Stanley Kubrick, o επίμονος αρχιτέκτονας των εσωτερικών χώρων

Το Design Museum του Λονδίνου παρουσιάζει μία διαφορετική έκθεση για το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.

Για τους επόμενους τέσσερις μήνες και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019 το Design Museum του Λονδίνου θα κινείται στους ρυθμούς μίας πολύ διαφορετικής έκθεσης με πολύ χαρακτηριστικό και minimal τίτλο: η Τhe Exhibition παρουσιάζει τον Stanley Kubrick· όχι τον διάσημο σκηνοθέτη αλλά τον επίμονο αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, τον μανιακό που δεν μπορούσε να αφήσει στην άκρη ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια από τα σκηνικά και τα props που δημιουργούσαν το background για τις μεγαλειώδεις λήψεις του.

"Έπρεπε συνεχώς, κάθε στιγμή να δικαιολογώ τα σχέδιά μου" είχε η δηλώσει ο Saul Bass, διάσημος σχεδιαστής που είχε την τύχη (και την ατυχία) να συνεργαστεί με τον Kubrick στο SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964). Διότι μπορεί το "δωμάτιο πολέμου" της ταινίας να ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε ο μετέπειτα Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ronald Reagan, να απογοητεύτηκε φριχτά όταν είδε για πρώτη φορά το πραγματικό, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο Βρετανός σκηνοθέτης δεν είχε κάνει τη ζωή του Bass μαύρη μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι γνωστό πως ο Kubrick δημιουργούσε ένα τρομερά ανταγωνιστικό κι αφόρητο κλίμα στους συνεργάτες του με σκοπό να πάρει το 120% των δυνατοτήτων τους.

Τα παγωμένα δωμάτια της Λάμψης, η ατμοσφαιρική κρεβατοκάμαρα στα Μάτια Ερμητικά Κλειστά, τα κεριά του Barry Lyndon, τα ακριβά διαμερίσματα των θυμάτων στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, η τουαλέτα της αυτοκτονίας στο Full Metal Jacket, οι εσωτερικοί χώροι από το διαστημόπλοιο του 2001: Οδύσσειας του Διαστήματος· τίποτα και ποτέ δεν ήταν τυχαίο σε καμία από τις ταινίες του Kubrick. Η επιμονή του στην λεπτομέρεια υπήρξε θρυλική.

Πώς όμως θα ήταν οι ταινίες του χωρίς την μαγική του ιδιότητα να δίνει σε άψυχα αντικείμενα τρομερούς συμβολισμούς και κεντρικό ρόλο σε πολύ σημαντικές σεκάνς; Κανείς δεν πρόκειται να το μάθει ποτέ αφού μία από τις παρακαταθήκες του, τελικά, είναι και η κατασκευή σκηνικών που έγραψαν κινηματογραφική ιστορία.

Stanley Kubrick, o επίμονος αρχιτέκτονας των εσωτερικών χώρων
Ο χαρακτηριστικός λαβύρινθος από την Λάμψη.
SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Το δωμάτιο πολέμο από το SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα.
Λάμψη 2 Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Τα παγωμένα δωμάτιο του ξενοδοχείου στη Λάμψη.
Οδύσσεια του Διαστήματος 2001 Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Το Hilton από το 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος.
Στάνλεϊ Κιούμπρικ Οδύσσεια Διαστήματος 3
Το δωμάτιο από το 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος