Little Free Library: Η εθελοντική δράση στο Leeds που υπενθυμίζει πόσο σημαντικά είναι τα βιβλία

Το μεράκι και η επιμονή μίας γυναίκας έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα στην πόλη.

Όταν υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, συνήθως ο πρώτος που το πληρώνει είναι ο πολιτισμός δυστυχώς. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για την χώρα μας αλλά περιέργως είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Ευτυχώς όμως για κάθε περικοπή από πολιτικούς φορείς, υπάρχουν πολύ συχνά δράσεις των πολιτών που έρχονται να αναπληρώσουν το κενό.

Η δράση Little Free Library που ξεκίνησε εδώ και περίπου έναν χρόνο στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εκεί έξω. Η ιθύνων νους πίσω από την προσπάθεια, η καλλιτέχνις Carry Franklin, έχει καταφέρει με όπλο το πείσμα και το μεράκι της να τοποθετήσει όχι μία, ούτε δύο αλλά 19 μικρές, αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες σε πολλά σημεία της πόλης.

Ένιωσα πως υπήρχε πρακτική ανάγκη να γίνει μία χειρονομία ενάντια στο μίσος, τον φόβο, τον λαϊκισμό και τον ρατσισμό

"Αμέσως μετά τις εκλογές, ένιωσα πως υπήρχε πρακτική ανάγκη να γίνει μία δράση, μία χειρονομία ενάντια στο μίσος, τον φόβο, τον λαϊκισμό και τον ρατσισμό που έβλεπα να κατακλύζει τους δρόμους μας αλλά κι ολόκληρη την χώρα. Τα βιβλία φάνταζαν το ιδανικό αντίδοτο σε αυτό το δηλητήριο" αναφέρει χαρακτηριστικά η Franklin. "Έτσι φροντίσαμε να εμφανιστούν αυτές οι μικρές βιβλιοθήκες, κρεμασμένες σε κάποιο δέντρο ή κάποια κολόνα του δρόμου, οι οποίες στεγάζουν περίπου 40 βιβλία η καθεμία, προερχόμενα από ανθρώπους που τα δώρισαν".

Little Free Library: Η εθελοντική δράση στο Leeds που υπενθυμίζει πόσο σημαντικά είναι τα βιβλία

Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο project μπορεί κανείς να το συμπεράνει, αν αναλογιστεί πως από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει δημοτικές βιβλιοθήκες στην πόλη, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. "Η δράση μας φυσικά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την χρησιμότητα των δημόσιων βιβλιοθηκών, ούτε τη σημαντική φιγούρα του βιβλιοθηκάριου, όμως δεν μπορούμε και να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε".

Σιγά σιγά τα πράγματα αλλάζουν. Νέοι δωρητές εμφανίζονται και νέες μικρές βιβλιοθήκες κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο του Leeds. Τον περασμένο μήνα, μία κάτοικος της πόλης, η Louise Bentley έτρεξε μία φιλανθρωπική καμπάνια με σκοπό να εγκατασταθούν ακόμα περισσότερες Little Free βιβλιοθήκες. Μάλιστα, είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι δεν έχει παρατηρηθεί ούτε ένα συμβάν βανδαλισμού εδώ κι ένα χρόνο που τρέχει το project.

Little Free Library Leeds 3

"Πιστεύω πως οι Little Free Libraries αποτελούν ένα σημείο συνάντησης, κι έναν υπέροχο τρόπο να εκφράσουμε την καλοσύνη μας ο ένας προς τον άλλο" δήλωσε χαρακτηριστικά η Bentley, θυμίζοντας μας πως θα ήταν πολύ ωραίο να δούμε παρόμοιες δράσεις και στην Ελλάδα.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.