Φανταστικές φωτογραφίες από το μετρό της Νέας Υόρκης

Η έκθεση φωτογραφίας του Jamel Shabazz ρίχνει φως στις πρώτες μέρες του hip hop.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 16 Ιανουαρίου 2019

Το Μεγάλο Μήλο ή αλλιώς η πόλη της επαγγελίας για κάθε άνθρωπο που αγάπησε και αγαπά την pop κουλτούρα. Αν και οι ντόπιοι ποτέ δεν θα αναφερθούν στη Νέα Υόρκη ως Big Apple, εδώ και δεκαετίες ορίζουν την pop κουλτούρα, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, χωρίς καν να προσπαθούν· ό,τι αποτελεί καθημερινότητα για αυτούς, είναι το απόλυτο trend για κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη. Μία πραγματικότητα που καταγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έκθεση φωτογραφίας του 59χρονου Jamel Shabazz στην γκαλερί Bene Taschen της Κολωνίας.

Το punk γεννήθηκε στις βρετανικές εργατικές συνοικίες για να ανακαλύψει αργότερα εύφορο έδαφος στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. Το grunge ξεκίνησε από το Σιάτλ, κατάφερε όμως να βρει τον δρόμο του μέχρι τις νεοϋορκέζικες λεωφόρους. Αν όμως υπάρχει ένα μουσικό και στιλιστικό κίνημα που αποτελεί γέννημα θρέμμα του Μεγάλου Μήλου, αυτό δεν είναι άλλο από το hip hop. Σήμερα κάθε περιοχή της Αμερικής διεκδικεί την πατρότητα κάποιου υποείδους (βλέπε trap της Ατλάντα), τότε η Νέα Υόρκη ήταν η μητέρα μίας ολόκληρης κουλτούρας του δρόμου.

Φανταστικές φωτογραφίες από το μετρό της Νέας Υόρκης

Μίας τέχνης δηλαδή που ξεκίνησε από το Μπρούκλιν, το Μπρονξ και το Κουίνς για να κατακτήσει μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια όλη την υφήλιο. Μάλιστα αν κάποιος ψάξει να βρει την πηγή του, το μετρό της πόλης στα τέλη των 70s και τις αρχές των 80s μπορεί εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο.

ΧΙΠ ΧΟΠ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 2

Οι φωτογραφίες της εποχής εκείνης δείχνουν καθαρά τον τρόπο που η street κουλτούρα της Νέας Υόρκης κατάφερε να γεννηθεί, να αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει σε κάθε επίπεδο της μόδας - και όχι μόνο.

ΧΙΠ ΧΟΠ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 3

Το έργο του Jamel Shabazz ρίχνει φως στις πρώτες μέρες του hip hop ενώ παράλληλα μετατρέπει τις εφήμερες στιγμές της εποχής σε διαχρονικά σύμβολα. Θέλοντας και μη όλοι έχουμε επηρεαστεί από την "μαύρη κουλτούρα" της Νέα Υόρκης. Από το break dance, το beat boxing και το rap μέχρι τον τρόπο που τα sneakers έπαψαν σιγά σιγά να αποτελούν παπούτσια μόνο για την ώρα της σχολικής γυμναστικής.

Νέα Υόρκη Μετρό 1970

Όπως και να το κάνουμε η Νέα Υόρκη είναι σε θέματα μόδας και μουσικής η πατρίδα όλων μας. Κάτι, δηλαδή, που φαίνεται καθαρά μέσα από την εκπληκτική έκθεση του 59χρονου φωτογράφου. Όσο για τον τίτλο της; Είναι τουλάχιστον χαρακτηριστικός: City Metro.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Summer Nostos Festival

Για μία εβδομάδα, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η εξέλιξη της δημοκρατίας από την Αρχαία Ελλάδα έως τη σύγχρονη Αμερική

Το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει τον προσεχή Απρίλιο στη Νέα Υόρκη το φεστιβάλ Democracy is coming.