Ένα συναρπαστικό ρολόι βγαλμένο από τους αγώνες ταχύτητας

Το MARQ Driver της Garmin μας αποκαλύφθηκε στο φυσικό του περιβάλλον: σε μία πίστα για αγώνες Ράλι έξω από τη Βαρκελώνη.

Ο εκκωφαντικός ήχος από τις μηχανές των αγωνιστικών σπάει τη σιωπή της ισπανικής επαρχίας. Μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη υπάρχει μία πίστα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Ράλι. Προστατευτικές μπάρες, πελώρια λάστιχα και στροφές βγαλμένες από το Gran Turismo. Με λίγα λόγια ένας παράδεισος για κάθε λάτρη της ταχύτητας και των καμένων ελαστικών. Προσωπικά, παρότι έχω περίπου 500 χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό μου, τηρώ καλώς ή κακώς πολύ αυστηρά τον κανόνα που λέει safety first. Η θέα κι ο θόρυβος ενός Seat Leon Cupra, 350 αλόγων, που τρέχει σε αγώνες αυτοκινήτων μου προκαλεί δέος -αν όχι φόβο και τρόμο.

H Garmin πρωτοπορεί για δεκαετίες δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία. Τώρα το κάνει και στο design

"Συγγνώμη, τώρα αυτά θα τα οδηγήσουμε εμείς" ρωτώ, κάπως δειλά, έναν από τους διοργανωτές. Στο event βρίσκονται περίπου 30 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο με σκοπό να γνωριστούν με τα νέα υπερσύγχρονα ρολόγια της Garmin με αφορμή την 30η επέτειο της εταιρείας. Άλλοι τόσοι βρίσκονται μερικά μίλια πιο κει σε ένα αντίστοιχο "ναυτικό" event, ενώ το τρίτο group έχει επιλεγεί για τους αιθέρες. Driver, Aviator, Captain, Expedition, Athlete. Πέντε νέα ρολόγια με χαρακτηριστικές ονομασίες που ανήκουν στη νέα συλλογή MARQ, πέντε κοσμήματα που χωρίζουν τον πλανήτη σε πέντε διαφορετικά βασίλεια, πέντε μοντέλα που το καθένα είναι ο βασιλιάς στον τομέα του. "Όχι μην ανησυχείτε" μου λέει ο υπεύθυνος "εσείς θα είστε συνοδηγοί, υπάρχουν επαγγελματίες που θα αναλάβουν το τιμόνι".

Τα νέα μοντέλα της Garmin

Ένα συναρπαστικό ρολόι βγαλμένο από τους αγώνες ταχύτητας

"H Garmin πρωτοπορεί όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην τεχνολογία. Σε αυτά τα μοντέλα όμως έχει δοθεί έμφαση και στο design" ήταν τα λόγια του Brad Trenkle, αντιπρόεδρου του outdoor division, στο δείπνο-παρουσίαση της τελευταίας βραδιάς. Στη Βαρκελώνη φιλοξενηθήκαμε για τρεις μέρες στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο που με το όνομα W που δεσπόζει στο νότιο άκρο της Μπαρτσελονέτα, λίγα μέτρα μακριά από το μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου. Ένας ίσως τυχαίος αλλά πολύ πετυχημένος συμβολισμός για να ένα brand που αγαπά την εξερεύνηση και τις νέες ανακαλύψεις σε κάθε επίπεδο.

Το 1989 οι Gary Burrell and Min Kao ίδρυσαν την εταιρεία που εξειδικεύεται σε συστήματα GPS στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τριάντα χρόνια μετά, η Garmin κυριαρχεί στον τομέα, εξοπλίζοντας αεροσκάφη και θαλάσσια σκάφη με τα προϊόντα της, ενώ παράλληλα προσφέρει στο φανατικό κοινό της smartwatches που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως ένα "έξυπνο" ρολόι.


