Τα αστυνομικά μυθιστορήματα του χειμώνα

Γιατί τα λογοτεχνικά εγκλήματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθείς ζεστός τις κρύες νύχτες που κάποια στιγμή θα έρθουν.

Ένας ντετέκτιβ σημειώνει λεπτομέρειες στο μπλοκάκι του. Λίγο πριν ένας άνθρωπος έχει βρεθεί νεκρός. Το πού, το πότε και το πώς απασχολούν καθημερινά εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Στις μέρες μας τα λογοτεχνικά εγκλήματα είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αναγνωστικό trend και ίσως ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα του χειμώνα

Τι ετοιμάζεται όμως στη φετινή εκδοτική σοδειά; Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος, έτσι αναγκαστικά πρέπει να γίνει μια επιλογή, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες εκδόσεις στερούνται ενδιαφέροντος ή ποιότητας. Ας ξεκινήσουμε από το "Δίχτυ ασφαλείας" του Ιταλού μετρ Andrea Camilleri (εκδ. Πατάκη), ο οποίος μας αποχαιρέτησε πλήρης ημερών τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή είναι η τελευταία υπόθεση του επιθεωρητή Μονταλμπάνο (με φόντο αυτή τη φορά τον κόσμο του Διαδικτύου) και το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου συγγραφέα του είδους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΤαξιδεύοντας λίγα χιλιόμετρα ανατολικά, μέχρι τη Βαρκελώνη, συναντάμε έναν άλλο εμβληματικό χαρακτήρα της μεσογειακής αστυνομικής λογοτεχνίας: "Το Τατουάζ" δια χειρός Manuel Vázquez Montalbán (εκδ. Μεταίχμιο), που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι η πρώτη περιπέτεια του γεμάτου αντιθέσεις και λάτρη του φαγητού Πέπε Καρβάλιο, ενός πρώην κομμουνιστή, πρώην πράκτορα της CIA που έγινε ιδιωτικός ντετέκτιβ.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΑλλάζοντας τώρα τελείως γεωγραφικό μήκος και πλάτος, βρισκόμαστε μπροστά στο νέο πόνημα του Stephen King με τίτλο "Ινστιτούτο" (εκδ. Κλειδάριθμος), που θα δώσει τέλος στην αγωνία του φανατικού του κοινού. Τι σχέση όμως έχει με την αστυνομική λογοτεχνία μια horror/sci-fi ιστορία για πιτσιρίκια με τηλεπαθητικές δυνάμεις; Όλα ξεκινούν με το φόνο μιας οικογένειας, ενώ ένας αστυνομικός που έχασε τη θέση του στο σώμα είναι, όπως σωστά μάντεψες, το πρόσωπο-κλειδί της αφήγησης.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΤέλος, επειδή τα crime novels δε γνωρίζουν χωροχρονικά σύνορα, το "Φόνοι στον δρόμο του μεταξιού" του Ολλανδού Robert van Gulik (εκδ. Μίνωας), που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μας μεταφέρει στην Κίνα του 6ου αιώνα μ.Χ. με ξεναγό το δαιμόνιο δικαστή Τι. Σε παρόμοιο κλίμα αναμένεται το "Φονικό στη Mεγάλη Eκκλησία" του Τεύκρου Μιχαηλίδη (εκδ. Πόλις), με τη δράση του να λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εκεί όπου οι ραδιουργίες αποτελούσαν καθημερινότητα.

Κλείνοντας και για να απαντήσουμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων όσον αφορά την αστυνομική λογοτεχνία, ετοιμάζεται η "Θύελλα" ή, αλλιώς, το νέο μυθιστόρημα του πελώριου James Ellroy (εκδ. Κλειδάριθμος). Το δεύτερο δηλαδή κεφάλαιο της Δεύτερης Τετραλογίας του Λος Άντζελες, το οποίο εκτυλίσσεται, όπως και το πρώτο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ναι, ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας του αστυνομικού φαίνεται έτοιμος –για άλλη μία φορά– να απλώσει τα σκοτάδια του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.