Ένας χρόνος χωρίς τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Ο θάνατός του βύθισε σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Οι φίλοι του τον τιμούν με μια συναυλία.

Γράφει: Esquire Editors 09 Σεπτεμβρίου 2020

Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη μέρα που η είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έσκασε σαν βόμβα στο πανελλήνιο, προκαλώντας σοκ στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και τους αμέτρητους θαυμαστές του. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού ροκ και εν γένει του σύγχρονου έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή.

Με το μοναδικό και εκλεκτό μουσικό του γούστο, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμφιλίωσε πάντα τον ηλεκτρικό ήχο με τη μελωδία και τον λυρισμό. Οι επιτυχίες του είναι διαχρονικές και πάντα τα τραγούδια του επίκαιρα.Τα τραγούδια του "Διδυμότειχο μπλουζ", "Πόσο σε θέλω", "Και τι ζητάω", "Εκεί στο Νότο", "Ένας Τούρκος στο Παρίσι", "Tερατάκια τσέπης", "Έλα ψυχούλα μου" και "Μικρός Τιτανικός" αγαπήθηκαν από το κοινό και θεωρούνται κλασικά στο είδος τους. Ο αγαπητός τραγουδοποιός και τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 63 ετών, τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2019.

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Εργάστηκε χειρωνακτικά στην αποθήκη μιας δισκογραφικής εταιρείας, με την οποία αργότερα κατά σύμπτωση, θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ. Ήταν το 1978 και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κυκλοφόρησε ένα δίσκο extended play 45’ στροφών με τον τίτλο "Gaspar", με τους "P.L.J. Band" και με αγγλικό στίχο.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές και μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη "Συντροφιά". Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη, το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε "Τερμίτες", όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, "Émigré", Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, "Κίτρινα Ποδήλατα", Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, "Μagic De Spell", Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, "W.C." κ.α.

Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.