Τα βιβλία που μας κίνησαν το ενδιαφέρον τον Νοέμβριο

Μερικές νέες εκδόσεις που αξίζουν μία θέση στο κομοδίνο σου λίγο πριν τις γιορτές.

Ποιος είναι ο καλύτερος μήνας για διάβασμα; Ο μόνος λόγος που ο Αύγουστος κερδίζει πανηγυρικά τον συγκεκριμένο τίτλο είναι ο χρόνος που μας περισσεύει στις διακοπές. Διότι, υπό κανονικές, τα πρώτα κρύα είναι ιδανικά για να σε στείλουν σε περισσότερο εσωτερικές διαδρομές, μακριά από καφέδες στον ήλιο και cocktails σε ταράτσες: καθισμένος αναπαυτικά στον καναπέ, συντροφιά με ένα βιβλίο, γυρίζοντας τη μία σελίδα μετά την άλλη. Ή τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε όσοι αγαπάμε το διάβασμα.

Τι όμως μας φέρνει η εκδοτική σοδειά λίγο πριν τις γιορτές; Ξεχωρίσαμε κάποια βιβλία που μας κίνησαν το ενδιαφέρον για πολλούς και πολύ διαφορετικούς λόγους.

Τα βιβλία που μας κίνησαν το ενδιαφέρον τον ΝοέμβριοΦοβού τους Δαναούς (εκδ. Κέδρος) | Philip Ker

Ο Βρετανός έφυγε πριν λίγους μήνες από κοντά μας. Μαζί του έσβησε ένα λαμπρό αστέρι στον γαλαξία του αστυνομικού μυθιστορήματος που άφησε κληρονομιά μεταξύ πολλών άλλων και την Τριλογία του Βερολίνου που τον έκανε διάσημο. Εδώ, στο τελευταίο βιβλίο που έγραψε ποτέ, τον βρίσκουμε σε γνώριμα νερά, να μπλέκει πάλι με εγκλήματα των Ναζί, μονάχα που η δράση μεταφέρεται από το Βερολίνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην μεταπολεμική Αθήνα των 50s. 

 

Κόκαλα για ήλιο Μάικ ΜακόρμακΚόκαλα από ήλιο (εκδ. Αντίποδες) | Mike McCormack

Γραμμένο κυριολεκτικά με μία ανάσα -χωρίς τελείες, ερωτηματικά ή θαυμαστικά- αποτελεί τον απολογισμό ενός πολιτικού μηχανικού σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας. Ο αναγνώστης βυθίζεται στις αναμνήσεις του ήρωα που μόνο συγκροτημένες δεν τις λες για 329 ολόκληρες σελίδες, οι οποίες εξετάζουν εξονυχιστικά τις τυχαίες συνδέσεις που κάνει αυτή η δύναμη που μας εξουσιάζει κι ονομάζεται μνήμη. Άλλο ένα απαιτητικό ανάγνωσμα σύγχρονης λογοτεχνίας από έναν εκδοτικό που έχει κερδίσει το δικαίωμα να λέει ότι ειδικεύεται σε αυτό.

 

Γιούρι Χερέρα Σημάδια πριν το τέλος του κόσμουΣημάδια πριν το τέλος του κόσμου (εκδ. Καστανιώτη) | Yuri Herrera

Αυτές τις μέρες δικάζεται στις Η.Π.Α ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών όλων των εποχών: ο Μεξικανός El Chapo. O συμπατριώτης του συγγραφέα περιγράφει μέσα από τρεις σκληρές νουβέλες τις ιστορίες των απλών ανθρώπων που πιάνονται στα δίχτυα των καρτέλ. Ένας τραγουδοποιός, μία μετανάστρια χωρίς χαρτιά κι ο μυστηριώδης "Απολυτρωτής" πρωταγωνιστούν, κατά σειρά, στις σελίδες του βιβλίου που θα μπορούσαν να αποτελούν επεισόδιο του νέου κύκλου των Narcos.

