Ένας Αμαζόνιος στην Αθήνα

Τo ΕΜΣΤ εγκαινιάζει μία "εκτός τειχών" έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα, ένα διάλογο ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την προσωπική ανάμνηση.

Στο Ρέμα Πολυδρόσου, στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, ο Δημήτρης Τσουμπλέκας έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη και πολυεπίπεδη καλλιτεχνική εγκατάσταση. Εμπνευσμένος τόσο από τους καταξιωμένες καλλιτέχνες και θείους του Νίκο Κεσσανλή και Χρύσα Ρωμανού, αλλά και την παιδική του ηλικία, ο Τσουμπλέκας επεμβαίνει με διάφορα υλικά στο κτήμα, κοσμώντας το με φωτογραφίες που ο ίδιος τράβηξε, γλυπτικές εγκαταστάσεις από ξύλο, έργα από φυσικά υλικά, νεκρές φύσεις και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα. Πρόκειται για την πρώτη στη σειρά εκθέσεων του προγράμματος Extra Muros του ΕΜΣΤ, το οποίο αναδεικνύει καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και άλλα πολιτικά τοπόσημα. Με αυτές τις εκθέσεις, το ΕΜΣΤ δίνει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αθέατα σημεία της Αθήνας ενώ παράλληλα δίνει φωνή στους καλλιτέχνες μέσω των παρουσιάσεών τους αλλά και του γενικότερου ιστορικού πλαισίου.

Η έκθεση

Η έκθεση υπήρξε επιθυμία του καλλιτέχνη εδώ και αρκετά χρόνια, ο οποίος εργάστηκε την τελευταία επταετία στο εργαστήριο και στη γύρω περιοχή, ανακαλώντας μνήμες από τις παιδικές του εξερευνήσεις στο κτήμα και μεταφέροντάς τις σε μια σειρά έργων που ονομάστηκε "Αμαζόνιος". Η ονομασία της έκθεσης προέκυψε από ένα ανέκδοτο του Κεσσανλή για κάποια φυτά από τη Βραζιλία που ο ίδιος είχε τοποθετήσει στον κήπο του κτήματος, ονομάζοντας έτσι το μέρος "Αμαζόνιος". Πλέον ο κήπος έχει περιφραχθεί, αλλά κοσμείται από μία νέον επιγραφή με τον τίτλο της έκθεσης, ως μία από τις βασικές της στάσεις.

Όπως σχολίασε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, ο "Αμαζόνιος" είναι μία καλλιτεχνική παρέμβαση σε έναν ήδη συναισθηματικά φορτισμένο χώρο. "Είναι μία συναισθηματική και προσωπική διαδρομή, ταυτοχρόνως όμως είναι και μία μνεία πάνω σε αυτά που χαθήκανε, σε μια Αθήνα που χάνεται, σε μια Ελλάδα που χάνεται και στους ανθρώπους που χαθήκανε", ανέφερε συνοδεύοντας τον Τσουμπλέκα στην ξενάγηση.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.