O Stephen Hawking λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, υψώνει το μεσαίο δάχτυλο, πεθαίνει

Ο κορυφαίος αστροφυσικός έδωσε απαντήσεις στο τελευταίο του βιβλίο "Brief Answers to the Big Questions" που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη.

Αν ο Stephen Hawking δεν παραδεχόταν κάτι στη ζωή του αυτή ήταν η ύπαρξη του Θεού. "Η μετά θάνατον ζωή είναι ένα παραμυθάκι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι" συνήθιζε να λέει, δεχόμενος τα πυρά της θεοσεβούμενης κοινότητας. Κάτι που δεν σταμάτησε να πιστεύει ακόμα και λίγο πριν τον θάνατό του τον περασμένο Μάρτιο. Ο σπουδαίος αστροφυσικός είχε χτίσει μία πολύ στιβαρή θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος και δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις για να είναι αρεστός.

Τίποτα δεν υπήρχε πριν το Big Bang, διότι δεν υπήρχε καν ο χρόνος

"Δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δε διευθύνει το σύμπαν" γράφει πολύ χαρακτηριστικά, χωρίς φόβο και πάθος, στο τελευταίο του βιβλίου με τίτλο Brief Answers to the Big Questions που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του την περασμένη Τρίτη. Δηλωμένος αθεϊστής, φανατικός υποστηρικτής που θέλει το Big Bang να έχει δημιουργήσει το σύμπαν, έδωσε μέσα από το έργο του πολλές απαντήσεις για τη δημιουργία του κόσμου. Κατά τον Hawking, η εξήγηση για το πως η απεραντοσύνη που συναντάμε στον ουρανό ξεκίνησε από ένα υποατομικό σωματίδιο δίνεται μέσα από την κβαντική μηχανική. Μάλιστα κατάφερε να μιλήσει, με επιστημονικούς όρους, και για αυτό που υπήρξε πριν ακόμα το σύμπαν -και σε καμία περίπτωση δεν πίστευε στη θέληση κάποιου ανώτερου όντος. Εκείνος έκανε λόγο για κάποιου είδους "μοναδικότητα" (singularity), όπως μία μαύρη τρύπα, όπου ο χώρος κι ο χρόνος είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι μεταξύ του ώστε ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Τίποτα δεν υπήρχε πριν το Big Bang, διότι δεν υπήρχε καν o χρόνος.

O Stephen Hawking λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, υψώνει το μεσαίο δάχτυλο, πεθαίνει

"Επιτέλους βρήκαμε κάτι που δεν έχει αιτία, διότι δεν υπήρχε ο χρόνος για να του δώσει μία αιτία" γράφει ο σπουδαίος αστροφυσικός στο τελευταίο έργο που δημοσίευσε ποτέ. "Για μένα αυτό από μόνο του δίνει την απάντηση στην ιδέα του δημιουργού του σύμπαντος: δε υπάρχει περίπτωση να υπάρχει, αφού δεν υπήρχε ο χρόνος έτσι ώστε να υπάρχει κι εκείνος". Ένα από τα πιο σπουδαία μυαλά της εποχής μας, ένας άνθρωπος που μίλησε για τα μυστήρια του σύμπαντος καθηλωμένος από σοβαρή ασθένεια σε ειδικό αμαξίδιο, είχε πάρει καθαρά θέση στο ζήτημα της μεταφυσικής πίστης, όταν την ίδια στιγμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχει αναζωπύρωση των θρησκευτικών παθών κι οπισθοδρομικών θεωριών που θέλουν τη γη να είναι επίπεδη. Κάτι που κάνει τα έργα του, όπως αυτό το βιβλίο, ακόμα πιο σημαντικά για τον 21ο αιώνα.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.