11 νέα βιβλία που έχουν κάτι σημαντικό να πουν

Μία σύντομη ανασκόπηση στην εκδοτική παραγωγή λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Πριν λίγο καιρό, η ελληνική λογοτεχνία έζησε μεγάλες στιγμές με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, νικητή του Survivor, να εκδίδει το πρώτο του συγγραφικό πόνημα με τον τίτλο Ντάνος. Το βιβλίο σαν έννοια και προϊόν βρέθηκε για άλλη μία φορά στο επίκεντρο του ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος για όλους τους λάθους λόγους. Κρίμα, γιατί την ίδια στιγμή στη σκιά της εκδοτικής αυτής φούσκας είχαμε άλλη μία καλή σοδειά τυπωμένων σελίδων τους δύο τελευταίους μήνες.

Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα, είναι καλή ευκαιρία να επιλέξεις και τροφή για σκέψη πέρα από τις τεράστιες ποσότητες σουβλιστών αρνιών που θα γεμίσουν τον ελεύθερό σου χρόνο. Ακολουθούν μερικές επιλογές από ενδιαφέρονται βιβλία, σημαντικά βιβλία, βιβλία που έχουν κάτι να πουν σε πεινασμένους (πνευματικά) αναγνώστες.

Τα λογοτεχνικά

11 νέα βιβλία που έχουν κάτι σημαντικό να πουν

Αν θες να πάρεις μία γεύση από σκοτεινή ελληνική επαρχία για τις άγιες μέρες που έρχονται, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το Άγιοι τίποτα (εκδόσεις Bell) του Κωνσταντίνου Κέλλη. Ο γνωστός για τις ιστορίες τρόμου συγγραφέας τοποθετεί τη δράση του στη Θράκη· εκεί όπου το πάθος φλερτάρει με το λιβάνι και το χιόνι με τα κεριά που καίνε σε Αγίους χωρίς πρόσωπα.

Παλαβός Το Παιδί βιβλίοΣυνεχίζοντας σε παρόμοιο κλίμα αλλά σε διαφορετικό αφηγηματικό στυλ, ο Γιάννης Παλαβός, ύστερα από ένα διάλειμμα με το πολύ επιτυχημένο σενάριο για το κόμικ Γρα-Γρου (εκδ. Ίκαρος), επιστρέφει σε αυτό που τον έκανε να λάμψει πριν μερικά χρόνια: το διήγημα. Η συλλογή λέγεται Το Παιδί (εκδ. Νεφέλη) και το τοπίο μπορεί να είναι βουκολικό, η υποβόσκουσα βία όμως κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα της Βορείου Ελλάδος.

Κάνοντας λόγο για ηχηρές επιστροφές τώρα, ο κάποτε πιο διάσημος συγγραφέας του πλανήτη Salman Rushdie κάνει την επάνοδό του στον ρεαλισμό με τον Χρυσό Οίκο (εκδ. Ψυχογιός): ένα μυθιστόρημα για κάποιον αινιγματικό εκατομμυριούχο και την παράξενη οικογένειά του με φόντο την τρέλα της σύγχρονης Αμερικής. Αντίστοιχα, 22 χρόνια μετά την πρώτη του μετάφραση, επανεκδίδεται το κείμενο που έβαλε το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Elena Ferrante στα σαλόνια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η Βάναυση Αγάπη (εκδ. Πατάκη) είναι το μέρος όπου πρακτικά γεννήθηκε η Ιταλίδα συγγραφέας.

1793: Τότε που βασίλευε η βία Niklas Natt och DagΣτην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης μας μεταφέρει το 1793: Τότε που βασίλευε η βία (εκδ. Μεταίχμιο) του πρωτοεμφανιζόμενου Σουηδού Niklas Natt och Dag που έχει προκαλέσει εντύπωση με το εκρηκτικό μείγμα ιστορικού και αστυνομικού μυθιστορήματος που παρουσιάζει. Ευτυχές είναι και το γεγονός ότι μεταφράστηκε άλλο ένα βιβλίο της μεγάλης κυρίας του sci-fi, Ursula Le Guin. To Στην άλλη πλευρά του ονείρου (εκδ. Αίολος), γραμμένο το 1972, στοχάζεται πάνω στην ηθική της επιστήμης, ένα θέμα δηλαδή που γίνεται όλο και πιο καυτό όσο περνούν τα χρόνια. Τέλος, για τους φίλους των κόμικ, το Saga (εκδ. Οξύ) του Brian K. Vaughan, γνωστού στο ευρύ κοινό για την τρίτη σεζόν του Lost,  δικαιούται να λέει ότι αποτελεί ένα από τα πιο πολυβραβευμένα έργα του είδους για την τελευταία δεκαετία. Στα συν ότι έχει χαρακτηριστεί ως μία μίξη ανάμεσα στο Star Wars και το Game of Thrones.

Τα μη λογοτεχνικά 

Βιβλία Φεβρουάριος Μάρτιος 2

To Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα (εκδ. Πατάκης) δεν είναι τίποτα λιγότερο από το τελευταίο βιβλίο του μεγαλύτερου εγκεφάλου της εποχής μας, του φοβερού και τρομερού Stephen Hawking που μας αποχαιρέτησε λίγο καιρό πριν. Αν, λοιπόν, σε απασχολούν τα μυστήρια του σύμπαντος, εκτός από το προαναφερθέν βιβλίο κυκλοφόρησε και η Αστροφυσική για βιαστικούς (εκδ. Παπαδόπουλος) του Neil deGrasse Tyson Στίβεν Χόκινγκ Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματαπου προσφέρει ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος της. Μάλιστα αν θες να πάρεις μία πρώτη γεύση από τα διδάγματα του Αφροαμερικανού αστροφυσικού, το YouTube σου δίνει πολλές δωρεάν και απολαυστικές ώρες μαζί του.

Κλείνοντας, ας μιλήσουμε για δύο πολύ διαφορετικές εκδόσεις που όμως παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Από τη μία ένα εγχειρίδιο για πραγματικά success stories με τίτλο Η επιτυχία είναι επιλογή (εκδ. Κλειδάριθμος) από τον προπονητή του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Rick Pitino, που έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με τις επιλογές και τις δηλώσεις του και από την άλλη η Ιδεολογία (εκδ. Πεδίο) του Terry Eagleton, η προσπάθεια δηλαδή ενός από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του καιρού μας να ορίσει μία πολυεπίπεδη έννοια που χρησιμοποιούμε συνήθως όπως μας βολεύει. Σημαντική σημείωση: δεν έχει σημασία ποιο βιβλίο θα διαβάσεις σε αυτές τις πασχαλινές διακοπές, σημασία έχει να ανοίξεις ένα βιβλίο. Διώχνει το άγχος μακριά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος