Μιχάλη Πάντο τι θα κάνεις στο 1o Athens Fashion Film Festival;

Ο fashion editor θα επιμεληθεί μία fashion performance στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης στις 25 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 20 Φεβρουαρίου 2019

Εκατόν σαράντα ταινίες (Ντοκιμαντέρ, Μυθοπλασίας, Μικρού και Μεγάλου Μήκους), παράλληλες δράσεις με καλεσμένους διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου, fashion performances από Έλληνες σχεδιαστές, μοναδικά events και μία ομαδική έκθεση. Η μόδα θα συναντήσει τον κινηματογράφο στο 1o Athens Fashion Film Festival, που ανοίγει αυλαία στις 25 Φεβρουαρίου -θα διαρκέσει έως και τις 27 του μήνα- στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας"). Η τριήμερη αυτή γιορτή θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν την μόδα και τις τέχνες αλλά και μία δημιουργική πλατφόρμα συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για όσους ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται είτε στο χώρο της μεγάλης οθόνης, είτε σε εκείνον της μόδας.

Μιχάλη Πάντο τι θα κάνεις στο 1o Athens Fashion Film Festival;

"Ο κινηματογράφος από την γέννησή του μέχρι σήμερα είναι ένα πεδίο ανεξάντλητης γνώσης, που επιτελεί διπλό ρόλο: διασκεδάζει και εκπαιδεύει. Μιλά στην ψυχή, στο μυαλό και τις αισθήσεις", σημειώνει ο fashion editor Μιχάλης Πάντος, ο άνθρωπος πίσω από τη fashion performance που θα "ανοίξει" το Athens Fashion Film Festival στην τελετή έναρξης (25 Φεβρουαρίου, ώρα 20.30). Ο ίδιος έχει αναλάβει την επιμέλεια της δράσης. στην οποία θα λάβουν μέρος 19 συνολικά Έλληνες σχεδιαστές: Dimitra Antonea, Angelos Bratis, Sotiris Georgiou, Deux Hommes, Yiorgos Eleftheriades, Maison Faliakos, Evi Grintela, Stelios Koudounaris, Ioanna Kourbela, Laskaris, Mi-Ro, Apostolos Mitropoulos, Markellos Nyktas, Orsalia Parthenis, Dimitris Petrou, Makis Tselios, Dimitris Strepkos, Zeus+Δione και Vassilis Zoulias.

"Πρόκειται για μία σύντομη performance που θα αποτελέσει ένα μικρό δείγμα γραφής από την ελληνική μόδα του σήμερα", αναφέρει ο ίδιος και τονίζει ότι η πρόσκληση για τη συμμετοχή του έγινε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Στον κινηματογράφο δεν έχει δουλέψει ποτέ, εκτός από ένα πέρασμα που είχε κάνει στην ταινία του Πάνου Κούτρα "Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά" (1999). "Μου αρέσουν οι indie παραγωγές και οι ταινίες του παλιού Χόλιγουντ. Πρόσφατη ταινία που λάτρεψα ήταν το "Ψυχρός Πόλεμος" του Pawel Pawlikowski. Ένα ασπρόμαυρο διαμάντι με την αισθητική του παλιού καλού φιλμ νουάρ , που βομβάρδισε τις αισθήσεις μου".

Στον χώρο της μόδας, ο Μιχάλης Πάντος δραστηριοποιείται εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Αν και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την κολύμβηση -υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης, όπου και απέσπασε τον τίτλο του Βαλκανιονίκη-, το 1985 κι ενώ φοιτούσε στη Γυμναστική Ακαδημία, γνώρισε την Λάουρα Ντε Νίγκρις, διευθύντρια μόδας του θρυλικού περιοδικού Γυναίκα -το πρώτο γυναικείο περιοδικό μόδας στην Ελλάδα- και ξεκίνησε να εργάζεται εκεί ως fashion editor. Παράλληλα, σπούδασε Ιστορία Τέχνης και Ιστορία Κοστουμιού στο SouthEastern College.

Σήμερα, δεν κολυμπάει πια. "Η κολύμβηση μου άφησε κάτι θετικό και κάτι αρνητικό. Με έμαθε να σκύβω το κεφάλι και να δουλεύω, να πειθαρχώ, αλλά και να μισήσω το πρωινό ξύπνημα. Καθημερινά ξυπνούσα στις 6 το πρωί για να πάω για προπόνηση. Δεν ήθελα με τίποτα να βρω μία δουλειά που θα έπρεπε να σηκώνομαι νωρίς".

Θεωρεί ότι η αντρική μόδα στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. "To αβάντ γκαρντ κομμάτι της αντρικής μόδας σήμερα είναι ως επί το πλείστον άφυλο. Δεδομένου ότι οι Έλληνες κατά γενική ομολογία δεν τολμούν στιλιστικά, δεν υπάρχει κάποιο εγχώριο μέσο που να μπορεί να φέρει στο προσκήνιο αυτή την μόδα όπως παρουσιάζεται στο εξωτερικό".

Τον ρωτώ τι σημαίνει για εκείνον καλό γούστο. "Δεν υπάρχει καλό και κακό γούστο, αλλά ιδιαίτερο", απαντά. "Το γούστο έχει πολλές διακλαδώσεις. Γι' αυτό λένε ότι ακόμη και το κακό μπορεί να είναι ενδιαφέρον, όπως είναι για παράδειγμα το κιτς. Το πιο επικίνδυνο είναι η ημιμάθεια, αλλά και οι άνθρωποι που αυτοβαφτίζονται influencers". Αναρωτιέται "Ποιος άνθρωπος που πραγματικά αποτελεί πηγή έμπνευσης δίνει στον εαυτό του αυτόν τον τίτλο; Απαντά ο ίδιος: "Κανείς". Τι τον εμπνέει; "Τα πάντα. Τα μάτια πρέπει να ταξιδεύουν συνέχεια, ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Έμπνευση είναι για μένα μία συζήτηση με φίλους που ενεργοποιείς συναισθήματα και μνήμες, ένα ταξίδι, μία ωραία παράσταση ή ταινία, μία βόλτα στο Instagram ανθρώπων που δεν θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω ποτέ. Οτιδήποτε ιντριγκάρει την ψυχή και το μυαλό".


Το 1ο Athens Fashion Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία Athens Cultural Creatives και την Νικόλ Αλεξανδροπούλου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Τουρισμού, Δήμου Αθηναίων, Ιταλικής Πρεσβείας, Δήμου Φλωρεντίας και ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

ATHENS FASHION FILM FESTIVAL

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του Athens Fashion Film Festival θα το βρείτε εδώ.

 

🎞️ OFFICIAL TRAILER 🎞️ Το Athens Fashion Film Festival με χαρά παρουσιάζει το επίσημο τρέιλερ για το 2019! 🎉 Athens Fashion Film Festival proudly presents our official trailer for 2019 edition!🎉 ___________________________ #AthensFashionFilmFestival #AFFF #AthensFFF #afff2019 #official #trailer #out

Posted by AFFF Athens Fashion Film Festival on Tuesday, January 29, 2019

 

Info

Ημερομηνίες: 25,26,27 Φεβρουαρίου 2019
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας"
Είσοδος: Ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ, στο Facebook, στο Instagram και στο Linkedin.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.