Νέα εποχή για το θρυλικό Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Η παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του ιστορικού αθηναϊκού θεάτρου.

Εκεί είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της τη δεκαετία του '40 η Μαρία Καλογεροπούλου για να επιστρέψει μερικές δεκαετίες αργότερα ως καταξιωμένη καλλιτέχνης Μαρία Κάλλας. Το σύγχρονο και ανανεωμένο πια, Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, το ιστορικό κτήριο της οδού Ακαδημίας στην καρδιά της Αθήνας που για περισσότερα από 50 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, τελεί υπό την "προστασία" του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και επανασυστήνεται στο κοινό με στόχο να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πρωτεύουσας. 

Νέα εποχή για το θρυλικό Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Μία νέα εποχή

Στη σημερινή παρουσίαση του καλλιτεχνικού του προγράμματος όπως αυτό διαμορφώνεται μέχρι το τέλος του 2021, δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο όραμα και τη λειτουργία του θεάτρου που σύμφωνα με τα λόγια του Κώστα Μπακογιάννη αποτελεί το κέντρο πολιτισμού της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι η επαναλειτουργία του σηματοδοτεί μία νέα φιλοσοφία Théâtre de la Ville, εξήγησε ότι στο άμεσο μέλλον θα ξεπεράσει τα όρια της Αθήνας μέσω αξιόλογων συμπαραγωγών και αναφέρθηκε στις επισκευαστικές εργασίες που έγιναν στο χώρο ώστε να αναβαθμιστεί προς τέρψιν του κοινού.

δημοτικό θέατρο Ολύμπια

"Το Ολύμπια δεν είναι ένα ακόμη θέατρο της Αθήνας. Είναι το κέντρο του πολιτισμού της Αθήνας. Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, με το βαρύ ιστορικό παρελθόν, οφείλαμε να δώσουμε ένα αντίστοιχα λαμπρό μέλλον και έτσι σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να σας ανακοινώσω ότι το Ολύμπια κάνει μία νέα αρχή. Η επαναλειτουργία του σηματοδοτεί και τη νέα φιλοσοφία που διέπει το χαρακτήρα του Δημοτικού μας Θεάτρου." [...] Γιατί το Ολύμπια απευθύνεται σε όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της Αθήνας", σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, αλλά ταυτόχρονα "γίνεται πρεσβευτής της Αθήνας στο εξωτερικό", καθώς στοχεύει στη "φιλοξενία διεθνών παραγωγών και παραγωγών άλλων αντίστοιχων θεάτρων από τις πόλεις του εξωτερικού, σεανταλλαγές παραστάσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας των πόλεων και φυσικά συμπαραγωγές".

Κώστας Μπακογιάννης
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης


>Διάβασε ακόμη: Το πρόγραμμα της Τεχνόπολης για τον Οκτώβριο

Αναφερόμενη στη δραστηριότητα του Ολύμπια προ πανδημίας, η αντιδήμαρχος Άννα Ροκοφύλλου, η οποία ηγήθηκε του ΟΠΑΝΔΑ και της προσπάθειας για την επαναλειτουργία του θεάτρου πρόσθεσε: "Πριν αναστείλουμε την λειτουργία του Θεάτρου λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, 59 εκδηλώσεις που συμμετείχαν πάνω από 80 συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες (σολίστ, αρχιμουσικοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, χορευτές κ.λπ.) και τα Μουσικά Σύνολα του ΟΠΑΝΔΑ. Τις παραστάσεις αυτές παρακολούθησαν περισσότεροι από 36.000 θεατές, στο αναγεννημένο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Αυτό το χειμώνα, το Θέατρο Ολύμπια, υπό την καλλιτεχνική  διεύθυνση του καταξιωμένου Ολιβιέ Ντεκότ, επιστρέφει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης προγραμματίζοντας συναυλίες και παραστάσεις υψηλού επιπέδου".

Άννα Ροκοφύλλου
Η Αντιδήμαρχος Άννα Ροκοφύλλου



Από την πλευρά του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια Olivier Descortes έκανε λόγο για ένα δυναμικό "διακαλλιτεχνικό" πρόγραμμα που βασίζεται στο μουσικό χαρακτήρα του θεάτρου και που μέχρι το τέλος του 2021 θα επικεντρωθεί στον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση:

"Το Ολύμπια θα παραμείνει ένα μουσικό θέατρο αφιερωμένο στο λυρικό θέατρο αλλά και σε διαφορετικά είδη μουσικής, με έμφαση πάντα στη φωνή, καθώς και σε άλλες μορφές τέχνης. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει ένα ευρύ κοινό μέσα από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα ικανό να αγγίξει διαφορετικές γενιές. Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 εστιάζει κυρίως στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με παραστάσεις όπερας, οπερέτας, θεάτρου και σύγχρονου χορού, που πλαισιώνονται παράλληλα από πολλά μουσικά αφιερώματα, συναυλίες τζαζ και έντεχνης μουσικής, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα".

Olivier Descotes
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια, Olivier Descotes


Με αφορμή σχετική ερώτηση επεσήμανε επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του καλλιτεχνικού προγράμματος ανέρχεται στις 450.000 ευρώ, ενώ δεδομένης της εγγενούς εξωστρέφειας αναμένεται να ενισχυθεί με συμπαραγωγές και χορηγίες. Παράλληλα, όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, σε περίπτωση που τεθούν νέα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid υπάρχει μέριμνα και διάθεση οι προγραμματισμένες παραστάσεις να μεταδοθούν μέσω live streaming. Βάσει της τωρινής επικρατούσας κατάστασης, το κοινό μπορεί να προσέρχεται κανονικά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με το αντίστοιχο νόσησης. 

δημοτικό θέατρο Ολύμπια

Η πρώτη παράσταση της σεζόν

Το νέο πρόγραμμα του Ολύμπια είναι δομημένο γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές, τρεις επετείους - ορόσημα για τη χώρα: Τον εορτασμό των 200 χρόνων – μέχρι και το τέλος του 2021 – από την Ελληνική Επανάσταση, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως επίσης και την επέτειο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το 2022. Ποδαρικό θα κάνει αυτό το σαββατοκύριακο (09-10/10) η παράσταση "Αχιλλεύς. Ελλάς Εκλιπαρούσα" από τη θεατρική ομάδα bijoux de kant. Πρόκειται για το ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου "Αχιλλεύς" (1804), που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δελτίο τύπου "διερευνά και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα".

δημοτικό θέατρο Ολύμπια

Από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνει το έργο της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες, με τίτλο U(R)TOPIAS, σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσια Απέργη. Το πρόθεμα -Ur σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο. Στο έργο, η ομάδα ανακαλύπτοντας κομμάτια και θραύσματα του παλιού, προβάλλει τις δικές της ιδέες για νέους τρόπους μάχης και αντίστασης, ορίζει μια νέα, δική της "ουτοπία". Ακόμη μία παράσταση που εμπνέεται από την ιστορία και την Ελληνική Επανάσταση έρχεται στο θέατρο της οδού Ακαδημίας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 μπορείς να βρεις στο www.opanda.gr


Μερικές διευκρινίσεις

Η είσοδος στους χώρους του Θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας" τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.

Κατά την άφιξη των θεατών στο θέατρο:

·        Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται στους θεατές να προσέρχονται στο θέατρο τουλάχιστον μία ώρα (60’) πριν από την έναρξη της παράστασης.

·        Κατά την είσοδο στο θέατρο πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κάθονται μόνο στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση.

·        Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης, από την είσοδο μέχρι και την έξοδό τους.

·        Μετά το πέρας της παράστασης θα γίνεται σταδιακή αποχώρηση από το θέατρο ακολουθώντας τις οδηγίες της ταξιθεσίας.

·        Δεν θα υπάρχει διάλειμμα.
 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Fallout, το παιχνίδι που έγινε σειρά και παραλίγο να ήταν ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν υπό ανάπτυξη η ομώνυμη ταινία.

Γραφει Παυλος Κρουστης