Η εκκεντρική πολυτέλεια του Lenny Kravitz

Μία κατάδυση στον προσωπικό ήχο, το μοναδικό στυλ και τις ηλεκτρισμένες εμφανίσεις του αειθαλούς rock star που κλείνει σήμερα τα 59.

"Καθώς μεγαλώνω και βιώνω καταστάσεις στη ζωή, συνεχίζω να ενδιαφέρομαι για την επιτυχία που σημειώνει η τέχνη μου. Πραγματικά όμως, σε αυτή τη φάση, η επιτυχία για μένα μεταφράζεται με τη λέξη "αγάπη”. Με ποιον τρόπο αγαπάς, πώς χρησιμοποιείς την ίδια την αγάπη για να βελτιώσεις τα πάντα στη ζωή σου; Την ψυχική ηρεμία, την πνευματική ανάταση, την ευγνωμοσύνη, την ελευθερία που σου προσφέρει και το τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα", εξομολογείται ο Lenny Kravitz στον δημοσιογράφο Dan Hyman.

Ο 58χρονος rock star (γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1964, στο Μανχάταν) μπορεί να δείχνει πολλά χρόνια νεότερος εμφανισιακά, βρίσκεται, όμως, σε μία πραγματικά ώριμη φάση της ζωής του. Υπάρχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες για εκείνον σήμερα. Όταν κάνει την ερώτηση "γιατί;", ξέρει από πριν την απάντηση. Η φράση "Γιατί όχι;" αποτελεί για εκείνον στάση ζωής: Γνωρίζει καλά τι θέλει και πού πηγαίνει.

Ο αειθαλής Kravitz παραμένει ο γνωστός cool, σέξι Lenny με τα ράστα μαλλιά και τα μαύρα γυαλιά ηλίου. Ένας αυθεντικός showman που αποτελεί πηγή έμπνευσης –τόσο στη μουσική όσο και στο στυλ– και ένας συνθέτης που οι δικές του επιτυχίες άφησαν εποχή: Are You Gonna Go My Way, Rock ’n’ Roll Is Dead, Μr. Cab Driver, It Ain’t Over Til It’s Over, American Woman, Again, Fly Away είναι μόνο μερικές από αυτές.

Όσο για το πού βρίσκεται σήμερα μουσικά; Έχοντας πειραματιστεί με πολλά και διαφορετικά είδη (rock, blues, soul, R&B, funk, jazz, reggae) συνεχίζει να δίνει συναυλίες –όταν η πανδημία της Covid-19 το επιτρέπει– και να βγάζει νέους δίσκους. Το Raise Vibrations (2018) έφτασε μέχρι το Νο20 των αμερικανικών charts, ενώ το φανατικό κοινό το αγκάλιασε.

H απάντηση σε μία ερώτηση

Η εκκεντρική πολυτέλεια του Lenny Kravitz

Να αναρωτηθεί ο ίδιος αλλά και να ρωτήσει τον κόσμο: "Γιατί όχι;"

Τραγουδιστής, συνθέτης, παραγωγός, μουσικός, ηθοποιός, ίνδαλμα της μόδας, φωτογράφος, σχεδιαστής, από τη μία, και, από την άλλη ένας αποφασισμένος, έξυπνος, τολμηρός και χαρισματικός άντρας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η οικογένεια του οίκου YSL Beauty καλωσόρισε με ενθουσιασμό τον Lenny Kravitz ως το νέο πρόσωπο του αρώματος Y.

Κανείς δεν θα μπορούσε να ταιριάξει περισσότερο με το άρωμα (το οποίο λανσαρίστηκε το 2017 για πρώτη φορά, όταν ο οίκος ομορφιάς μετέτρεψε το πρώτο γράμμα του ονόματος του Yves Saint Laurent σε μία ερώτηση) από τον συγκεκριμένο πολυσχιδή δημιουργό που διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντές του – επιστρέφοντας, όμως, πάντα στις ρίζες του.

