Τα beach reads του φετινού καλοκαιριού

Οι νέες εκδόσεις που θα σου κρατήσουν συντροφιά στην παραλία έρχονται με μια γερή δόση από pulp fiction.

Beach reads. Paperbacks. Page turners. Βιβλία παραλίας. Pulp λογοτεχνία. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι όροι –κάποιοι άδικοι, κάποιοι όχι και τόσο ακριβείς, κάποιοι αρκετά παραπλανητικοί– για να χαρακτηρίσουν εκείνα τα βιβλία που θεωρούνται ιδανική συντροφιά για την παραλία (εύφημος μνεία στα ΒΙΠΕΡ για τους αθεράπευτα νοσταλγικούς, τα "βιβλία περιπτέρου" δηλαδή, που κάποτε μεσουρανούσαν στις ελληνικές ακτές). Πέρα όμως από τις φιλολογικές και τις δημοσιογραφικές ταμπέλες που προσπαθούν να χωρέσουν τα πάντα σε ορισμούς, η ουσία παραμένει μία:

Ποιες είναι οι φετινές εκδόσεις που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου αμείωτο, καρφωμένο στις σελίδες και όχι στους εκνευριστικούς ρακετανθρώπους της διπλανής ξαπλώστρας;

Τα beach reads του φετινού καλοκαιριού

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σασπένς, η περιπέτεια, το μυστήριο, η φαντασία και γενικά οτιδήποτε θα βοηθήσει το μυαλό σου να αποδράσει είναι το βασικό ζητούμενο, σταχυολογήσαμε μερικές επιλογές που τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Όπως είναι φυσικό, τα αστυνομικά, τα κατασκοπικά και τα βιβλία φαντασίας έχουν την τιμητική τους.

Αστυνομικά, sci-fi και θρίλερ για την παραλία

Άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Ας ξεκινήσουμε όμως διαφορετικά, με δύο παλιούς και αγαπημένους γνώριμους του ελληνικού κοινού, δύο συγγραφείς που συνέδεσαν το όνομά τους με τις ροκ δεκαετίες της αμερικανικής ζωής. Το Factotum: Άνθρωπος για όλες τις δουλειές του πελώριου Charles Bukowski (εκδ. Μεταίχμιο) επανεκδόθηκε και σε περιμένει για να γευτείς από πρώτο χέρι τις περιπέτειες του Henry Chinaski. Ποτά, γυναίκες, πάρτι, πικρό και ενίοτε ξεκαρδιστικό χιούμορ, η μία απόλυση μετά την άλλη κι ένας ασταμάτητος αγώνας για (πραγματικό) έρωτα και (πραγματική) ελευθερία. Από κοντά και ο Δόκτωρ Σαξ του Jack Kerouac (εκδ. Πατάκη), ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα ενηλικίωσης όπου οι παιδικές αναμνήσεις μπλέκουν με την καλπάζουσα φαντασία του συγγραφέα.

Λάβκραφτ Τελευταία Επιστολή

Αλλάζοντας τελείως ύφος τώρα και επειδή κατά έναν περίεργο τρόπο η γοτθική ατμόσφαιρα ταιριάζει πολύ στις ηλιόλουστες παραλίες, έχουμε τρία πολύ ενδιαφέροντα κείμενα που ανήκουν στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας. Η Τελευταία επιστολή του Χ. Φ. Λαβκράφτ (εκδ. Αίολος) δεν είναι γραμμένη από το γνωστό άρχοντα του τρόμου, είναι όμως μια τολμηρή άσκηση σύγχρονου αμερικανικού ύφους από τον Gabriel Blackwell, που πατάει στα χνάρια της κοσμολογίας του πρώτου. Μιλώντας για διαφορετική προσέγγιση παλιότερων αφηγήσεων, ο Κόμης Vlad, γραμμένος από το σπουδαίο Μεξικανό συγγραφέα Carlos Fuentes (εκδ. Κλειδάριθμος), παίρνει αφορμή από το βαμπιρικό μύθο για να κάνει μια βαθιά και άκρως χιουμοριστική τομή στην κοινωνία της πατρίδας του. Ό,τι δηλαδή κάνει και ο πατέρας του cyberpunk William Gibson με το Περιφερειακό (εκδ. Αίολος) – απλά στο κοντινό και αρκετά δυσοίωνο μέλλον. Κλείνοντας την παράγραφο, να σου παρουσιάσουμε το συγγραφέα του Game of Thrones όπως δεν τον έχεις συνηθίσει: Ο George R.R. Martin αναμειγνύει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο το σκοτάδι της ψυχής του με την επιστημονική φαντασία στον Οίκο του σκουληκιού (εκδ. Μεταίχμιο).

Λε Καρέ Κληρονομιά των κατασκόπων

Επιστρέφοντας στον πλανήτη μας και στους διαδρόμους της πολιτικής ίντριγκας, βρίσκουμε το φλεγματικό πράκτορα George Smiley να κάνει την επανεμφάνισή του μετά από 38 ολόκληρα χρόνια. Ο χαρακτήρας που έκανε μεγάλο και τρανό τον πιο γνωστό συγγραφέα κατασκοπικών μυθιστορημάτων –λέγε με John Le Carré– επιστρέφει για νέες περιπέτειες στην Κληρονομιά των κατασκόπων (εκδ. Bell). Συνεχίζοντας σε παρόμοιο κλίμα, ο Αμερικανός Amor Towles κατάφερε με το Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα (εκδ. Διόπτρα) να γράψει ένα πολύ ευρηματικό, πολύ "ρωσικό" μυθιστόρημα, που διατρέχει 30 χρόνια σοβιετικής ζωής, κερδίζοντας τα εύσημα ακόμα και από τον Barack Obama. Όσο για τον μετρ του best-seller Arturo Pérez-Reverte; Εκείνος επέλεξε τον Φαλκό (εκδ. Πατάκη), έναν αδίστακτο λαθρέμπορο και πράκτορα, για να αφηγηθεί τις δύσκολες περιπέτειες της Ισπανίας στα χρόνια του ’30 και του ’40.

Μάικλ Κόνελι Γραμμή Αίματος

Κλείνοντας, επειδή, ως γνωστόν, τα αστυνομικά έχουν την τιμητική τους όλο τον αναγνωστικό χρόνο, αλλά κυρίως το καλοκαίρι –όπου τα page turners είναι απαραίτητο αξεσουάρ–, κυκλοφορεί νέο βιβλίο από τον πλέον επιτυχημένο Αμερικανό συγγραφέα του είδους. Ο Michael Connelly είναι ξανά εδώ, με τη Γραμμή αίματος (εκδ. Διόπτρα) να διατρέχει μια επικίνδυνη πορεία ανάμεσα σε κρυμμένα μυστικά και δολοφονίες στην πόλη του Λος Άντζελες και ο ντετέκτιβ Harry Bosch να είναι ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει. Πιο κοντά γεωγραφικά σ’ εμάς, ο μαέστρος του αστυνομικού που ακούει στο όνομα Georges Simenon παρουσιάζει: Ο Μαιγκρέ και ο νεκρός του (εκδ. Άγρα), άλλη μια συγκλονιστική ιστορία του Γάλλου επιθεωρητή, όπου τον βρίσκουμε πιο θλιμμένο από ποτέ.

Στιούαρτ Μακμπράιντ Ψυχρός Γρανίτης

Ερχόμενοι στη Μεσόγειο, οι Πέντε μικρές αδικίες (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) του Antonio Fusco είναι το λογοτεχνικό ντεμπούτο ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της αστυνομίας και νυν συγγραφέα, κάποιου δηλαδή που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εγκληματικές ιστορίες των ηρώων του που ταράζουν την ήσυχη επαρχία της Τοσκάνης. Φτάνοντας τώρα στη χώρα μας, εκδόθηκε πρόσφατα η πολύ ενδιαφέρουσα Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας (εκδ. Πατάκη) του Φίλιππου Φιλίππου , που ξεκινάει από την πρώτη μέρα του είδους στην Ελλάδα (1927) και διατρέχει τις δεκαετίες μέχρι σήμερα κάνοντας μια μεγάλη στάση –και δικαίως– στον Γιάννη Μαρή. Αλλά για να σε βοηθήσουμε να αποδράσεις ξανά σε μέρη αστυνομικά και ονειρεμένα, ιδού, κάνε λίγη Παρέα με τον διάβολο (εκδ. Διόπτρα) του Peter Robinson : άγριες, απάνθρωπες δολοφονίες, ξέφρενα, αχαλίνωτα πάρτι και ο μουσικόφιλος επιθεωρητής Alan Banks να καλείται να ενώσει τα φαινομενικά αταίριαστα κομμάτια αυτού του μυστήριου παζλ.

Αν όμως δε σου έφτασε ούτε αυτό, υπάρχει και ο Ψυχρός γρανίτης του Stuart MacBride (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Σκληρό tartan noir, στο μονοπάτι που χάραξε ο Ian Rankin, σε ένα παγωμένο και αφιλόξενο Αμπερντίν, που ταλανίζεται από κατά συρροήν δολοφονίες παιδιών, ικανό να σε κρατήσει άυπνο τα καλοκαιρινά βράδια.

Άλλωστε, τελικά, αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.