Το παράξενο πιστοποιητικό γνησιότητας των έργων του Banksy

Ακόμα μία φορά που ο σπουδαίος street artist έδειξε στον κόσμο τι θα πει πρωτοπορία.

Αν υπάρχει σήμερα ένας εικαστικός καλλιτέχνης που το όνομά του είναι γνωστό σε εκατομμύρια ανθρώπους, αυτός είναι ο Banksy. Σε έναν καλλιτεχνικό χώρο που γίνεται όλο και πιο αφηρημένος, ο διασημότερος street artist του πλανήτη καταφέρνει να μιλά στις καρδιές των ανθρώπων αφήνοντας παράλληλα πολιτικό στίγμα. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που κανείς δεν ξέρει την πραγματική του ταυτότητα. Κάπου εδώ είναι που εμφανίζεται κι ένα μεγάλο πρόβλημα: με ποιον τρόπο μπορεί να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα ενός έργου του Banksy, όταν ο ίδιος δεν έχει καν επίσημη υπογραφή;

Σύστησε μία ΜΚΟ που ονόμασε Pest Control, έλεγχος παρασίτων στα ελληνικά δηλαδή

Από την αρχή της πορείας του ο σπουδαίος street artist ήρθε αντιμέτωπος με την κλοπή της πνευματικής του περιουσίας. Οι αναπαραγωγές των έργων του πουλούσαν σαν τρελές, χωρίς εκείνος να καρπώνεται το παραμικρό. Ο συνηθισμένος τρόπος προστασίας (πιστοποιητικά γνησιότητας, επικύρωση από ειδικούς) δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του, μιας κι όπως έχει δείξει μέσα από τα χρόνια θέλει πάση θυσία να διατηρήσει την ανωνυμία του. Έπρεπε, με άλλα λόγια, να βρει έναν νέο τρόπο για να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να καινοτομήσει.

Το παράξενο πιστοποιητικό γνησιότητας των έργων του Banksy

Τι ακριβώς έκανε; Κάτι που ίσως δεν περίμενε κανείς: χρησιμοποίησε ειδική κρυπτογράφηση. Αρχικά σύστησε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με το χαρακτηριστικό όνομα Pest Control (σ.σ: έλεγχος παρασίτων) που ανέλαβε να πουλά και να πιστοποιεί -ή όχι- τα αυθεντικά έργα. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος στον οποίο κατέληξε για να το κάνει αυτό: πληρώνοντας 75 ευρώ, μπορεί ο οποιοσδήποτε να ζητήσει να γίνει έλεγχος στο έργο που έχει στη συλλογή του. Το πιστοποιητικό γνησιότητας είναι ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 10 λιρών που πάνω του αναγράφεται ένας κωδικός· η Pest Control κρατά το ένα μισό κι ο πελάτης το άλλο.

Banksy πιστοποιητικό γνησιότητας

Πώς, λοιπόν, θα μπορέσει κάποιος να πλαστογραφήσει ένα πιστοποιητικό γνησιότητας που δεν κατέχει ολόκληρο παρά μόνο το μισό; Επί της ουσίας, είναι τόσο δύσκολο από πλευράς μαθηματικών πιθανοτήτων που το κάνει πρακτικά αδύνατο. Ακόμα, όμως, και στην απίθανη περίπτωση που συνέβαινε αυτό, η παρανομία δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ποτέ επιτυχώς: κάποιος που θα βρισκόταν με ένα ολόκληρο πλαστό πιστοποιητικό γνησιότητας θα ερχόταν αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη έκπληξη, αφού όταν θα ζητούσε από την Pest Control να το ελέγξει (π.χ. Το γνήσιο αντίγραφο νο.21 του Girl with balloon) η τελευταία θα τον ενημέρωνε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι δεν βρισκόταν προς πώληση.

Banksy γκράφιτι 2

Φαίνεται ότι ο Banksy έχει καταφέρει εκτός από τον κόσμο των εικαστικών να αλλάξει και τον τρόπο που θα λειτουργούν οι γκαλερί του αύριο. Φυσικά, ούτε εκείνος, θα μπορέσει ποτέ να εξαλείψει τελείως την πιθανότητα κάποιο έργο του να κλαπεί: στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο The man who stole Banksy περιγράφεται το πώς ένας τοίχος που ήταν διακοσμημένος με ένα γκράφιτι του καλλιτέχνη μεταφέρθηκε ολόκληρος από την Παλαιστίνη για να πουληθεί σε έναν συλλέκτη στη Δανία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.