Ο Idris Elba δεν είναι απλά ένας ακόμα ηθοποιός του Χόλιγουντ

Μία ωδή σε έναν από τους καλύτερους της γενιάς του που μόλις έκλεισε τα 50 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 06 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτυχημένος, δημοφιλής, cool, ψηφισμένος από το People ως ο πιο σέξι άντρας του πλανήτη. "Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, τουλάχιστον για τον εγωισμό  μου" δήλωσε χαρακτηριστικά ο 50χρονος Βρετανός Idris Elba σχετικά με τον άτυπο τίτλο που του απένειμε το γνωστό περιοδικό το 2018. Είναι όμως ο Elba άλλη μία περίπτωση ενός καλογυμνασμένου, κομψού ηθοποιού που αρέσκεται να αναπαύεται στις δάφνες της φήμης του;

Ο Elba έχει κι άλλο ένα πρόσωπο που δεν προβάλλει: αυτό της κοινωνικής ευαισθησίας

Ο πολυπράγμων αυτός τύπους εκτός από τις εξαιρετικές ερμηνείες που συνήθως παραδίδει, εκτός από τα DJ sets που συνεχίζει να κάνει λόγω της αγάπης του στη μουσική αλλά και για να μην ξεχνά τις δύσκολες μέρες που έχει περάσει δουλεύοντας στη βρετανική νύχτα, έχει κι άλλο ένα πρόσωπο που δεν συνηθίζει ο ίδιος να προβάλλει: αυτό της κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο Idris Elba δεν είναι απλά ένας ακόμα ηθοποιός του Χόλιγουντ

Όχι ο Idris Elba δεν είναι άλλος ένα εγωπαθής star. Το αντίθετο. Γιατί; Διότι ακόμα και πέρσι, τη μέρα που τον έχριζαν πιο σέξι άντρα εκείνος δεν ξεχνούσε να παροτρύνει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμα τους στις ενδιάμεσες εκλογές - αλλά και για αρκετούς, ακόμα πιο σημαντικούς λόγους.

Ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στον ιό του Έμπολα

Ίντρις Έλμπα Έμπολα

"Η επιδημία είναι ένα πρόβλημα για την ανθρωπότητα κι όχι μόνο για τις περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί" ήταν η δήλωση του Βρετανού, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, μία από τις χώρες που έζησαν μία ανθρωπιστική τραγωδία εξαιτίας του Έμπολα το 2014. Μία από τις πολλές σημαντικές δηλώσεις που έκανε καθώς συμμετείχε πολύ ενεργά στην καμπάνια ενάντια στον ιό.

> Διάβασε ακόμη: Τα 15 χρόνια του Daniel Craig σαν James Bond σε ένα ντοκιμαντέρ

Συμμετείχε σε στεγαστικό project του Λονδίνου

Όχι, δεν πρόκειται για τη συμμετοχή του στο real estate business. Μεγαλωμένος στο Hackney, στο (κάποτε) ζόρικο προάστιο του Ανατολικού Λονδίνου που τα τελευταία χρόνια ζει στους ρυθμούς του gentrification και της εκτόξευσης των τιμών των ακινήτων, θεώρησε καθήκον του να συμμετέχει σε ένα project που θα έφερνε πλουραλισμό στους νέους κατοίκους - κι όχι μόνο σε νεαρούς γιάπηδες με χοντρά πορτοφόλια και hip γούστα.

Βοήθησε τους Σύριους πρόσφυγες

Το 2014, όταν ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας βρισκόταν σε μία από τις πιο ακραίες και καταστροφικές του φάσεις, έδωσε τη φωνή του σε ένα βίντεο του κινήματος WithSyria, το οποίου τα animations είχε επιμεληθεί ο διάσημος street artist Banksy.

Είναι επίτιμος πρεσβευτής για την επανένταξη των εφήβων

Όταν ο ίδιος ήταν έφηβος ξέφυγε από σκοτεινά μονοπάτια και περίεργες περιπέτειες χάρη σε μία υποτροφία του Prince's Trust, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται με την επανένταξη εφήβων με αποκλίνουσες συμπεριφορές στην κοινωνία.

> Διάβασε ακόμη: Οι 10 πιο Charlie Sheen ιστορίες του Charlie Sheen

Στα 16 του βρήκε τον δρόμο μέσα από την τέχνη, σήμερα ως επίτιμος πρεσβευτής του συγκεκριμένου MKO κάνει το ίδιο, συναντώντας τακτικά εφήβους που τος βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Κέρδισε το βραβείο Britannia Humanitarian Award

Σε άλλες πιο σημαντικές διακρίσεις, εκτός από τον τίτλο του πιο σέξι άντρα της γης, το 2013 κέρδισε το Britannia Humanitarian Award, ένα βραβείο στα πλαίσια των βραβείων BAFTA, το οποίο απονέμεται σε ανθρώπους του σινεμά και της τηλεόρασης που διακρίνονται για το κοινωνικό τους έργο.

Συμμετείχε σε καμπάνια ενάντια στον καρκίνο του μαστού

"Η μητέρα του θα είναι σήμερα περήφανη για μένα" είχε δηλώσει, χαμογελώντας ελαφρά, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από τα γυρίσματα του spot της καμπάνιας που διοργάνωσε η Stella McCartney ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ήταν κι αυτή, άλλη μία από τις πολλές συμμετοχές του Idris Elba σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Άλλη μία κίνηση που δείχνει ότι είναι πολύ περισσότερα πράγματα από απλά ένας σταρ του Χόλιγουντ.


Kεντρική φωτογραφία © WireImage

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.