Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2019

Ο διαγωνισμός World Press Photo ρίχνει για ακόμη μία χρονιά φως στο τι ακριβώς συμβαίνει στον πλανήτη μας.

Ένα μικρό κοριτσάκι κλαίει καθώς οι συνοριοφύλακες κάνουν έλεγχο στη μητέρα του. Η συγκεκριμένη φωτογραφία χάρισε στον πολύπειρο John Moore, του πρακτορείου Getty Images, το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό World Press Photo για το 2019. Πίσω από μία καθημερινή μεν αλλά στενάχωρη δε εικόνα κρύβεται το προσφυγικό δράμα: Το νήπιο κατάγεται από την Ονδούρα ενώ η φωτογραφία τραβήχτηκε στα σύνορα του Μεξικού με τις Η.Π.Α, εκεί δηλαδή όπου ο Donald Trump έχει ορθώσει ένα αόρατο τείχος απέναντι στην ανθρωπιά. 

Η φωτογραφία του Moore, ο οποίος είναι κάτοχος βραβείου Pullitzer κι έχει αφιερωθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια στο προσφυγικό, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 78 χιλιάδες φωτογραφίες από σχεδόν πέντε χιλιάδες διαφορετικούς φωτογράφους προερχόμενους από συνολικά 129 χώρες που συμμετείχαν στον 62ο διαγωνισμό. 

Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2019

Αυτήν την περίοδο η έκθεση World Press Photo Exhibition 2019 κάνει τον γύρο του κόσμου, ρίχνοντας φως στο τι τελικά συμβαίνει σε κάθε πιθανή κι απίθανη γωνιά του πλανήτη μας, ενώ θα φιλοξενηθεί στο Τορίνο μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου. Μάλιστα, η προσφυγική κρίση που μαστίζει όλη τη Γη υπήρξε ένα από τα θέματα που ξεχώρισαν φέτος, καθώς πολλοί φωτογράφοι έσκυψαν με ευαισθησία πάνω από το ζήτημα.

Λίμνη Τσαντ

Ένας από τους νικητές της κατηγορίας Digital Storytelling, o Ιταλός Marco Gualazzini, κατάφερε μέσα από το έργο του, στη λίμνη Τσαντ της Κεντρικής Αφρικής, να αποτυπώσει τις αιτίες του προσφυγικού. "Το έργο μου αφορά την κλιματική αλλαγή αλλά κυρίως τις συνέπειες αυτής" δήλωσε, χαρακτηριστικά, στα εγκαίνια της έκθεσης στο Τορίνο. 

Εβδομάδα Μόδας Ντακάρ

Στην κατηγορία του πορτραίτου, νικητής αναδείχθηκε o Βρετανοκαναδός Finbarr O'Reilly, ο οποίος κατάφερε να αιχμαλωτίσει την πολύ παράδοξη συνθήκη της Εβδομάδας Μόδας του Ντακάρ, της πρωτεύουσας της Σενεγάλης.

Βατράχια γυρίνοι

Στην κατηγορία για τις φωτογραφίες της άγριας φύσης, ο Bence Máté από την Ουγγαρία έκοψε πρώτος το νήμα, με μία πολύ δυνατή εικόνα που παρουσιάζει βατράχια με κομμένα μέλη δίπλα σε γυρίνους.

Άλογα φωτιά Καλιφόρνια

Τέλος, στην κατηγορία περιβάλλοντος, πρώτος αναδείχθηκε ο Brent Stirton για τη φωτογραφία που βλέπουμε ως κεντρική σε αυτό το κείμενο, η οποία και απεικονίζει μία νεαρή κοπέλα που ανήκει σε μία επίλεκτη ομάδα γυναικών που κυνηγά λαθροθήρες, ενώ ακολούθησε ο Αμερικανός Wally Skalij για την φωτογραφία που αποτυπώνει δύο άλογα κατά τη διάρκεια καταστροφικής πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.