Cinema made in Italy: 16 νέες ιταλικές ταινίες από την Ταινιοθήκη

Το πρώτο ιταλικό φεστιβάλ πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Γράφει: Esquire Editors 05 Φεβρουαρίου 2021

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η πολιτιστική πρωτοβουλία Tempo Forte, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά φέρνουν το άρωμα της Ιταλίας στην οθόνη μας και παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Cinema made in Italy/Athens στις 12 με 22 Φεβρουαρίου, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr.

Θα προβληθούν 16 νέες ιταλικές ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την Αλίντα Βάλι, τον Πάολο Κόντε, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, τον Έλιο Τζερμάνο, τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλούς άλλους γνωστούς ηθοποιούς. 

Ελληνικές πρεμιέρες, webinars και διαγωνισμοί για δωρεάν πίτσα, δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και μαθήματα ιταλικών για τον μεγάλο τυχερό της διοργάνωσης,  σε ένα υπέροχο ταξίδι στην πατρίδα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Παζολίνι και του Αντονιόνι.

Cinema made in Italy: 16 νέες ιταλικές ταινίες από την Ταινιοθήκη

Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στο Ιταλικό σινεμά, και όπως σημειώνει η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών  Άννα Μοντάβιο "παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ιταλικής κοινωνίας με τα όνειρά της, τις αλλαγές της, την καθημερινότητά της, τις απορίες  και τη μνήμη της".

Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους γείτονές του, με τους οποίους το συνδέουν πολιτιστικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί αλλά κυρίως φιλικοί δεσμοί, βασισμένοι σε εκλεκτές συγγένειες αιώνων. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση".

Όπως υπογραμμίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, "το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου. Ένας κινηματογράφος που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις, είτε στους δρόμους  που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και την ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία".

Ταινία έναρξης

H έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την ελληνική πρεμιέρα του συναρπαστικού ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia. H επανάσταση είμαστε εμείς (La rivoluzione siamo noi) που παρακολουθεί το πώς η Ιταλία, το διάστημα 1967-1977, μετατράπηκε σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας.

Στη διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι  Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους "φτωχά" υλικά.

Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται  ελεύθερα για όλους. Στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες  οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.

Τι θα δούμε

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 11 ταινίες μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 12 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα. Πρόκειται για 16 ταινίες μεγάλου μήκους, στην πλειονότητά τους οι πρώτες ή οι δεύτερες του κάθε σκηνοθέτη, που  ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών και της Βενετίας. 

Θα δούμε ιταλικές κωμωδίες, αισθηματικά και κοινωνικά δράματα,  ταινίες που επικεντρώνονται στην παιδική ηλικία και στην οικογένεια, ταινίες μυστηρίου, ξεχωριστά ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και πορτραίτα Ιταλών καλλιτεχνών με διεθνή απήχηση (Πάολο Κόντε,  Αλίντα Βάλι, Αντόνιο Λιγκάμπουε). Σε κάποιες από αυτές πρωταγωνιστούν πολύ δημοφιλείς ιταλοί ηθοποιοί όπως ο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και ο Ελιο Τζερμάνο που για τις δουλειές τους αυτές κέρδισαν κορυφαία βραβεία στη Βενετία και το Βερολίνο.

Δείτε περισσότερα για τις ταινίες ξεχωριστά, εδώ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.