Εκκεντρική πολυτέλεια. Τόλμη. Cool διάθεση. Μοντέρνος χαρακτήρας. Παντοτινά νεανικό πνεύμα. Και πάνω απ’ όλα, συνεχές πάθος για αυτοπραγμάτωση. Ο Lenny Kravitz ενσαρκώνει απόλυτα τις αξίες του Y. Είναι πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση. Να επιτύχει ακόμα περισσότερα. Να εξερευνήσει όλες τις διεξόδους. Να αναρωτηθεί ο ίδιος αλλά και να ρωτήσει τον κόσμο: "Γιατί όχι;"

Back to the roots, back to the future

Lenny Kravtiz 5

Από το 1989, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ Let Love Rule, ο Lenny Kravitz δημιουργεί ένα μοναδικό είδος μουσικής. Έχει βραβευτεί τέσσερις συνεχόμενες φορές με GRAMMY® για αυτό, σημειώνοντας ρεκόρ για τις περισσότερες βραβεύσεις στην κατηγορία "Καλύτερη Ανδρική Rock Ερμηνεία", και έχει πουλήσει 40 εκατ. δίσκους παγκοσμίως, με 11 από τα άλμπουμ του να γίνονται χρυσά. Μάλιστα, πέρα από τα live stages, ο Kravitz έκανε και ένα ενδιαφέρον πέρασμα στο σινεμά, όταν εμφανίστηκε στη σειρά ταινιών Ηunger Games με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lawrence.

"Οι επιρροές μου είναι τόσο πολλές. David Bowie, Prince, Miles Davis, Jimi Hendrix, η μητέρα μου (σ.σ.: είναι γιος της Roxie Roker, διάσημης τηλεοπτικής ηθοποιού). Το να μεγαλώνω δίπλα σε μία τόσο χαριτωμένη και κομψή γυναίκα είχε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στο στυλ αλλά και σε όλη μου τη συμπεριφορά" είναι η απάντησή του στο Esquire, σχετικά με τις δικές του πηγές έμπνευσης, για μία καριέρα που απλώνεται σε τρεις και πλέον δεκαετίες.

Ως μοναχοπαίδι μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στους δίσκους των 45 στροφών και στην κιθάρα του. Στη συνέχεια ήρθαν τα δύσκολα. "Έφυγα από το σπίτι όταν ήμουν 15 χρόνων. Έζησα στους δρόμους, μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Φιλοξενήθηκα σε σπίτια φίλων, σε studios ηχογραφήσεων, σε προβάδικα, κοιμόμουν πολύ συχνά στο πάτωμα. Εγκατέλειψα την αγκαλιά της μητέρας μου, γιατί αποφάσισα να δω τον κόσμο με τα δικά μου μάτια και να ανακαλύψω μόνος μου πώς θα τα καταφέρω. Αυτό ήταν το δικό μου κολέγιο – ο δρόμος", αποκαλύπτει στον δημοσιογράφο Dan Hyman.


Πολύ συχνά, τα πράγματα απλά συμβαίνουν όσο εσύ προσπαθείς να ακονίσεις συνεχώς τα ένστικτα και τις ικανότητές σου".


"Όλοι οι χαρακτήρες που γνώρισα στη ζωή μου, όλες οι εμπειρίες που είχα, καθώς και το προσωπικό μου ταξίδι για να βρω το δικό μου στυλ στη μουσική με διαμόρφωσαν. Αυτά συνέβησαν μέχρι τα 23 μου χρόνια, όταν και υπέγραψα το πρώτο συμβόλαιό μου με δισκογραφική. Στο ενδιάμεσο, προσπαθούσα απλά να βρω έναν τρόπο για να τα καταφέρω. Πολύ συχνά, τα πράγματα απλά συμβαίνουν όσο εσύ προσπαθείς να ακονίσεις συνεχώς τα ένστικτα και τις ικανότητές σου". Ο Kravitz είναι φανερό ότι από μικρή ηλικία κοιτούσε –πάντα– μπροστά.

