Στο Άμστερνταμ, κάθε χρόνο, χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας

Τρεις ημέρες στο TNW 2019 για τον φετινό τελικό του Chivas Venture, του παγκόσμιου διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας που επιβραβεύει επιχειρήσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο καιρός είναι μουντός ενώ κάποιες σταγόνες βροχής έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην πλατεία Dam. Αυτό δεν πτοεί τους Ολλανδούς, ούτε όμως και τους χιλιάδες Άγγλους που έχουν κάνει το κοντινό ταξίδι από το Λονδίνο αφού το ίδιο βράδυ, η ομάδα που υποστηρίζουν, η Τότεναμ, δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα απέναντι στον Άγιαξ με έπαθλο μία θέση στον τελικό της φετινής διοργάνωσης του Champions League. Εμείς δεν βρισκόμαστε στην πόλη για τον αγώνα αλλά για να παρακολουθήσουμε τον φετινό τελικό του Chivas Venture, του παγκόσμιου διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας που επιβραβεύει επιχειρήσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, στο TNW Conference.

Στην κεντρική πλατεία Dam -που βρίσκεται εκεί από 1270 και αποτελεί την ένωση από τα μέρη του ποταμού Amstel- με τα μεγάλα εμπορικά, το Βασιλικό Παλάτι και το Μουσείο Madame Tussauds, πλανόδιοι πουλούν αναμνηστικά, νέοι κάνουν τη βόλτα τους, κόσμος πάνω σε ποδήλατο επιστρέφει από τις δουλειές του. Κάπως έτσι πρέπει να είναι στο Άμστερνταμ, φαντάζομαι. Μπορεί να μην έχουν καθημερινά τόσους πολλούς μαζεμένους επισκέπτες για έναν σκοπό, ωστόσο μιλάμε για την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, έναν από τους πλέον δημοφιλής ευρωπαϊκούς προορισμούς που προσελκύει κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας: Οι νέοι το επισκέπτονται για τη χαλαρή του φάση και τη διασκέδαση, οι μεγαλύτεροι για τα μουσεία και τα πάρκα.

Στο Άμστερνταμ, κάθε χρόνο, χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
To μουσείο Van Gogh

Η ζωή και η κουλτούρα της πόλης χαρακτηρίζονται από την έννοια της ανοχής και της έντονης ποικιλομορφίας. Δεξιά κι αριστερά από την πλατεία Dam, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, βρίσκονται, από τη χρυσή εποχή της Ολλανδίας, τα περίφημα κανάλια. Ένα "δαχτυλίδι" ομόκεντρων καναλιών κάνουν την πόλη να αποκαλείται "Βενετία του Βορρά". 

αμστερνταμ
Park life.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την πόλη με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με το τουριστικό βαρκάκι που γυρνά μες στα κανάλια, δίνοντας μία καλύτερη εικόνα των επικλινών κτιρίων που βρίσκονται περιμετρικά αυτών. Το Canal District αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αποτελώντας την πρώτη τεχνητή καναλική συνοικία του κόσμου. Δεν είναι όμως το μόνο διάσημο αξιοθέατο της πόλης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thodoris Kanellopoulos (@thodoriskan) on

Γιατί λίγο πιο δίπλα βρίσκεται η Red Light District, ή αλλιώς τα δικά τους "Κόκκινα Φανάρια". Εκεί γύρω από το κεντρικό κανάλι, οι βιτρίνες των εργατριών του σεξ τραβούν βλέμματα περαστικών και μη, τα παρακείμενα coffee shops και τα brown cafes είναι γεμάτα από τουρίστες - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γειτονιά δεν καθαρή, ασφαλής ή ιδανική για περίπατο. Επίσης στο κέντρο βρίσκεται η κρυψώνα της Άννας Φρανκ, το μέρος όπου έγραψε το πιο διάσημο ημερολόγιο του κόσμο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μικρό σπίτι στα όρια της περιοχής Jordaan όπου έμενε μαζί με την οικογένειά της και κρυβόταν για δύο χρόνια από τους ναζί. Στο σπίτι θα δει ο επισκέπτης το πρωτότυπο ημερολόγιο.