Χωρίς το GPS, πολλές φορές οδηγοί χάνονταν μέσα στις ανεμοθύελλες και βρίσκονταν, μετά από μέρες, σχεδόν από καθαρή τύχη.


"Δουλεύω εδώ και 25 χρόνια για λογαριασμό της εταιρείας. Εμείς στη Garmin είμαστε σαν οικογένεια" είπε πλατύ χαμόγελο ο Sean Biddlecombe, Managing Director της εταιρείας στην Ευρώπη, δίνοντας το στίγμα του brand. "Το GPS άλλαξε την ιστορία των αγώνων αυτοκινήτων" συμπλήρωσε αντίστοιχα στην πίστα δοκιμών όπου μας αποκαλύφθηκε το MARQ Driver ο René Metge, ένας θρύλος των Ράλι και πέντε φορές νικητής του Παρίσι-Ντακάρ, τονίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας στην οποία η Garmin έχει το πάνω χέρι. "Χωρίς αυτό, πολλές φορές οδηγοί χάνονταν μέσα στις ανεμοθύελλες και βρίσκονταν, μετά από μέρες, σχεδόν από καθαρή τύχη".

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Με πάνω από 250 πίστες αγώνων εγκατεστημένες το Driver είναι φτιαγμένο για τους λάτρεις της ταχύτητας

Τα ρολόγια της συλλογής MARQ είναι σφυρηλατημένα με την μακροχρόνια κληρονομιά που κουβαλά η εταιρεία στην αεροπορία, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυσιπλοΐα και τον χώρο του αθλητισμού και της υπαίθρου. Συναρμολογημένα με σχολαστικότητα και σχεδιασμένα με μέγιστη έμφαση στην ποιότητα, εξασφαλίζουν εξαιρετική απόδοση στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας παράλληλα μόνο τα πιο εκλεκτά υλικά. Κατασκευασμένα από τιτάνιο, με φακό από ζαφείρι που αντέχει στις γρατσουνιές, συμπληρώνονται από καινοτόμα λουράκια ή μπρασελέ.

Η οθόνη των Marq είναι πάντα ενεργή και ευδιάκριτη ακόμα και στο φως του πιο έντονο καλοκαιρινού ήλιου, οι GPS επιδόσεις τους είναι προφανώς υψηλής ακρίβειας ενώ το οξύμετρο σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς μία σειρά από αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα, επειδή η Garmin γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις των οutdoor δραστηριοτήτων, η αυτονομία της μπαταρίας φτάνει τις 12 ημέρες (!) σε λειτουργία smartwatch και τις 28 ώρες σε λειτουργία GPS.

MARQ Driver Garmin ρολόιΌσο για το MARQ Driver που είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε; Με προεγκατεστημένες περισσότερες από 250 πίστες αγώνων σε όλο τον κόσμο, είναι φτιαγμένο για τους λάτρεις της ταχύτητας. Εκτός πίστας είναι ένα κόσμημα καρπού με επιθετικό σχεδιασμό, ιδανικό για όσους θέλουν την περιπέτεια και την αδρεναλίνη στη ζωή τους, ενώ στον αγώνα αποκαλύπτει τον πραγματικό του χαρακτήρα με αυτόματη καταγραφή των γύρων του οδηγού, αυτόματα σπλιτ γύρων, πραγματικό χρόνο delta και χρονόμετρο αγώνα. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι διάσημοι οδηγοί αγώνων, οι οποίοι είναι ambassadors για άλλα brands, έχουν συλληφθεί από τον φωτογραφικό φακό να συμβουλεύονται το Garmin ρολόι τους εντός πίστας.

Πίσω στην πίστα

Αγώνες αυτοκινήτων MARQ Driver Garmin ρολόι

Ο τεχνικός με δένει με τρεις διαφορετικές ζώνες στο κάθισμα του συνοδηγού. Φοράω πρώτα ένα ειδικό fullface κι ύστερα το κράνος. Μου ζητούν να κάνω  νόημα με το δεξί χέρι (εκεί, δηλαδή, που έχω βάλει το MARQ Driver) ότι όλα είναι εντάξει. "Άραγε, θα είναι όλα OK;" αναρωτιέμαι από μέσα μου.

Η μηχανή του Seat μουγκρίζει σαν δαίμονας. Ο Nelson Panciatici, Γάλλος επαγγελματίας οδηγός με θητεία στην Formula 2, μου μιλά μέσα από την κάσκα του: "Αν νιώσεις ότι δεν αντέχεις την ταχύτητα, κάνε μου ένα νόημα με το χέρι σου για να πάω πιο σιγά. Αν φωνάζεις δεν πρόκειται να σε ακούσω λόγω του θορύβου". Νιώθω ασφάλεια κι ευτυχώς δε με λούζει κρύος ιδρώτας αφού η τύχη μου βρίσκεται στα χέρια ενός πραγματικού επαγγελματία της ταχύτητας.

Στα πρώτα πεντακόσια μέτρα, μετά από μία εκκίνηση που τίναξε το σώμα μου προς τα πίσω, είμαι σίγουρος πώς θα φύγουμε εκτός πίστας. Τα φρένα στριγγλίζουν, το αυτοκίνητο όμως επιβραδύνει σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα, ο Panciatici διορθώνει με μικρές ταχύτατες κινήσεις το τιμόνι, παίρνουμε την στροφή ομαλά πριν ξεχυθούμε και πάλι στην ευθεία αναπτύσσοντας εξωφρενικές ταχύτητες.


Ένα αυθεντικό κόσμημα με στιβαρό design που κουβαλά την πιο σύγχρονη τεχνολογία και θα ταίριαζε σε οποιαδήποτε casual ή formal έξοδο.


Από εκεί και πέρα, κάθε στροφή είναι άλλη μία γερή δόση αδρεναλίνης, χωρίς όμως το πρώτο ξάφνιασμα. Το αγωνιστικό βρίσκεται σε έμπειρα χέρια, ο Γάλλος οδηγός κοιτά σε κάθε γύρο το MARQ Driver που φορά για κλάσματα δευτερολέπτου. Θέλει να είναι ενήμερος κάθε στιγμή και στηην παραμικρή λεπτομέρεια για το τι επίδοση θα κάνει.

Garmin MARQ DRIVER πίστα ΒαρκελώνηΒγαίνοντας από το Seat, ακούω τον οδηγό να με ρωτά: "Ήταν ωραία η βόλτα;". Κάνω απλά ένα νεύμα με το κεφάλι, αφού δυσκολεύομαι ακόμα να μιλήσω. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί, πραγματικά, ήταν μία εμπειρία ζωής. Τελικά, ανοίγω την πόρτα και βγαίνω έξω, σώος, αβλαβής και πολύ γεμάτος. Έξω ο ήλιος της Καταλονίας είναι εκτυφλωτικός. Κοιτάζω, ασυναίσθητα το MARQ Drive που έχω στο χέρι μου. Το ίδιο ακριβώς που ένας οδηγός αγώνων εμπιστεύεται με κλειστά μάτια για να τον ενημερώσει και για την παραμικρή λεπτομέρεια της διαδρομής του.

Ένα αυθεντικό κόσμημα με στιβαρό design που θα ταίριαζε σε οποιαδήποτε casual ή formal έξοδο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει αυτό το μοντέλο. Σκέφτομαι, όπως μας είχε πει πιο πριν κι ο υπεύθυνος σχεδιασμού , ότι κάνει τα πάντα άλλα όχι θαύματα. Όντως, αν έκανε και θαύματα, τότε θα είχε φροντίσει να μην ασπρίσω από τον φόβο μου σε εκείνη την πρώτη στροφή.

Αν, όμως, συνέβαινε αυτό θα είχε χαθεί το στοιχείο της περιπέτειας. Εκείνες, δηλαδή, οι στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί. Οι στιγμές που τα μοντέλα της Garmin αποτελούν τον ιδανικό σύντροφο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης