Οι Dead Can Dance και το πρώτο διεθνές sold-out του καλοκαιριού

Οι ισχυροί δεσμοί των Αυστραλών με το ελληνικό κοινό παραμένουν ακατάλυτοι παρά το κολοσσιαίο πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού.

Ο ολοένα και εμπλουτιζόμενος προγραμματισμός για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να βάλει δύσκολα σε κάποιες συναυλίες, γιατί, όσο κι αν διψά το κοινό για τη μεγάλη επιστροφή στις ζωντανές εμφανίσεις, είναι λογικό κι αναμενόμενο να μην υπάρχουν χρήματα για όλα· πόσο μάλλον αν στη μέση μπαίνουν και τα πλάνα για θερινές διακοπές. Αλλά οι Dead Can Dance δεν ανησυχούν: βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να έχουν το πρώτο διεθνές sold-out της σεζόν, καθώς τα εισιτήρια για τη βραδιά τους στο "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" (Πέμπτη 19/5) έχουν κι επισήμως εξαντληθεί. 

Μία σχέση αγάπης με το ελληνικό κοινό

Ασφαλώς, η ανταπόκριση αυτή του ελληνικού κοινού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και στην τελευταία τους έλευση πριν την πανδημία (Ιούλιος 2019), όταν το Ηρώδειο έγινε sold-out αρκετές ημέρες πριν τη συναυλία. Επιβεβαιώνεται έτσι για ακόμα μία φορά ότι, στα 41 χρόνια πορείας τα οποία διανύουν, οι Αυστραλοί έχουν σφυρηλατήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, βλέποντας την απήχησή τους να εξαπλώνεται: μπορεί στην αρχή να τους ακολούθησαν κυρίως τα παιδιά του post-punk και του goth rock ή όσοι αγάπησαν τους δίσκους της θρυλικής 4AD, μα σιγά-σιγά ήρθε κοντά τους και κόσμος με κλασικά ή world ακούσματα, ακόμα και θιασώτες του heavy metal ή της ambient. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχουν παίξει ακόμα και ως επικεφαλής Rockwave Festival, πίσω στο 2013.

Σημαντική παράμετρος αυτής της μαζικής εκτίμησης είναι σίγουρα η φωνή της Lisa Gerrard, η οποία χαίρει εκτίμησης σε ευρύ φάσμα ακροατών –γι' αυτό και την έχουμε δει στην Ελλάδα κι εκτός Dead Can Dance, είτε μόνη της (όπως λ.χ. στο Παλλάς, το 2007), είτε σε συναυλίες άλλων καλλιτεχνών (π.χ. του Zbigniew Preisner). To δραματικό της κοντράλτο, η ικανότητα για άψογα μέτζο σοπράνο ανεβάσματα και κυρίως εκείνη η αίσθηση θρήνου που χαρακτηρίζει τις ερμηνείες της, αποπνέει κάτι το σαγηνευτικά απόκοσμο· επιτρέποντας ταυτόχρονα μεγάλη ευελιξία έκφρασης, όσον αφορά τις ανάγκες διαφορετικών ειδών μουσικής. Η απήχησή της στη χώρα μας έχει βέβαια να κάνει και με τα world music ενδιαφέροντά της, πάντως δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι μεγαλώνοντας στη Μελβούρνη περιστοιχιζόταν από πολλούς Έλληνες μετανάστες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει αρκετή εξοικείωση με τη μουσική μας κουλτούρα.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.