αμστερνταμ

Λίγο πιο βόρεια, στο λιμάνι της πόλης χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος της επίσκεψής μας. Το διήμερο 9-10/5 πραγματοποιήθηκε το 13ο TNW Conference, το φεστιβάλ που συνδέει διεθνή media, στελέχη τεχνολογίας, κορυφαίους επενδυτές και πολλά υποσχόμενες start-ups σε ένα διήμερο επιχειρηματικότητας και ανταλλαγής γνώσεων – συνοδευόμενο από υψηλές προδιαγραφές παραγωγής σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο tech event στον πλανήτη.

Φτάνουμε στον βιομηχανικό χώρο του NDSM μέσω θαλάσσης και αντιλαμβανόμαστε το Άμστερνταμ σε πλήρη ομορφιά μεταξύ ήλιου και βροχής, κίνησης και χρωματιστών καναλιών. Το φεστιβάλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Το TNW (TheNextWeb) έχει εξελιχθεί από μία εκδήλωση που αφορούσε αυστηρά tech freaks, σε ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά δρώμενα που φέρνει κοντά 18.000 συμμετέχοντες και 7.000 εταιρίες από όλο τον κόσμο.

tnw
O χώρος του φετινού TNW σε μακέτα.

Σε πιο απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι το TNW είναι για τους start-uppers και την τεχνολογία ότι το φεστιβάλ των Καννών για τον κινηματογράφο ή το Coachella για τους μουσικόφιλους. Για δύο μέρες ο χώρος του NDSM, στην προκυμαία της πόλης, είναι γεμάτος από κόσμο που έχει έρθει από κάθε μέρος του κόσμου για να συμμετάσχει σε workshops, να παρακολουθήσει ομιλίες και να δει από κοντά τα events και ό,τι άλλο φοβερό συμβαίνει δίπλα στους υπόλοιπους tech experts.

αμστερνταμ
O κόσμος του TNW.

Η διοργάνωση είναι γεμάτη με νεαρό και ωραίο κόσμο που γεμίζεις τις αίθουσες στις ομιλίες και στα διαλείμματα, περιχαρής που έχει ήλιο αράζει και τον απολαμβάνει στην προκυμαία δίπλα στη θάλασσα. Κάπου εκεί τριγυρνά ο Hodor του Game of Thrones καλεσμένος της start-up eToro. Δεν δείχνει κουρασμένος παρόλο που όσοι τον αναγνωρίζουν από τη διασημότερη τηλεοπτική σειρά ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί του. Πιο δίπλα, κάποιοι παρακολουθούν συναυλίες, άλλοι κλείνουν τα ραντεβού τους με υποψήφιους επενδυτές, όλοι, όμως φορούν ένα καρτελάκι που γράφει το όνομα τους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thodoris Kanellopoulos (@thodoriskan) on

Κάθε χρόνο παρουσιάζονται οι tech τάσεις της επόμενης χρονιάς. Έτσι, δεν είναι παράλογο που νέες startups από όλο τον κόσμο ευελπιστούν να βρουν χρηματοδότη, οι περισσότεροι, δηλαδή, έχουν κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού τους κλείνοντας εισιτήριο για το φεστιβάλ. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα να απολαύσει ο επισκέπτης πέρα από τα αμιγώς τεχνολογικά. Παρακολούθησα την καθ' όλα εμπνευστική ομιλία για την επιτυχία από τον μυθικό Guy Kawasaki, του marketeer που ήταν υπεύθυνος στην Apple το 1984 για την προώθηση του θρυλικού Macidosh. Πρόκειται για έναν από τους πλέον εικονικούς καινοτόμους των τελευταίων χρόνων που μίλησε σε μία κατάμεστη αίθουσα λέγοντας ότι ο απόλυτος στόχος ενός καινοτόμου είναι η δημιουργία ενός μοναδικού και χρήσιμου προϊόντος.

Το Chivas σε κάθε TNW έχει το δικό του stage όπου εκεί πραγματοποιείται ο τελικός Chivas Venture. Το Chivas Venture είναι ο παγκόσμιος διαγωνισμός κοινωνικής επιχειρηματικότητας και βραβεύει επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, προσφέροντας κάθε χρόνο συνολικά 1 εκ. ευρώ σε κοινωνικούς επιχειρηματίες που συνδυάζουν το κέρδος με το καλό για το κοινωνικό σύνολο. Από το 2014, μάλιστα, έχει διαμοιράσει συνολικά $4εκ. σε κοινωνικούς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και Έλληνες. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν επηρεαστεί θετικά περισσότερες από 2 εκατομμύρια ζωές, σε 50 χώρες, στις 6 ηπείρους και έχουν γίνει σημαντικές θετικές αλλαγές στον πλανήτη: προσφορά 34 εκατ. τόνων ασφαλούς πόσιμου νερού, ανακύκλωση 1.300 τόνων αποβλήτων και υποστήριξη σε 2.500 αγροτικές οικογένειες καταπολεμώντας τη φτώχεια.

Στον φετινό τελικό την χώρα μας εκπροσώπησε η εταιρεία Ingredio. Τι είναι η Ingredio; Όπως μας είπε η ιδρύτρια της εταιρείας Ζωή Κούρνια, είναι "ένα startup για την ενημέρωση του καταναλωτή για να είναι πιο ασφαλής με τα προϊόντα που φέρνει στο σπίτι του".

Η Ingredio βγήκε 9η στην παγκόσμια online ψηφοφορία και συγκέντρωσε $5.000 χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου τελικού, ενώ απέκτησε ιδιαίτερα σημαντική δημοσιότητα και θετική ανταπόκριση που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής της.

tnw

Η ιδρύτριά της Ingredio, Ζωή Κούρνια, αφού παρουσίασε την επιχείρησή της στη διεθνή κριτική επιτροπή, δήλωσε: "Το γεγονός ότι φέτος εκπροσωπήσαμε εμείς την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture είναι για εμάς πολύ σημαντική αναγνώριση και τιμή. Μέσα από τον διαγωνισμό, είχαμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε ακόμα περισσότερο το στόχο μας που είναι ένας καλύτερος κόσμος χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες σε τρόφιμα και καλλυντικά που καταναλώνουμε καθημερινά".

tnw

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η εταιρεία Xilinat από το Μεξικό που μετατρέπει τα γεωργικά απόβλητα σε υποκατάστατο ζάχαρης, με στόχο την αποφυγή της καύσης των αποβλήτων και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Το βραβείο χρηματοδότησης των $310.000 απένειμε η star των Avengers και επιχειρηματίας με εκτενή φιλανθρωπική δράση, Zoe Saldana, η οποία αναφερόμενη στη συλλογική μας ευθύνη προς έναν καλύτερο κόσμο, δήλωσε: "Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το μέλλον του πλανήτη μας, αλλά και της κοινωνίας μας. Αντίστοιχα, οι μεγάλες εταιρίες οφείλουν να ενισχύουν τέτοιες δράσεις. Είμαι εντυπωσιασμένη από αυτό που κάνει το Chivas, επενδύοντας σε αξιόλογους επιχειρηματίες που δημιουργούν εταιρίες για έναν κόσμο καλύτερο για όλους".

zoe saldana
Η star των Avengers, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ήταν ένα από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture 2019.

Ο παγκόσμιος τελικός του Chivas Venture πραγματοποιήθηκε μόλις έναν μήνα αφού η Pernod Ricard δημοσίευσε το πρόγραμμά της για το 2030, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων που εντάσσονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, την αξία στον άνθρωπο, την κυκλική οικονομία και την υπεύθυνη δράση, αξίες που ενστερνίζονται και όλοι οι φιναλίστ του διαγωνισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.