 

Αποκάλυψη αστυνομικόΑποκάλυψη (εκδ. Παπαδόπουλος) | Συλλογικό έργο

Εκτός από το θρυλικό Μυθιστόρημα των Τεσσάρων της δεκαετίας του '30, η λογοτεχνία δεν φημίζεται για τις ομαδικές της προσπάθειες. Εδώ έχουμε μία σπάνια εξαίρεση που έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα: τέσσερα γνωστά ονόματα του "ελληνικού αστυνομικού" (Κυριάκος Αθανασιάδης, Βαγγέλης Γιαννίσης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σίμος) ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα δυνατό θρίλερ. Το story; Δύο αστυνομικοί κι ένας ρεπόρτερ θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν serial killer που αρέσκεται στις τελετουργικούς φόνους με φόντο μία μουντή Αθήνα.

 

Κάποιος Λούκας ΚορτάσαρΚάποιος Λούκας (εκδ. Opera) | Julio Cortázar

"Σε τελική ανάλυση, αυτό εδώ είναι περισσότερο ένα εγχειρίδιο κόντρα στη σοβαρότητα, παρά ένα βιβλίο μυθοπλασίας" διαβάζουμε στο ηλεκτρονικό δελτίο τύπου της συλλογής. Για όσους τυχερούς έχουν διαβάσει το Κουτσό του ιδιοφυούς Αργεντίνου, μόλις εκδόθηκε ένα μικρό κομψοτέχνημα στην αναζήτησή τους για λίγο ακόμα  Julio Cortazar, για λίγη ακόμα από τη μαγεία που χαρίζει μία από τις σημαντικότερες -και πιο ιδιαίτερες- πένες που έβγαλε η Νότια Αμερική. Στα συν της έκδοσης η μετάφραση του μετρ Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

Νέλσον Μαντέλα Γράμματα από τη φυλακήΓράμματα από την φυλακή (εκδ. Κλειδάριθμος) Nelson Mandela

10.052. Τόσες ήταν οι μέρες και οι νύχτες που πέρασε στη φυλακή μία από τις σημαντικότερες φιγούρες του 20ου αιώνα. Ένας πολιτικός, του οποίου οι αγώνες και το διεθνές εκτόπισμα θα έκανε τους περισσότερους ηγέτες του σημερινού Δυτικού κόσμου να μοιάζουν με νάνους, που ήταν αναγκασμένος να αλληλογραφεί συνεχώς -ως ανάγκη επικοινωνίας με τον έξω κόσμο κι ως μία άσκηση να κρατήσει τα λογικά του. Στα χιλιάδες γράμματα που αντάλλαξε μπορεί κανείς να βρει σοφά αποφθέγματα όπως: "Ο σεβασμός μου για τα ανθρώπινα όντα βασίζεται, όχι στο χρώμα του δέρματος ενός ανθρώπου, ούτε στην εξουσία που τυχόν έχει, αλλά καθαρά στην αξία του".

 

Το όνειρο της κόκκινης κάμαραςΤο όνειρο της κόκκινης κάμαρας (εκδ. Gutenberg) | Tsao Hsueh-chin

Και τώρα ήρθε η ώρα για κάτι τελείως διαφορετικό. Σε περίπτωση που αρέσκεσαι στις κλασικές αναγνωστικές γεύσεις, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα σε αποζημιώσει προσφέροντας παράλληλα κι ένα κρυφό παράθυρο στον εξωτικό κόσμο της Άπω Ανατολής. Γραμμένο τον 18ο αιώνα, θεωρείται ένα αριστούργημα της πρώιμης τέχνης του μυθιστορήματος κι ένα από τα τέσσερα κλασικά αναγνώσματα της Κίνας. Οι ανάγλυφοι χαρακτήρες του, η πλοκή του που στο κέντρο της βρίσκεται ένα ερωτικό τρίγωνο κι η πολυεπίπεδη αφήγησή του έχει εγκωμιαστεί από τους κριτικούς μέσα από τους αιώνες, φτάνοντας έως και το σημείο ο συγγραφέας του να συγκριθεί με τον μεγάλο Fyodor Dostoevsky. Το μόνο αρνητικό, αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιο, είναι ο αριθμός των σελίδων: είναι 789 κι όσο να'ναι τρομάζουν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος