Οι ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο

15 αρχιτεκτονικά σημεία αναφοράς που στεγάζουν όλη την γνώση του κόσμου.

Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι περισσότερο από ένα κτίριο. Είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εμβληματικά κτίρια που στεγάζουν όλη τη σοφία του κόσμου. Ποια όμως είναι η θέση τους στον 21ο αιώνα; Πολύ πρόσφατα, το 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακόμισε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε ένα κτίριο που, όχι άδικα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό στολίδι. Την ίδια στιγμή περίπου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κοινοτική Βιβλιοθήκη του Χάντερς Πόιντ άνοιγε τις πύλες της στο Κουίνς της Νέας Υόρκης αλλάζοντας το τοπίο της συνοικίας ενώ η νέα βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι άφηνε με ανοικτό το στόμα τους κατοίκους του.

Ναι, οι βιβλιοθήκες συνεχίζουν σήμερα να αποτελούν σημείο αναφορές για τις συνοικίες, τις πόλεις αλλά και τα κράτη που αντιπροσωπεύουν. Οι συγκεκριμένες τρεις, αποτελούν απλά τις νέες εισόδους σε έναν μακρύ κατάλογο με τις ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι

Οι ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο

Εμπνευσμένη από το αψιδωτό σχήμα που παρουσιάζουν τα σύννεφα της περιοχής, πιο γνωστά ως Chinook, καταφέρνει να ενθέσει με άψογο τρόπο το φυσικό περιβάλλον του Καναδά σε έναν μοντέρνο σχεδιασμό.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χάντερς Πόιντ

Χαντερς Πόιντ Βιβλιοθήκη

Ο αρχιτέκτονας Steven Holl επικεντρώθηκε σε δύο πρωτοτυπίες: Το βαμμένο αλουμίνιο που δίνει μία ήσυχη λάμψη στο εξωτερικό τμήμα της βιβλιοθήκης και στα φαρδιά ανοίγματα, ανάμεσα στα ράφια, στο εσωτερικό της έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να χαζέψουν τη θέα του Μανχάταν.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Εθνική Βιβλιοθήκη ΚΠΙΣΝ
©NLG_Nikos Karanikolas

O διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano σχεδίασε για τις ανάγκες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ένα πραγματικά μνημειώδες έργο στο Φαληρικό Δέλτα που δείχνει ικανό να μείνει όρθιο για αιώνες. Η μετακόμιση από το κέντρο της Αθήνας στις νέες εγκαταστάσεις ήταν ένα δύσκολο έργο που χρειάστηκε κόπο αλλά και αρκετό χρήμα. Το αποτέλεσμα, όμως, σίγουρα δικαιώνει την προσπάθεια.

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρεια

Στην Αρχαιότητα υπήρξε η πιο ξακουστή βιβλιοθήκη στον κόσμο. Η ολοκλήρωση το 2002 του νέου κτιρίου 11 ορόφων και 220 εκ. δολαρίων, από το αρχιτεκτονικό brand Snøhetta, έβαλε ξανά την Αίγυπτο στην κορυφή της λίστας. Το κυλινδρικό της σχήμα παραπέμπει στον Φάρο της Αλεξάνδρειας, τα ιερογλυφικά στους Φαραώ ενώ ο όγκος των βιβλίων που φιλοξενεί πραγματικά εντυπωσιάζει.

Βιβλιοθήκη Umimirai της Καναζάουα

Καζανάουα Βιβλιοθήκη

Το έργο των Kazumi Kudo και Hiroshi Horiba ολοκληρώθηκε το 2011. Το τετράγωνο πάνελ που καλύπτει τα 5,500 τετραγωνικά μέτρα της βιβλιοθήκης αποτελείται από 6 χιλιάδες γυάλινα μπλοκ με συνεπές αποτέλεσμα το φως από το κοντινό δάσος να λούσει το εσωτερικό του κτιρίου. 

Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ

Μπέρμιχαμ Βιβλιοθήκη

Η πρωτότυπη δημιουργία του ολλανδικού αρχιτεκτονικού studio Mecanoo περιέχει, μεταξύ άλλων, ένα θέατρο από τα 60s κι ένα κτίριο από τα 30s. Κάπως έτσι αυτό το ζωντανό κόσμημα κατέκτησε την πρωτιά να είναι η μεγαλύτερη δημοτική βιβλιοθήκη στην Ευρώπη.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχίας

Βιβλιοθήκη Πράγας

Στην Πράγα βρίσκουμε μία διάσημη βιβλιοθήκη με πολλούς αιώνες ιστορίας στην πλάτη της. Διδασκαλείο για μοναχούς κατά τον 13ο αιώνα και στη συνέχεια, ύστερα από αρκετές μεταμορφώσεις, βιβλιοθήκη από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα. Η φωτογραφία μιλά από μόνη της.

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

Στουγάρδη Βιβλιοθήκη

Άλλο ένα τετράγωνο θαύμα στην λεπτή γραμμή που η αρχιτεκτονική συναντά τα βιβλία. Ο πενταώροφος χώρος ακολουθεί τη λογική του Πάνθεον της αρχαιότητας, με τη γυάλινη οροφή να βοηθά ώστε όλο το κτίριο να πλημμυρίζει κυριολεκτικά με φως.

Οίκος Πολιτισμού και Βιβλιοθήκη της Βεννέσλα

Βιβλιοθήκη Βεννέσλα Νορβηγία

Ένας δημοτικός χώρος πολιτισμού σε συνδυασμό με βιβλιοθήκη στη Νορβηγία, όπου το κλασικό σκανδιναβικό design αποθεώνεται μέσα από τις ξύλινες αψίδες που δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο στομάχι κάποιου μυθολογικού κήτους.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας

Εθνική Βιβλιοθήκη Κίνας

Χτισμένη το 1912 στο Πεκίνο, με αυστηρή πολιτική ενάντια σε κάθε είδους ομιλία, στεγάζει μέσα στην απόλυτη σιωπή 12 εκ. βιβλία. Όταν οι επισκέπτες μπαίνουν στον χώρο από την κύρια είσοδο τους καλωσορίζει μία εντυπωσιακή θέα που καλύπτει το σύνολο της βιβλιοθήκης.

Αβαείο του Άντμον

Αβαείο Άντμον Βιβλιοθήκη

Στο μεσαιωνικό αβαείο στο κρατίδιο της Στυρίας στην Αυστρία, βρίσκουμε μία από τις παλιότερες μοναστικές βιβλιοθήκες του κόσμου, χτισμένη το 1776, όπου οι μπαρόκ επιρροές της βγάζουν πραγματικά μάτι. 

Φιλολογική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου

Βιβλιοθήκη Βερολίνο

Η ίσως πιο φουτουριστική παρουσία της λίστας είναι πιο γνωστή ως "Ο Εγκέφαλος του Βερολίνου". Η Φιλολογική Βιβλιοθήκη εντυπωσιάζει με το σχήμα της που θυμίζει σταγόνα νερού, μία επιλογή που λήφθηκε για να κερδηθεί χώρος τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του κτιρίου. Εδώ στεγάζεται, από το 2005, και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της πόλης.

Βιβλιοθήκη Μπισάν στη Σιγκαπούρη

Βιβλιοθήκη Μπισάν Σιγκαπούρη

Τα πολύχρωμα γυαλιά και το κεντρικό concept που ήθελε τη βιβλιοθήκη να θυμίζει δεντρόσπιτο βοηθούν στο παιχνδιάρικο ύφος του κτιρίου. Όσο για τη θέα που προσφέρει στο τεράστιο λιμάνι της νοτιοανατολικής Ασίας; Απλά μαγευτική.

Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ

Ντελφτ Βιβλιοθήκη

Η μικρή πόλη της Ολλανδίας με το διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει τη χαρά να φιλοξενεί μία από τις πλέον πρωτότυπες βιβλιοθήκες στον πλανήτη που το κωνικό της σχήμα αιχμαλωτίζει το μάτι.

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι

Ελσίνκι Βιβλιοθήκη

Τι άλλο θα μπορούσε να θυμίζει η βιβλιοθήκη του Ελσίνκι αν όχι παγόβουνο; Με το ξύλο να κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο του κτιρίου χαρίζοντάς του ζεστασιά και τη ρομποτική να βρίσκεται στην υπηρεσία της βιβλιοθηκονομίας, το εκσυγχρονιστικό πνεύμα της Φινλανδίας βρίσκει τέλεια εφαρμογή στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσάς της.

 

Κεντρική φωτογραφία © SNFCC_Nikos_Karanikolas

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.