Τα πολυαναμενόμενα albums του 2021

Όσα περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε τους επόμενους μήνες.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 06 Φεβρουαρίου 2021

Λίγα πράγματα μας έλειψαν μέσα στο 2020 όσο η νέα μουσική. H προηγούμενη χρονιά μας στέρησε τις συναυλίες και για τους περισσότερους καλλιτέχνες λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας σχετικά με τα νέα albums που ετοίμαζαν. Γιατί να κυκλοφορήσεις ένα νέο δίσκο όταν οι περιοδείες έχουν αναβληθεί επ᾽αόριστον και άρα δε μπορείς να τον προωθήσεις ως είθισται; Με ποιο κουράγιο να δηλώσεις το 'παρών' όταν ο κόσμος γύρω σου βάλλεται από παντού;

Για άλλους πάλι, η πανδημία αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία ενδοσκόπησης -ας τη βαφτίσουμε "δημιουργική εσωστρέφεια"- και λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για όσα ευελπιστούμε να ακούσουμε φέτος. Φυσικά, υπήρξαν κι εκείνοι οι καλλιτέχνες που είτε επικοινωνούσαν συχνά με το κοινό τους μέσω insta lives κυρίως είτε κυκλοφόρησαν "εμψυχωτικά" singles με φιλανθρωπική χροιά.

Χωρίς να λοιδορούμε τις αξιόλογες προσπάθειες, ρεαλιστικά δε μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο στα "εποχιακά είδη" όπως τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ιδιαίτερες προσδοκίες, μηδέν. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Legend (@johnlegend)

Παρότι κανείς ακόμη δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το 2021 και κατά πόσο τα lives και οι έξοδοι και οι συναυλίες θα επιστρέψουν στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα, αρκετοί καλλιτέχνες, βλέποντας λίγο φως στο τούνελ του κορονοϊού σκοπεύουν να βγουν από το mute και να μας τροφοδοτήσουν επιτέλους με φρέσκα κομμάτια.

Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ανακοινώσει ημερομηνίες κυκλοφορίας, άλλοι μας έχουν στην αναμονή εδώ και καιρό, οπότε υπάρχουν βάσιμες υποψίες (και σπόντες καταγεγραμμένες) για το δισκογραφικό τους come back. 

Παρεμπιπτόντως, μία από αυτές έχει ήδη συμβεί στις 29 Ιανουαρίου και δεν είναι άλλη από την 21χρονη Λονδρέζα Arlo Parks και το ντεμπούτο της album με τίτλο Collapsed in Sunbeams. Είχε κινήσει το ενδιαφέρον μου από τη συνεργασία της με τους Easy Life στο single Sangria και η φωνή της είναι ό,τι πιο νωχελικά γλυκό έχουμε ακούσει τελευταία. 

Δέκα από τις υπόλοιπες και εξίσου πολυαναμενόμενες, παρακάτω:

Billie Eilish

H πρώτη θέση της λίστας ανήκει δικαιωματικά στη Billie Eilish, γιατί το 2020 ήταν η χρονιά της ξεκάθαρα. To φαινόμενο ετών 19 έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυβραβευμένες πρωτοεμφανιζόμενες τραγουδίστριες τα τελευταία χρόνια μέσα από ένα δίσκο που έγραψε με τον αδερφό της, Finneas στο πατρικό τους.  Μετά από το soundtrack του νέου James Bond, No Time to Die και το εθιστικό Therefore I Am, τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθε η επιβεβαίωση στο Vanity Fair ότι έχει 16 τραγούδια στο συρτάρι για το δεύτερο album της. Hurry up Billie!

Sade

Οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Ολοκληρωμένο album από τη Sade έχουμε να ακούσουμε από το 2010 με το Soldier of Love, ενώ όπως είχε γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια η 62χρονη τραγουδίστρια είχε αποσυρθεί στο αγρόκτημά της στο Gloucestershire χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις στα ΜΜΕ. Στο ενδιάμεσο, μας έδωσε μερικά μέτρια "τυράκια" (Flower of the Universe, The Big Unknown) ώσπου τον περασμένο Οκτώβριο επιτέλους επιβεβαίωσε ότι είναι ετοιμοπόλεμη με νέο δίσκο στα σκαριά και διάθεση για περιοδεία όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Adele

Μετά το 2020, η φράση "ριζική αλλαγή" πήρε νέο νόημα εξαιτίας της. Πρόλαβε να αφήσει πίσω της ένα γάμο, να μετακομίσει από το Λονδίνο στην Καλιφόρνια και να γίνει κυριολεκτικά αγνώριστη εξαιτίας της απώλειας κιλών που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Μπορεί να μη μας αφορά η προσωπική ζωή της ζωή όμως, από το album 25 έχουν περάσει 5,5 χρόνια και γι᾽ αυτό μπορούμε δικαίως να παραπονεθούμε. Υποτίθεται ότι περιμέναμε κάτι από εκείνη εντός του 2020, πανδημία εγένετο και πλέον ελπίζουμε ότι φέτος θα είναι η χρονιά του come back της. 

Julien Baker

Δεν είναι τυχαίο που το όνομά της φιγουράρει σε όλα τα μουσικά περιοδικά. Οι New York Times με τη σειρά τους συμπεριέλαβαν το τρίτο studio album της Julien Baker στη στήλη 11 Things To Look Forward to In 2021. Στο Little Oblivions λοιπόν, έχει ανεβάσει ρυθμούς και ένταση, άλλωστε είναι η πρώτη της δουλειά με πλήρη rock ενορχήστρωση, στην οποία πλαισιώνεται από ολοκληρωμένη μπάντα παραμένοντας η πρωταγωνίστρια. Η 25χρονη ωριμάζει μουσικά και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει, αν κρίνουμε από τα lead singles Faith Healer και Hardline. Υπομονή για περισσότερα ως τις 26 Φεβρουαρίου. 

Lana Del Rey

Ας πούμε ότι το 2020 δεν ήταν η χρονιά της. Το όνομα της Lana Del Rey συνδέθηκε με "γκάφες" που κάλυπταν ευρύ φάσμα (φυλετικές διακρίσεις, πανδημία, πολιτική). Κερασάκι στην τούρτα για κάποιους θεωρήθηκε η ποιητική συλλογή που εξέδωσε με τίτλο Violet Bent Backwards over the Grass. To 7o κατά σειρά δισκογραφικό της βήμα Chemtrails Over the Country Club είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον "παλιό" της γνώριμο Jack Antonoff και υπόσχεται country και folk επιρροές. Θα ισοφαρίσει άραγε στο ημίχρονο; Στις 19 Μαρτίου θα έχουμε την απάντηση. 

Stevie Wonder

Και μόνο το όνομά του είναι κίνητρο για να αναμένει κανείς νέο υλικό. Πέρυσι, μετά από 15 χρόνια αποχής από τα δισκογραφικά δρώμενα, ο Stevie Wonder ξέθαψε από το συρτάρι του το ημιτελές από τα '60s Where Is Our Love Song και το Can’t Put It in the Hands of Fate από τα '70s. Σημειωτέον ότι μας τα πρόσφερε μέσω της δικής του δισκογραφικής εταιρείας πια ονόματι So What the Fuss Records. Κατά τα λεγόμενά του, τα singles αυτά ενδέχεται να καταλήξουν (fingers crossed!) κομμάτια κανονικού EP, αλλά για την ώρα τίποτα δεν είναι επίσημο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. 

The Cure

Πάνε ήδη δύο χρόνια από όταν ο τύπος που τραγουδούσε επί 2,5 ώρες συνεχόμενα σαν σε cd στην πλατεία Νερού, έκανε μία ανέλπιστη δήλωση στο Rolling Stone. Ο Robert Smith αποκάλυψε ότι οι Cure πέρασαν περίπου 1,5 μήνα κλεισμένοι στο studio όπου οι Queen ηχογράφησαν Bohemian Rhapsody, προφανώς όχι για να πουν τα νέα τους. Το πλήρωμα του χρόνου πιθανότατα να καταφθάσει μέσα στο 2021, αρκεί να το πάρει απόφαση ο 61χρονος θρύλος. Το πιο πιθανό είναι πάντως, να μην ανακοινώσει απολύτως τίποτα και να μας έρθει από το πουθενά. 

Darkside

Οκτώ χρόνια "παύσης" ήταν πολλά για τους Darkside, ειδικά μετά από ένα αρκετά επιτυχημένο ντεμπούτο. Το δίδυμο των Nicolas Jaar και Dave Harrington έχει έτοιμο το δεύτερό του δίσκο που τιτλοφορείται Spiral, το πρώτο single έχει ήδη κυκλοφορήσει και μένει να μας ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία. Εκτός απροόπτου θα είναι μέσα στο 2021.

Solomun

Ακόμη κι αν δεν ακούς ηλεκτρονική μουσική, το πιο πιθανό είναι να γνωρίζεις τον Solomun. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές στην Ελλάδα για φεστιβάλ (Reworks, Techniques) και dj sets και είναι από τους πιο δραστήριους δισκογραφικά παραγωγούς με συνεχόμενες δουλειές από το 2005 μέχρι και σήμερα. Ο Βόσνιος που εμπιστεύονται κατά καιρούς καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Foals, Editors, Lana Del Rey, Jamiroquai, Depeche Mode, Leonard Cohen) για τα remixes τους, θα κυκλοφορήσει το νέο του album Nobody Is Not Loved στις 14 Μαΐου. Μέσα θα βρεις ονόματα έκπληξη, όπως Tom Smith (Editors), Jamie Foxx, Anne Clark και Zoot Woman.

St. Vincent

Έχει ήδη ανακοινώσει μέσω Twitter πώς είναι πανέτοιμη για το επόμενο δισκογραφικό της βήμα. Συγκεκριμένη ημερομηνία δε γνωρίζουμε ακόμη, όμως η St. Vincent πρόσφατα επεσήμανε πως το υλικό της είναι κάτι σαν ωδή στους Stevie Wonder και Sly and the Family Stone με ολίγη αισθητική (!) από την ταινία Taxi Driver του Martin Scorsese. Η φαντασία μας ήδη οργιάζει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.