Τι ετοιμάζεται στον κόσμο των εκδόσεων για το 2019

Πολλές, ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες κυκλοφορίες ετοιμάζονται αυτόν τον καιρό. Φυσικά, καμιά φορά είναι να αναρωτιέται κανείς: ποιος θα διαβάσει όλα αυτά τα βιβλία;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιος διαβάζει τα εκατοντάδες βιβλία που τυπώνονται με ρυθμούς πυροβόλου; Πολλές φορές η εκδοτική παραγωγή θυμίζει γράμμα σε μπουκάλι· οι αποδέκτες της είναι ελάχιστοι και το "μήνυμα" φτάνει σε αυτούς μάλλον τυχαία. Μήπως, θα έπρεπε να μειωθεί όλος αυτός ο καταιγισμός; Καλύτερο όμως θα ήταν να αντιστρέψουμε το ερώτημα: μήπως, τελικά, πρέπει να βάλουμε ξανά το διάβασμα στη ζωή μας, κάπως σαν ένα είδος ψυχικής γυμναστικής; Οι κυκλοφορίες που ετοιμάζονται για το 2019 άλλωστε αποτελούν ιδανική ευκαιρία για αυτό.

Το έγκριτο site λογοτεχνίας Electric Literature πρότεινε πρόσφατα μερικούς τρόπους προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολύ ψηλά στη λίστα με τις συμβουλές φιγουράριζε η εξής: "ακολούθα τα γούστα σου". Δεν έχεις κανέναν λόγο, λοιπόν, να έρθεις αντιμέτωπος με την "βαριά" λογοτεχνία αν δεν σε συγκινεί. Μπορείς να προσανατολιστείς προς τη σίγουρη διασκέδαση που ονομάζεται "αστυνομικό μυθιστόρημα". Ο επιθεωρητής John Rebus, ο θρυλικός ήρωας του Ian Rankin, θα βρεθεί Στον οίκο των ψεμάτων (εκδ. Μεταίχμιο) για την 22η περιπέτειά του ενώ από τον αδικοχαμένο Phillip Kerr μας έρχεται Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών (εκδ. Κέδρος) όπου ο συγγραφέας αφήνει για λίγο στην άκρη τα εγκλήματα στην προπολεμική Γερμανία για να μας δώσει ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο, χιούμορ και μία παράξενη βιβλιοθήκη που διοικεί ένας μάγος.

Μιλώντας τώρα για τρομακτικές ιστορίες, στα σκαριά βρίσκεται η έκδοση "Χρυσή Αυγή" και οι Φασιστικές και Παρακρατικές Οργανώσεις στην Ελλάδα (εκδ. Gutenberg) της Στέλλας Νιώτη που ρίχνει φως σε ένα πολύ σκοτεινό σημείο της ελληνικής κοινωνίας. Όσο για τις εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων που ετοιμάζονται; Το νέο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη με τον προβοκατόρικο τίτλο Η Παναγία και ο Ταρζάν (εκδ. Μεταίχμιο) αναμένεται πως και πως από το φανατικό κοινό του συγγραφέα, ενώ επιστροφή στο προσκήνιο έχουμε και για την Πέλα Σουλτάτου –πιο γνωστή ως blogger με το ψευδώνυμο Niemands Rose- με τις Ανάποδες Στροφές (εκδ. Καστανιώτη).

Ο Ελέφαντας (εκδ. Μεταίχμιο) του σπουδαιότερου ίσως Αμερικανού διηγηματογράφου κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά. Οι επτά ιστορίες στο γνωστό "κοφτό" ύφος του Raymond Carver αποτελούν και το κύκνειο άσμα του. Η Margaret Atwood πάλι θα δει άλλο ένα βιβλίο της να μεταφράζεται, Η Άλλη Γκρέις (εκδ Ψυχογιός), κεφαλαιοποιώντας την παγκόσμια επιτυχία που γνωρίζουν τα έργα της μέσα από της διαδικτυακές πλατφόρμες. Τέλος, ετοιμάζεται Η ιστορία της βίας (εκδ. Αντίποδες) του Edouard Louis. Το δεύτερο χτύπημα του 26χρονου φοβερού παιδιού των γαλλικών γραμμάτων φιλοδοξεί να προκαλέσει την ίδια αίσθηση με το ντεμπούτο του. Όσο για κλασικά αναγνώσματα; Από την ιδιοφυή πένα του Herman Melville μας έρχεται άλλη μία θαλασσινή περιπέτεια (η τελευταία που έγραψε ο συγγραφέας) με τίτλο Μπίλλυ Μπαντ (εκδ. Αντίποδες). Κλείνοντας ας μείνουμε πιστοί σε ένα new year’s resolution: περισσότερο διάβασμα, λιγότερα social media.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος