Τα καλύτερα αθλητικά βιβλία για την καραντίνα

12 εξαιρετικές επιλογές που θα σου κρατήσουν συντροφιά ελλείψει κορυφαίων αθλητικών γεγονότων.

Με τις αθλητικές διοργανώσεις να έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοιού, μία καλή εναλλακτική για να μην χάσεις την μπάλα είναι να το ρίξεις στο διάβασμα. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 12 αθλητικά βιβλία που αναπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το κενό που νιώθεις, όσο συνεχίζεις να μένεις σπίτι.

Τα καλύτερα αθλητικά βιβλία για την καραντίναCantona: My Story - Eric Cantona

(εκδ. Headline Book Publishing)

Η εικόνα του θρυλικού Γάλλου να δικάζει στα social media τον Neymar για τις κωλοτούμπες στο Μουντιάλ που μας πέρασε αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ο Eric Cantona είναι ένας homo universalis του καιρού του. Ηθοποιός, παρουσιαστής ντοκιμαντέρ, social media περσόνα και για όσους τρέφουμε συναισθήματα για τους Κόκκινους Διαβόλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένας μύθος με "μι" κεφαλαίο. Πώς όμως δημιουργήθηκε η ιστορία του "King Eric"; Γιατί δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Euro και Μουντιάλ; Τα πλακώματα στη Γαλλία, το θαύμα της Λιντς, η απόλυτη καταξίωση στο Μάντσεστερ, αυτά κι άλλα πολλά στην αυτοβιογραφία αυτού του sui generis αστέρα που ακόμα δεν έχει βρεθεί όμοιός του.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΜουρίνιο ο εξωγήινος - Sandro Mondeo

(εκδ. Τόπος)

"Ο ιδιοφυής προπονητής σε μια ιδιοφυή γραφή" σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου ο Arrigho Sacchi, o προπονητής της μεγάλης Μίλαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σε ποιους αναφέρεται; Στον Sandro Modeo, δημοσιογράφο επί εικοσαετία της Corriere della Sera και εδώ και μερικά χρόνια του Guardian, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα επιστήμης και ποδοσφαίρου από τη μία και στον Special One, κατά κόσμον José Mourinho, από την άλλη. Ένα βιβλίο γραμμένο το 2010 με μια διεισδυτική και πολύ επιστημονική ματιά στον προπονητικό –και όχι μόνο– κόσμο του Πορτογάλου την περίοδο που, αφού μεγαλούργησε στην Ίντερ, την άφησε για τα μάτια της βασίλισσας Ρεάλ.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΓ1ΟΧ4Ν, η αυτοβιογραφία - Johan Cruyff

(εκδ. MVPublications)

Υπάρχει η χαρακτηριστική φωτογραφία του Johan Cruyff να καπνίζει με πάθος ένα τσιγάρο στα αποδυτήρια φορώντας τη φανέλα των "Οράνιε". Υπάρχει η κοφτή ντρίμπλα που έκανε απέναντι στη Σουηδία το 1974 αφήνοντας εποχή με μία μόνο κίνηση. Υπάρχουν οι χαρακτηρισμοί "αρτίστας", "καλλιτέχνης", "ιπταμένος Ολλανδός" που περιγράφουν μικρό μόνο μέρος από το θρύλο του. Υπάρχει η κληρονομιά που άφησε στο χορτάρι και στους πάγκους ο (ίσως) πιο επιδραστικός άνθρωπος αυτού του πανέμορφου παιχνιδιού. Και υπάρχει και αυτό το βιβλίο που περιγράφει όλη την ιστορία του όπως ο ίδιος την αφηγήθηκε λίγο πριν αποχωρίσει από το μάταιο τούτο κόσμο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΥπερμαραθωνοδρόμος - Κωνσταντίνος Καρνάζης

(εκδ. Key Books)

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς είναι η αίσθηση να τερματίζεις σε ένα μαραθώνιο; Αν ναι, τότε αναλογίσου τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να τρέχει 563 χλμ. –όσο περίπου 13 μαραθώνιοι μαζί– επί τρεις μέρες σερί, χωρίς ύπνο. Το βιβλίο αυτό δεν είναι κάποια μυθοπλασία, αντίθετα, είναι οι πραγματικοί άθλοι που ολοκληρώνει εδώ και χρόνια ο Ελληνοαμερικανός υπεραθλητής Dean Karnazes. Οι εμπειρίες από το ατέλειωτο τρέξιμο στις πιο ακραίες συνθήκες της γης, από ερήμους με κολασμένες θερμοκρασίες μέχρι το ολόλευκο παγωμένο τοπίο του Νότιου Πόλου, όπως ο ίδιος τις έζησε, κατέγραψε και περιγράφει.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΤαχύτερος από την αστραπή - Usain Bolt

