Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι.

Γράφει: Esquire Editors 11 Απριλίου 2024

Με μια μεγάλη συναυλία της "Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης", (Chamber Orchestra of Europe) στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ολοκληρώνεται στις 20 Απριλίου το φετινό Φεστιβάλ της Άνοιξης που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία αυτή κρύβει για τους φιλόμουσους και όχι μόνο, πολλές εκπλήξεις: καταρχάς ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, μετά έναν νεαρό βιρτουόζο πιανίστα με διεθνή απήχηση και τέλος και έναν από τους πλέον σημαντικούς μαέστρους της εποχής μας, με ζηλευτή διεθνή καριέρα και προικισμένο με σπάνιες μουσικές αρετές: τον Κωνσταντίνο Καρύδη. Όλα αυτά συνθέτουν μια ιδιαίτερη βραδιά και ξεκινώντας από την ίδια την "Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης", που απαρτίζεται από επίλεκτους μουσικούς με αξιοζήλευτες συνεργασίες και πολυβραβευμένες ηχογραφήσεις. Και η ταυτότητά της: Ιδρύθηκε το 1981 από νέους μουσικούς, μέλη της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο ήχος της διαμορφώθηκε από τις συνεργασίες της με λαμπρούς μαέστρους και σολίστ όπως τον Κλάουντιο Αμπάντο που ήταν ο πιο σημαντικός μέντοράς της, και τον Νικολάους Αρνονκούρ που άσκησε εξίσου σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 250 έργα κερδίζοντας πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων, δύο Grammy και τρία Gramophone Record of the Year. Και να το πούμε και αυτό, η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης υποστηρίζεται οικονομικά, κυρίως από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Γκάτσμπυ καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μαζί της όπως είπαμε θα συμπράξει ένας πιανίστας με εντυπωσιακή ερμηνευτική ωριμότητα και τεχνική, και αυτός είναι ο 28χρονος Καναδός Γιαν Λισέτσκι που εδώ και δεκαπέντε χρόνια, διαπρέπει στις μεγαλύτερες μουσικές αίθουσες του κόσμου δίνοντας πάνω από 100 συναυλίες κάθε χρόνο. Συνεργάζεται στενά με μαέστρους και ορχήστρες διεθνούς ακτινοβολίας, έχει αποκλειστική δισκογραφική συνεργασία με την Deutsche Grammophon από 15 ετών, ενώ έχει ηχογραφήσει 9 άλμπουμ, τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Σταρ της βραδιάς είναι σίγουρα ο διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης. Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου στο Μόναχο. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο "Κάρλος Κλάιμπερ" της Εθνικής Όπερας της Βαυαρίας. Η πορεία του είναι γεμάτη σημαντικές συνεργασίες με φημισμένα μουσικά σύνολα. Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο διευθύνει τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, καθώς και την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης. Επίσης, επιστρέφει στο πόντιουμ της Συμφωνικής WDR, της Συμφωνικής της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, της Ορχήστρας Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και της Συμφωνικής της Βιέννης.

γιαν

Στο πρόγραμμα τώρα, θα ακούσουμε καταρχάς Μπετόβεν: το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο αλλά και την Συμφωνία αρ. 4 του μεγάλου Γερμανού μουσουργού. Όμως ιδιαίτερη θέση κατέχει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Θα ακουστούν τα Είκοσι τέσσερα πρελούδια για πιάνο, καθώς το τρίτο πρελούδιο για πιάνο από τον Γιαν Λισέτσκι αλλά και τα Δύο κομμάτια για οκτέκτο εγχόρδων σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων, καθώς και το Πρελούδιο στη μνήμη του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για δύο βιολιά του Άλφρεντ Σνίτκε. Στην ίδια συναυλία, η διακεκριμένη Ορχήστρα θα παρουσιάσει ακόμη το έργο Ύμνος: Largo Cantabile του Αμερικανού συνθέτη Τσαρλς Άιβς, καθώς και έργα Ελλήνων μουσουργών: το Adagio για ορχήστρα εγχόρδων από την καντάτα Οι Πέρσες του Περικλή Κούκου και τους Πέντε ελληνικούς χορούς, επίσης για ορχήστρα εγχόρδων, του Νίκου Σκαλκώτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τρομάξαμε να γνωρίσουμε τη Sydney Sweeney ως πυγμάχο στην ταινία Christy - Πότε βγαίνει στους κινηματογράφους

Κάτι είχε πάρει το μάτι μας, όμως τώρα που έχουμε στα χέρια μας όλες τις φωτογραφίες, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για κανονικότατο extreme make over, που ούτε που θα μας περνούσε από το μυαλό ως ενδεχόμενο...

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Οι 10 δημοφιλέστερες σειρές αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους χρήστες του IMDb

Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν πάρει φωτιά και αυτήν τη στιγμή οι θεατές έχουν "κολλήσει" με δέκα shows που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε λίστες. Από πολιτικά θρίλερ μέχρι σειρές αγωνίας και τρόμου, οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Αν θες να ζήσεις μία 'Δεύτερη Ζωή', τότε θα ταυτιστείς απόλυτα με το Παιδί Τραύμα

Το δεύτερο single "Δεύτερη Ζωή" από τον ομώνυμο δίσκο μόλις κυκλοφόρησε και στο βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κεχαγιάς, βλέπουμε μία πολύ δημοφιλή ηθοποιό της νέας γενιάς.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

'Βοήθεια!': O Sam Raimi επιστρέφει στον τρόμο με τη νέα του ταινία - Πρωταγωνιστεί η Rachel McAdams

Ο Sam Raimi επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε: στον τρόμο. Στο Send Help, η Rachel McAdams και ο Dylan O’Brien παλεύουν για την επιβίωσή τους σε ένα νησί που αποδεικνύεται πιο εφιαλτικό απ’ όσο φαίνεται.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

32 μεγάλου μήκους και 30 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση εκ των οποίων οι 29 είναι σε πρώτη προβολή, ενώ 9 συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Αυτό είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι των '60s

Η δεκαετία του '60 είχε το soundtrack της και πρόκειται για ένα κομμάτι που κυριάρχησε στα charts για εννέα εβδομάδες και έγινε το πιο "διάσημο" της εποχής. Στοιχηματίζουμε ότι δε θα το βρεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα