βραβεία Man Booker –αρχής γενομένης με το Wolf Hall (εκδ. Πάπυρος) της Hilary Mantel, η οποία έκανε το repeat με τα Γεράκια (εκδ. Πάπυρος) το 2012.

Το ιστορικό μυθιστόρημα αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας ως ένα είδος μιαρό, ικανό να μολύνει τη σπουδαία λογοτεχνία. Σίγουρα οι pulp προεκτάσεις του πολύ συχνά παρουσιάζουν μια έντονη προχειρότητα, είναι όμως άδικο να αντιμετωπίζεται στο σύνολό του σαν λογοτεχνία με τάσεις παλιμπαιδισμού. Τα κάστρα, οι μάχες, οι αρματωμένοι πολεμιστές μπορεί να φέρνουν στο νου παιδικά παραμύθια, ποιος είπε όμως ότι δεν μπορεί να γραφεί μεγάλη λογοτεχνία με τα προαναφερθέντα υλικά; Είναι κάτι που έχει συμβεί, συμβαίνει και, αν κρίνουμε από τις κάποιες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό, όλα δείχνουν πως θα συμβαίνει και στο μέλλον.

Δεν σταματούν τα θαύματα, Robert Irwin (εκδ. Καστανιώτη)

Μήπως τελικά να διαβάζαμε χωρίς φόβο και τύψεις ιστορικά μυθιστορήματα;

Μια διαφορετική, πολύ ιδιαίτερη ματιά στον Πόλεμο των Ρόδων από ένα βραβευμένο Βρετανό συγγραφέα. Αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που δεν έχεις συνηθίσει, με μυθολογικές προεκτάσεις, απίστευτη πλοκή και λογοτεχνικές ακροβασίες.

Οι πολεμιστές της καταιγίδας, Bernard Cornwell (εκδ. Ψυχογιός)

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Ένας μπεστσελερίστας που ξέρει να χτίζει μεγάλες επικές αφηγήσεις χωρίς να πέφτει στην παγίδα των δακρύβρεχτων πλατειασμών. Εδώ στην ένατη συνέχεια από τα Σαξονικά χρονικά, στα οποία και βασίζεται η τηλεοπτική σειρά The Last Kingdom.

Αύγουστος, John Williams (εκδ. Gutenberg)

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Όχι τόσο πρόσφατη έκδοση αυτή, πάρα πολύ σημαντική όμως, αφού προέρχεται από ένα "χαμένο διαμάντι" της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ένα κείμενο ποταμός, γραμμένο σε μορφή επιστολών από επιφανείς Ρωμαίους, που ανατέμνει την ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.