Στη φετινή Biennale της Βενετίας είναι λες και είσαι μέσα στο Instagram

O διάσημος Αμερικανός curator, Ralph Rugoff, παρουσιάζει μία έκθεση που μπλέκει τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 14 Μαΐου 2019

Tο περασμένο Σάββατο η 58η Διεθνής Έκθεση Τέχνης της Βενετίας, πιο γνωστή ως Biennale, άνοιξε τις πύλες της με 90 διαφορετικές χώρες να παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν από πλευράς εικαστικών καλλιτεχνών. Φέτος, ο διάσημος curator από τη Νέα Υόρκη, Ralph Rugoff, ανέλαβε να παρουσιάσει μία έκθεση που θα καταφέρει να περιγράψει τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας. Ο διευθυντής, εδώ και 13 χρόνια, της Hayward Gallery του Λονδίνου διαθέτει πτυχίο στην επιστήμη της σημειολογίας, κάτι που σίγουρα τον βοήθησε στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.

Το κεντρικό μότο που επιλέχθηκε, έχει σίγουρα πολύ διαφορετικές και ενδιαφέρουσες ερμηνείες: "May You Live In Interesting Times” ή σε ελεύθερη μετάφραση "Μακάρι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς". Η φράση έχει ιδιαίτερη σημασία αφού δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποιημένη διεθνής κοινότητα παρερμηνεύει, πολλές φορές, το τι λέει η Δύση και το τι εννοεί η Ανατολή.

Στη φετινή Biennale της Βενετίας είναι λες και είσαι μέσα στο Instagram

Παρ' ότι, εδώ και δεκαετίες, είναι μία παγιωμένη έκφραση που χρησιμοποιείται στην lingua franca της εποχής μας (βλέπε Αγγλικά) ως μία ευχή για μία ζωή που δεν θα είναι βαρετή, στην Άπω Ανατολή φαίνεται να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο: ισοδυναμεί με κατάρα, αφού λίγο έως πολύ σου εύχεται να ζήσεις σε καιρούς πολέμου κι όχι ειρήνης.

Μάλιστα, κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή βλέπουμε ότι η φράση άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή κατά τη διάρκεια του '30· μίας δεκαετίας, δηλαδή, που μόνο ήρεμη δεν ήταν με τις Η.Π.Α να ζουν τη μεγαλύτερη οικονομική τους ύφεση και την Ευρώπη να κυλιέται προς τον φασισμό και των αλληλοσπαραγμό. Τι σχέση, όμως, έχει η εποχή μας με εκείνους τους καιρούς; Αν κρίνουμε από τα εκθέματα της φετινής Biennale της Βενετίας, ίσως μεγαλύτερη από όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Bienale Βενετίας 2019 4

Υπάρχουν εκθέματα επαυξημένης πραγματικότητας, άλλα που παρουσιάζουν-στηλιτεύουν τη δήθεν φυλετική ανωτερότητα των λευκών, δωμάτια γεμάτα με τόσο φως που καταλήγουν να είναι εκτυφλωτικά.

Υπάρχουν εκθέματα με κεντρικό θέμα τα σπαθιά -όπως αυτά του George Kondo, του διάσημου Αμερικανού visual artist που έχει συνεργαστεί και με τον Kanye West- δίπλα σε βίντεο κατασκευασμένα από τεχνητή νοημοσύνη που όμως είναι πιο ευαίσθητα από ό,τι το 99% των ανθρώπων θα μπορούσε να αντιληφθεί.

Bienale Βενετίας 2019 5

Yπάρχει μεγάλος όγκος τέχνης από την μακρινή Ανατολή. Υπάρχουν παντού αίματα, χωρίς όμως κανένας να έχει τραυματιστεί. Δεν υπάρχει παρά ελάχιστο "σενάριο" σε όλα αυτά, με τον επισκέπτη να νιώθει ότι βρίσκεται χαμένος στον Κάστρο των Διασταυρούμενων Πεπρωμένων του Italo Calvino.

Οι συμβολισμοί είναι άπειροι, οι εικόνες ιδιαίτερα δυνατές κι οι ιδεολογίες δεν κάνουν την εμφάνισή τους παρά μόνο με υπόγειο τρόπο. Τελικά, η φετινή Biennale θυμίζει τον κόσμο μας: είναι γεμάτη υπερβολικά ερεθίσματα, τρομερά αντικρουόμενα συναισθήματα και με τέτοια δομή που εύκολα μπορεί να χαθεί κάποιος μέσα της σα να βρίσκεται σε λαβύρινθο.

Bienale Βενετίας 2019 6

Κάπως, δηλαδή, σαν να περπατάς σε ένα Instagram, το οποίο όμως δεν είναι μόνο ψηφιακό αλλά αποκτά σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σου. Μήπως, όμως, εκεί είναι τελικά το πρόβλημα; Ότι ο επισκέπτης ασυναίσθητα θέλει να τραβήξει φωτογραφίες για να τις ανεβάσει στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο;

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Στο opening party του νέου Superdry store στην Γλυφάδα

Tο πάρτι για τα εγκαίνια του νέου καταστήματος Superdry έφερε και επίσημα το καλοκαίρι στα Νότια Προάστια.

Stanley Kubrick, o επίμονος αρχιτέκτονας των εσωτερικών χώρων

Το Design Museum του Λονδίνου παρουσιάζει μία διαφορετική έκθεση για το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.