Το πρώτο live ήταν μία αποκάλυψη

Για κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα σταυροδρόμι, μία στιγμή ικανή να αλλάξει τα πάντα. "Όταν ήμουν μικρότερος, το μοναδικό πράγμα που σκεφτόμουν ήταν να παίξω μουσική, μιας και αυτό υπήρξε το πάθος μου από τότε που γεννήθηκα. Γνώριζα ότι η μουσική με καλεί, ότι έκανε κάτι μαγικό μέσα μου. Με ξυπνούσε. Με έκανε να νιώθω ζωντανός. Τρελαινόμουν να ακούω δίσκους στο σπίτι και ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο του πατέρα μου. Όταν ήμουν έξι-επτά χρόνων κατάλαβα πραγματικά ότι η μουσική είναι εκείνο που θέλω να κάνω στη ζωή μου".


"Αυτό ήταν. Από εκείνο το live και έπειτα, ήθελα να ζήσω παίζοντας τη μουσική μου".


Τι είχε, όμως, συμβεί στον μικρό τότε Lenny; "Ο πατέρας μου μού έκανε έκπληξη και με πήρε στο Madison Square Garden (σ.σ.: γήπεδο της Νέας Υόρκης) για να δούμε την αγαπημένη του μπάντα, τους The Jackson 5. Ύστερα από εκείνη τη συναυλία, είδα με τα μάτια μου, άκουσα με τα αυτιά μου, ένιωσα το πώς είναι να βρίσκεσαι ανάμεσα στο κοινό, το πώς είναι να είσαι μέρος μιας φαντασμαγορικής performance. Αυτό ήταν. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ήθελα να ζήσω παίζοντας τη μουσική μου".

Αυτά συνέβησαν στη δεκαετία του ’70. Σήμερα, ο Lenny Kravitz είναι, εκτός από θρυλικός καλλιτέχνης, και πατέρας της ηθοποιού Zoë Kravitz από τον γάμο του με την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Lisa Bonet. "Για μία φορά, ακολουθώ εγώ τα βήματα της Zoë ως brand ambassador. Μου αρέσει πολύ αυτό", λέει ο υπερήφανος πατέρας και νέο μέλος της οικογένειας YSL για την κόρη του, η οποία είναι ambassador του οίκου Yves Saint Laurent Beauty από το 2017. Άλλωστε, η νέα καμπάνια για το Y Eau de Parfum πρεσβεύει ακριβώς αυτό: Την προσπάθεια να εξερευνήσεις νέες εμπειρίες, να διαμορφώσεις τον κόσμο, να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσεις από πού ξεκίνησες.

H φωτογράφηση

Kravitz 7

Λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη δείχνουν τόσο cool όσο ο αειθαλής Lenny

"Το στυλ είναι απλά άλλος ένας τρόπος για να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου. Έτσι το βλέπω εγώ. Προσωπικά, δημιουργώ για να δώσω έμπνευση στον εαυτό μου, οπότε αν καταφέρνω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους, τότε αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο", αναφέρει ο Kravitz στο Esquire. Σε ζητήματα στυλ, άλλωστε, ήταν, είναι και θα παραμείνει αξεπέραστος. Λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη δείχνουν τόσο cool όσο ο αειθαλής Lenny. Κάτι που γίνεται περισσότερο από φανερό στη νέα καμπάνια του οίκου YSL Beauty για το ανδρικό άρωμα Y.

Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός του David Sims που ανέλαβε τη φωτογράφηση; Ο καταξιωμένος φωτογράφος μόδας –που έχει συνεργαστεί μεταξύ πολλών άλλων με τα περιοδικά i-D, The Face, Dazed and Confused, W magazine, Harper’s Bazaar, την αμερικανική και τη γαλλική Vogue και τα έργα του εκτίθενται σε ιδρύματα όπως το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου– θέλησε να καταγράψει το εμβληματικό πορτρέτο ενός χαρισματικού rock star: Τον Lenny Kravitz να κοιτάζει τολμηρά απευθείας τον φακό, με την κιθάρα του περασμένη στον ώμο του, ντυμένος με ένα κομψό κοστούμι YSL.

Η καμπάνια

Γιατί όχι; Δεν είναι απλώς μια ερώτηση. Είναι στάση ζωής. Μια πρόκληση. Ένα ταξίδι. Γιατί όχι; Αυτό είναι το θέμα της νέας, εντυπωσιακής τηλεοπτικής καμπάνιας του Y με πρωταγωνιστή τον Lenny Kravitz. Η απάντηση, δηλαδή, σε κάτι που αναρωτήθηκε πριν από χρόνια και, έκτοτε, αναρωτιέται καθημερινά, καθώς προκαλεί συνεχώς τον εαυτό του να εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Πάντα με πάθος. Πάντα με διάθεση για μάθηση. Πάντα ερωτευμένος με τη ζωή. Είναι το ταξίδι του Lenny, που αντικατοπτρίζει την πεμπτουσία του Y.


Την απόλυτη αυτοπραγμάτωση: Μια ηλεκτρική ερμηνεία μπροστά σε ένα πλήθος θαυμαστών.


Στη νέα ταινία του αρώματος, o καταξιωμένος σκηνοθέτης Anton Corbijn απαθανατίζει τόσο την έξαψη όσο και την οικειότητα μίας από τις εμβληματικότερες στιγμές στη ζωή ενός rock star. Τη μοναχική διαδρομή του προς τη σκηνή, που συμβολίζει το ταξίδι της ζωής του, όλα όσα τον οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή. Την απόλυτη αυτοπραγμάτωση: Μια ηλεκτρική ερμηνεία μπροστά σε ένα πλήθος θαυμαστών.

Ένας πραγματικός, πρωτοπόρος rocker

Σε αυτό το πρώτο πλάνο από την ταινία, αισθανόμαστε έναν άμεσο ενθουσιασμό, καθώς τα γνώριμα, ξεσηκωτικά ακόρντα του Are You Gonna Go My Way δίνουν τον ρυθμό. Βλέπουμε τον 15χρονο Lenny (τον υποδύεται το μοντέλο Jordan Bradley) να παίζει μόνος του κιθάρα στο δωμάτιό του. Στη συνέχεια, παίρνει στα χέρια του το μπουκάλι. Δεν θα έβγαινε ποτέ στη σκηνή χωρίς να αρωματιστεί με το Y Eau de Parfum. Αυτήν την τελική πινελιά που χρειάζεται, για να ζήσει τη στιγμή στο έπακρο.

Δεν είναι ένα απλό άρωμα. Είναι μια αύρα. Με τα μάτια κλειστά, μυρίζει το Y και μεταμορφώνεται στον θρύλο της rock. Σε αυτό, ακριβώς, δηλαδή που είναι ο Lenny Kravitz. Ένας αειθαλής και ακούραστος performer που δεν σταμάτησε να εξερευνά νέους δρόμους. Ένας πραγματικός, πρωτοπόρος rocker.

Διαχρονικές αξίες, κλασικό Rοck ’n’ Roll

Lenny Kravitz 3

Τα μυστικά του Y Eau de Parfum όπως τα αποκαλύπτει ο Master Perfumer της Yves Saint Laurent,  Dominique Ropion.

Cool και καυτό: Όπως ο νέος του ambassador, Lenny Kravitz, το Y Eau de Parfum είναι μια νέα εντυπωσιακή προσέγγιση της εμβληματικότερης οικογένειας ανδρικών αρωμάτων, των fougère, που συνέθεσε ένας αληθινός rock star των αρωματοποιών, ο Master Perfumer Dominique Ropion. Όπως τα συναρπαστικά τραγούδια που απηχούν το "σήμερα" ακούγονται σαν να τα είχες πάντα μέσα σου, έτσι και η αρωματική σύνθεση του Ropion συνδυάζει μια κλασική συμφωνία με μια σύγχρονη αίσθηση. Τα "όργανα" του αρωματοποιού είναι τα αριστοκρατικά, ισχυρά, φυσικά συστατικά που "κουρδίζονται" με ακρίβεια, ώστε να αναδειχθούν οι πιο εκφραστικές πτυχές τους.

Τολμηρό: To άρωμα ξεκινά με μια δροσερή δόση τραγανού πράσινου μήλου και σπινθηροβόλου περγαμόντου, σε συνδυασμό με μια τονωτική πινελιά άρκευθου που παραπέμπουν στη δροσιά του gin.

Εμβληματικό: Στις νότες καρδιάς, κυριαρχεί το βασικό riff του Y Eau de Parfum, που συνδυάζει τα κατεξοχήν συστατικά ενός fougère – μια αρωματική συμφωνία που ξεκίνησε την ίδια εποχή με τη blues. Το γεράνι με τους αρωματικούς τόνους μέντας, λίτσι και λεμονόχορτου είναι ο πιο ανθεκτικός αδελφός του τριαντάφυλλου – ένα καθαρά ανδρικό λουλούδι ήδη από τη δεκαετία του 1880.

Όσο για τη λεβάντα, που συμβολίζει την καθαριότητα, είναι μια νότα απαραίτητη για κάθε κομψό άντρα. Το φασκόμηλο και η κουμαρίνη με τους τόνους αμυγδάλου εξισορροπούν την αρωματική συμφωνία με τις πιο ζεστές νότες τους. Σε αυτήν την εμβληματική σύνθεση, ο Dominique Ropion προσθέτει τη Rock ’n’ Roll διάθεση μιας έντονης αντίθεσης "λευκών & μαύρων" αρωματικών συμφωνιών – το οσφρητικό ισοδύναμο ενός μαύρου τζιν κι ενός λευκού T-shirt.

Λευκό: Κάνοντας μία τολμηρή κίνηση για ένα ανδρικό άρωμα, ο Master Perfumer ενισχύει τον δροσερό συνδυασμό λεβάντας-γερανιού με το αλδεϋδικό άρωμα ενός φρεσκοσιδερωμένου πουκάμισου που φωτίζεται από τους δροσερούς-πιπεράτους τόνους του λεμονάτου τζίντζερ.

Μαύρο: Οι μυστηρειώδεις ορυκτοί τόνοι του λιβανιού, που ξεκινούν με τις νότες ελεμί στην κορυφή του αρώματος, μιας ρητίνης με τόνους πεύκου, λεμονιού και λιβανιού, προσθέτουν τη σκοτεινή υπογραφή τους. Σε συνδυασμό με το βαθύ άρωμα της καπνιστής βετιβέριας, μια αισθησιακή βάση με νότες ξύλων και άμβρας ενισχύει την ισχυρή λάμψη του αρώματος. Συναρπαστικό, όπως τα αψεγάδιαστα ακόρντα μιας ηλεκτρικής κιθάρας. Καλοφτιαγμένο, όπως ένα κομψό μαύρο κοστούμι. Εθιστικό και έντονο. Καθαρό και δροσερό και, ταυτόχρονα, ζεστό και ισχυρό. Ένα μοντέρνο κλασικό άρωμα με αρωματικό ίχνος μεγάλης διάρκειας, που αποπνέει αυτοπεποίθηση κι αδρεναλίνη. Ένα άρωμα για να αισθάνεσαι cool. Το άρωμα της επιτυχίας. Αυτό είναι το Y.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr