Οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία βγάζουν υπερβολικά περισσότερα χρήματα

Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί ήδη τρίβουν τα χέρια τους.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 12 Ιουλίου 2018

Οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν ποτέ από το κλασικό κλισέ των θεατών: "ναι, αλλά το βιβλίο είναι καλύτερο". Ότι όμως χάνουν σε πρωτοτυπία και καλή εντύπωση στο μυαλό αρκετών ανθρώπων, το κερδίζουν -και με το παραπάνω- στο box office.

Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί τρίβουν ήδη τα χέρια τους με την έρευνα που δημοσίευσε ο Οργανισμός Εκδοτών της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ταινίες που δεν είναι πρωτότυπα σενάρια, αλλά έχουν καταγωγή από κάποιο μυθιστόρημα (διήγημα ή μαρτυρία) φέρνουν πολύ, πολύ παραπάνω χρήματα. Συγκεκριμένα κόβουν 44% περισσότερα εισιτήρια στα ταμεία της Μεγάλης Βρετανίας και 53% στα αντίστοιχα των Η.Π.Α.

"Με λίγα λόγια, το 52% των βρετανικών ταινιών τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν βασιστεί σε εκδόσεις, ενώ έρχονται αναφορές πώς αυτή η τάση είναι αυξητική με πιθανότητα να φτάσει και το 61% στο box office" αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα. Μάλιστα, να επισημάνουμε και το ενδιαφέρον γεγονός ότι το 9% αυτών προέρχεται όχι από μυθιστορήματα αλλά από κόμικς.

Οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία βγάζουν υπερβολικά περισσότερα χρήματα

Ό,τι συμβαίνει τώρα στο σινεμά, βρίσκει μια αντιστοιχία στην τηλεόραση, αφού 14 από τις 35 κορυφαίες βρετανικές σειρές που γυρίστηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν βασισμένες σε κάποιο best seller. Κάτι που ισχύει και για το θέατρο, αφού τα στατιστικά δείχνουν πώς οι παραστάσεις που έχουν καθαρά πεζογραφική αφορμή τείνουν να παρατείνουν την παραμονή τους στο σανίδι.

Τελικά, μήπως το βιβλίο επιστρέφει δριμύτερο χωρίς καν να το έχουμε καταλάβει;

Πηγή: Esquire UK

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μάθαμε από την επίσκεψη του John Connolly στην Αθήνα

O Ιρλανδός συγγραφέας και μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, μοιράστηκε με πολύ χιούμορ την εμπειρία του, ύστερα από 20 χρόνια καριέρας με περισσότερα από 20 best sellers.

Ένα δυνατό "αστυνομικό" διατρέχει την ιστορία της Ισπανίας από τον Εμφύλιο μέχρι σήμερα

Το μυθιστόρημα του Juan Madrid, "Σκυλιά που κοιμούνται", είναι ένα λογοτεχνικό ντοκουμέντο της μεγάλης ισπανικής περιπέτειας.