(εκδ. Παπαδόπουλος)

"Bolt" στα αγγλικά σημαίνει "βέλος", "lightning bolt" σημαίνει "αστραπή" και "Usain Bolt" σημαίνει "ο ταχύτερος άνθρωπος που γεννήθηκε ποτέ στη γη". Για όποιον μάλιστα παρακολούθησε ζωντανά την κούρσα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου το 2009, η εικόνα του χρονόμετρου να γράφει 9.58 δευτερόλεπτα θα μείνει ανεξίτηλη, μιας και μετά βίας προλάβαμε να δούμε τον πανύψηλο Τζαμαϊκανό σπρίντερ να διασχίζει τα 100 μέτρα. Η αυτοβιογραφία του καλύπτει την τεράστια απόσταση που διήνυσε από το ταπεινό χωριό του μέχρι την κορυφή του αθλητισμού αλλά και την άλλη, εκείνη του μάρκετινγκ.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑSenna: Το πνεύμα της ταχύτητας - Βασίλης Τσακίρογλου

(εκδ. Key Books)

Εθισμένος στην ταχύτητα, ριψοκίνδυνος όσο δεν πάει, γοητευτικός σαν ήρωας μυθιστορήματος, αγαπημένος όσο κανείς άλλος πιλότος της Formula 1 και ένας τραγικός ήρωας που ο κόσμος ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει τον άδικο χαμό του στην πίστα της Ίμολα το 1994. Ο συγγραφέας Βασίλης Τσακίρογλου προσεγγίζει χωρίς φόβο, αλλά με πάθος και σχολαστικότητα αυτό το μοναδικό φαινόμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού μέσα από τις 350 σελίδες του βιβλίου, που έρχεται γεμάτο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ερωτήματα, σε όλα εκείνα τα "αν" που στοιχειώνουν και γοητεύουν το κοινό μέχρι σήμερα, όσον αφορά τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου Βραζιλιάνου Ayrton Senna.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΟ Νίκος λείπει - Νίκος Παπαδογιάννης

(εκδ. Key Books)

Πόσα ταξίδια χωράνε σε μια καριέρα αθλητικογράφου που έκλεισε αισίως 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας; Στην περίπτωση του Νίκου Παπαδογιάννη άπειρα, μαζί με απροσμέτρητο μπάσκετ. Όμως σε αυτή εδώ την παρθενική συγγραφική του προσπάθεια τον πρώτο λόγο δεν έχει η πορτοκαλί μπάλα, αλλά οι 73 σπονδυλωτές ιστορίες που αφηγείται στον αναγνώστη, καθώς τον παίρνει από το χέρι με όπλο τη στρωτή αφήγηση, τον κοφτό λόγο και το εύστοχο χιούμορ για να τον οδηγήσει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Όπως είναι αναμενόμενο, τεράστιες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου αθλητισμού –Γκάλης, Διαμαντίδης, Jordan, Magic Johnson– κάνουν guest εμφανίσεις κλείνοντας το μάτι τόσο στο συγγραφέα όσο και στον αναγνώστη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΜια εποχή στο τσιμέντο - Νίκος Ιωαννίδης

(εκδ. Τόπος)

"Πες μου τι γίνεται μ’ εκείνα τα παιδιά που, αν και γεννιούνται κανονικά, δε μεγαλώνουν κανονικά, δεν ονειρεύονται κανονικά" τραγουδούσαν οι Θεσσαλονικείς Τρύπες στα ’90s. Στίχοι που περιγράφουν μια λίγο ως πολύ μυθική εποχή για τους εφήβους του τότε, ιδιαίτερα αν την έζησαν στις τσιμεντένιες κερκίδες των γηπέδων, ιδιαίτερα αν ήταν από εκείνους που τους φώναζαν χούλιγκαν. Ο Νίκος Ιωαννίδης, γνωστότερος ως "Ισοβίτης" στους διαδρόμους του blogging, κάνει μια κατάθεση αναμνήσεων και ψυχής για εκείνη τη γενιά των φανατικών οπαδών του ΠΑΟΚ, σε σελίδες γεμάτες γρασίδι, συνθήματα, εκδρομές, καταχρήσεις, πετροπόλεμο, τεράστιες χαρές και μια τραγωδία που έδωσε τέλος σε μια ολόκληρη εποχή στο τσιμέντο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΚαταραμένη ομάδα - David Peace

(εκδ. Τόπος)

