
Sweat-Athens: Ο ανθρώπινος ιδρώτας μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης
Η εικαστικός Alice Potts παρουσιάζει στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μία έκθεση με κρυστάλλινα αντικείμενα. Την έκθεση που θα σε κάνει να ιδρώσεις.
Ο ιδρώτας είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση. Μία "άχρηστη" έκκριση του σώματός, στην οποία δε δίνουμε καμία σημασία παρά μόνο όταν μας ενοχλεί. Κι όμως κουβαλά όλη την ενέργεια, το στρες, τη χαρά, τον φόβο που νιώσαμε -κι όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, έτσι κι αυτή είναι ξεχωριστή για κάθε έναν από εμάς. "Βλέπω τα ρούχα ως δεύτερο δέρμα" λέει η Alice Potts, η νεαρή εικαστικός, τα έργα της οποίας παρουσιάζονται στην έκθεση Sweat-Athens (14-27 Νοεμβρίου) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την καθόλου συνηθισμένη επιλογή της.
"Αναζητώ τρόπους για να δώσω ξανά ενδιαφέρον στα απλά πράγματα της καθημερινότητας"
Τι σχέση έχει όμως ο ιδρώτας με τα εικαστικά; Στη συγκεκριμένη περίπτωση μεγάλη, αφού τα εκθέματα αποτελούν άμεση συνάρτηση του ιδρώτα που καταναλώθηκε από όσους συμμετείχαν, με τον τρόπο τους, στην έκθεση: ο κρυσταλλοποιημένος ιδρώτας που διαπέρασε τα παπούτσια μπαλέτου μίας χορεύτριας, τα κρυσταλλικά ίχνη από τον ιδρώτα ενός αθλητή στα παπούτσια τρεξίματος αλλά και κρυσταλλικά απομεινάρια σε μία μπλούζα μεταμορφώνονται σε σύγχρονα πολύπλοκα έργα τέχνης με τη βοήθεια της χημείας. Σε μία αισθητική εξερεύνηση που κουβαλά, με τη σειρά της, μία περίεργη γοητεία που τείνει προς την εντροπία.

"Προέρχομαι από ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ως ερευνήτρια υλικών αναζητώ τρόπους για να δώσω ξανά ενδιαφέρον στα απλά πράγματα της καθημερινότητας. Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθήθηκε μία χημική διαδικασία για να δημιουργηθούν έργα, κρυσταλλικές δομές από "άχρηστες" εκκρίσεις· ο ιδρώτας που εναποτέθηκε στις ίνες των ρούχων αποτέλεσε την βάση μου" δηλώνει χαρακτηριστικά, η νεαρή εικαστικός. Τι αναζητά όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία; "Με ενδιαφέρει η διεπιστημονική προσέγγιση, η συνεργασία σχεδιαστών κι επιστημόνων. Το πώς αυτό μπορεί να ανοίξει καινούργια μονοπάτια".
Η Alice Potts, απόφοιτη του Royal College of Arts, δεν βρίσκεται στην Αθήνα μόνο για λίγες μέρες. Αντίθετα ως Onassis Fellow θα ζήσει και θα εργαστεί στην ελληνική πρωτεύουσα για έναν χρόνο μέσω του Onassis Future, ενός προγράμματος με εξατομικευμένες υποτροφίες, residencies, και internships. "Θέλουμε να την βοηθήσουμε να απελευθερώσει όλες τις δυνατότητές της καθώς μελετά τη φύση και την "τεχνολογία" του αθηναϊκού ιδρώτα" αναφέρει, σε πρόσφατη δήλωσή της που βρίσκουμε στην Guardian, η Διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
H νεαρή εικαστικός διερευνά την ανθρώπινη αθλητική ανατομία, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, καθοδηγούμενη από την ιστορία της Αθήνας, τις καταβολές των Ολυμπιακών αγώνων, τα μαθηματικά του ιδρώτα, εκείνο το πάθος και την εξέταση των εξαιρετικών επιδόσεων της αθλητικής προσπάθειας στην πόλη, όπου ξεκίνησαν όλα τα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Athens Biennale, η εικαστικός παρουσιάζει στο ξενοδοχείο Esperia Palace (Σταδίου 22), ένα έργο της που αναδεικνύει το εναλλακτικό μέλλον του design και videos που απεικονίζουν όσα συμβαίνουν στην έκθεσή της στη Στέγη.

"Αυτό που με τράβηξε σε εκείνη είναι ότι δεν χρησιμοποιεί τον ιδρώτα (απλά) για να σοκάρει αλλά αντίθετα δείχνει ότι μπορεί ως καλλιτέχνης να μετατρέψει κάτι το οποίο θεωρούμε αηδιαστικό σε κάτι τρομερά εντυπωσιακό" είναι η άποψη της Sarah Mower, chief critic της Vogue, η οποία ξεχώρισε την Potts ανάμεσα σε πολλούς άλλους νέους εικαστικούς που το να σοκάρουν αποτελεί αυτοσκοπό για αυτούς.
Η συλλογή από κρυστάλλινα έργα που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, σε επιμέλεια Σταύρου Καρέλη, δημιουργήθηκε στο μεταπτυχιακό της Potts με τη συνεργασία αθλητών και χορευτών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα όμως, εκτός από το να δουν τα εκθέματα, να κάνουν γυμναστική σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, να χορέψουν στο dance floor του Sweat-Athens και να παρακολουθήσουν τη μαγική μεταμόρφωση μίας άχρηστης ανθρώπινης έκκρισης σε ένα σύγχρονο αντικείμενο τέχνης.

Η έκθεση Sweat-Athens, που στο επίκεντρό της βρίσκουμε τη σύγκλιση μόδας, επιστήμης κι ανθρώπινου σώματος, έχει μία σίγουρη συνθήκη για κάθε επισκέπτη τελικά: θα σε κάνεις να ιδρώσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Sweat-Athens | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

14-27 Νοεμβρίου | 18:00 – 22:00
Συντελεστές
Επιμέλεια: Σταύρος Καρέλης
Συντονισμός: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Mark Boyce
Κείμενα: Sarah Mower
Φωτογραφίες: Nick Knight
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Είσοδος: Ελεύθερη
φωτογραφίες άρθρου @ Κική Παπαδοπούλου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;
Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy
Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΣταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής
Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΌσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix
Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΜόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon
Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟ Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son
Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.
Γραφει Παυλος Κρουστης