Μήπως ο τίτλος Damned United σου θυμίζει κάτι; Αυτό εδώ είναι το εξαιρετικό μυθιστόρημα του καταξιωμένου στο αστυνομικό μυθιστόρημα David Peace, στο οποίο και βασίστηκε η ταινία. Ο ήρωάς του; Ένας εγωιστής, αυταρχικός, αλαζόνας, αυτοκαταστροφικός, αμετανόητος πότης. Ο Brian Clough, ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας που έβγαλε ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης και επιστήμονας των πάγκων που έκανε θαύματα με ελάχιστα υλικά. Κι αυτή εδώ είναι η σύντομη ιστορία του στη Λιντς Γιουνάιτεντ, σε μια αφήγηση που καταφέρνει να περιγράψει με τα πιο αδρά χρώματα τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της μπάλας και να συνεπάρει τον αναγνώστη με την επιβλητική ατμόσφαιρά της.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΑντιστρέφοντας την πυραμίδα - Jonathan Wilson

(εκδ. Polaris)

Από τη μία ο απολαυστικός Νίκος Αλέφαντος να αναλύει αγώνες χρησιμοποιώντας κεφτεδάκια κι από την άλλη θυελλώδη meetings πίσω από επτασφράγιστες πόρτες, όπου καταστρώνεται η στρατηγική των μεγαλύτερων clubs του πλανήτη. Από το καφενείο όμως μέχρι την "επιστημονική δουλειά" του Pep Guardiola το πάθος παραμένει κοινό: η αναζήτηση του τέλειου συστήματος. Ο Jonathan Wilson καταφέρνει στις 503 σελίδες αυτού του βιβλίου να μας δώσει μια εμβριθή ανάλυση της εξέλιξης της τακτικής, από την "πυραμίδα" του 2-3-5 στα τέλη του 19ου αιώνα στην πλήρη αντιστροφή της με το 5-3-2 στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και ως τα συστήματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, μέσα από περιστατικά, συνεντεύξεις, ανέκδοτα, τεχνικές πληροφορίες και κοινωνική ανάλυση που του χάρισαν το British Sports Book Award (2009).

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΕίμαστε πια πρωταθλητές - Βασίλης Σκουντής

(εκδ. Ελληνοεκδοτική)

"Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα". Το The Final Countdown στα ηχεία. Ο Γκάλης να χορεύει μόνος του τις άμυνες. Ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Φάνης και τ’ άλλα παιδιά. Βρισκόμαστε στα 1987, στις 12 εκείνες ημέρες του Ιουνίου που συγκλόνισαν τον (ελληνικό) κόσμο, στην πρώτη μεγάλη αθλητική διάκριση της μεταπολίτευσης και της πιο αγαπημένης από όλες. Η αφήγηση των γεγονότων ανήκει στον Βασίλη Σκουντή, έναν από τους μπασκετάνθρωπους που μας μεγάλωσαν κι έβαλαν το λιθαράκι τους για να αγαπήσουμε –λίγο περισσότερο– την πορτοκαλί μπάλα. Γλαφυρός, συναισθηματικός και, πάνω απ’ όλα, τρελαμένος με τα όσα καταγράφει.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΤα δοκάρια του Καστέλ ντι Σάνγκρο - Joe McGinniss

(εκδ. Μεταίχμιο)

O Joe McGinniss (1942-2014) ήταν ένας πολύ γνωστός συγγραφέας στο κάπως παραμελημένο από πλευράς ελληνικού κοινού είδος του non-fiction. Τα έργα του βασίζονται στην πραγματικότητα, που, ως γνωστόν, ξεπερνά κάθε φαντασία. Μετά από πολλές συγγραφικές επιτυχίες (ιδιαίτερα η τριλογία του που καταπιάστηκε με αληθινά εγκλήματα) αποφάσισε κάτι πολύ σπάνιο για έναν Αμερικανό: να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Το 1994 το μικρό ιταλικό χωριό του Κάστελ ντι Σάνγκρο είχε πετύχει ένα θαύμα: με πληθυσμό μόλις 5.000 κατοίκους, η ποδοσφαιρική του ομάδα θα αγωνιζόταν στη Β' κατηγορία απέναντι σε πόλεις με βαριά ποδοσφαιρική παράδοση. Ο McGinniss βρέθηκε εκεί για να καταγράψει τους φόβους, τους πόθους, τα πάθη, τις αγωνίες και όλα τα περίπλοκα συναισθήματα αυτής της δονκιχωτικής προσπάθειας, σε ένα μικρό αφηγηματικό άθλο που με αφορμή το ποδόσφαιρο μιλά για τη ζωή την ίδια.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.