Ilia Darlin: Η μεγάλη επιστροφή και η αλλαγή του ονόματός της σε IOTA PHI

Το πορτρέτο της βασίλισσας της avant-garde pop, που μιλά αποκλειστικά στο Esquire με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της single, Wolves Mate For Life.

Την ξεχωριστή Ilia Darlin, κατά κόσμον Ίλια Πατάπη, τη γνωρίσαμε πριν από περίπου μία δεκαετία, χάρη στην αγγλόφωνη indie pop της. Η extravagant δημόσια εικόνα, τα πρωτοποριακά video clip και ο über cool τρόπος που υπήρχε πάνω στη σκηνή δεν έμοιαζαν με καμίας άλλης perfomer, ενώ απολάμβανε ταυτόχρονα την επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημιουργώντας μία κατηγορία από μόνη της.

Το ξεκίνημα, τα Madwalk και η μεγάλη επιτυχία

Στην αρχή της καριέρας της, ο κόσμος χωρίστηκε σε όσους αναφωνούσαν "τι φοβερή τύπισσα είναι αυτή!" και στους haters. Αν ψάξεις σήμερα στο YouTube για να βρεις τα πρώτα της βίντεο για το Car Crash ή το Hit Me, θα βρεθείς αντιμέτωπος και με το mainstream παρελθόν της.

Έκανε την πρώτη μεγάλη τηλεοπτική της εμφάνιση στο Ola 10 με τον Θέμο Αναστασιάδη, έδωσε συνέντευξη στον Πέτρο Κωστόπουλο, έκανε τα δικά της acts στα δύο πρώτα Madwalk (με τον Μύρωνα Στρατή και τους My Excuse) και υπήρξε, μάλιστα, υποψήφια στην κατηγορία Fashion Icon σε Video Clip των Mad VMA (έχασε το βραβείο από την Έλενα Παπαρίζου).

Το 2013 ήταν μία χρονιά-σταθμός. Κυκλοφόρησε το EP We Do What We Like και έγινε viral με τα βίντεο-απαγγελίες, που αποσκοπούσαν στη συλλογή υπογραφών του Avaaz για τη Χρυσή Αυγή. Σε ακτιβιστικό επίπεδο, είχε δραστηριοποιηθεί και νωρίτερα, με την performance που είχε κάνει στο Athens Pride.

Η αλλαγή του ονόματός της σε IOTA PHI

Το 2016, ο ήχος της έγινε πιο πειραματικός, με το I’m A Rock. Το σοκ, όμως, ήρθε το 2018, όταν άλλαξε το όνομά της σε IOTA PHI και κυκλοφόρησε το Kloudland, που ηχογραφήθηκε στην Ίμπιζα.

Το τραγούδι που ξεχώρισε από αυτό το EP ήταν το Kids Of Chaos, στο video clip του οποίου πρωταγωνιστούν αθλήτριες του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας. Με αυτό, κέρδισε μία υποψηφιότητα στα Berlin Music Video Awards -με συνυποψήφιους τον James Blake και τη Bjork-, ενώ βραβεύτηκε στο Cinema Perpetuum Mobile Festival στη Λευκορωσία, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας και το RoDI Festival.

Γιατί, όμως, άλλαξε το όνομά της, σε IOTA PHI; "Ένιωσα την ανάγκη για αλλαγή", μου εξομολογείται. Και συμπληρώνει με το ότι παλαιότερα ζούσε με την ιδέα πως "το μονοπάτι της υπερβολής οδηγεί στο παλάτι της γνώσης", εξηγώντας μου ότι το PHI (φ), που αποτελεί τμήμα τους ονόματός της τώρα, συμβολίζει τη χρυσή τομή.

Οι πειραματισμοί ενός εναλλακτικού pop icon

Η χρυσή τομή μάλλον συνεπάγεται λιγότερο extravagant τρόπους, τόσο στο ηχητικό περιβάλλον που δημιουργεί όσο και στο εικαστικό του κομμάτι. Το στοιχείο του πειραματισμού, που στην αρχή της καριέρας της είχε κάνει μεγάλα έντυπα και sites του εξωτερικού να την αποκαλέσουν "ευρωπαϊκή απάντηση στη Lady Gaga", πλέον έχει πάρει πιο art δρόμους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IOTA PHI (@iliadarlin)

Αυτό που κάνει τώρα θα μπορούσε να περιγραφεί ως goth pop με επιβλητικές ερμηνείες, φουτουριστικό περιτύλιγμα και πολλές εικαστικές αναφορές. Πώς θα συστηνόταν ξανά τώρα στο μεγάλο κοινό; "Νομίζω πως θα περπατάμε παράλληλα και δεν θα χρειάζονται συστάσεις", μου απαντάει. Και δεν μπορεί παρά να έχει δίκιο. Παρότι η διαφορά είναι μεγάλη, υπάρχει μία συνέχεια -και συνέπεια- στην αισθητική της. Όταν τη ρωτάω σχετικά μου λέει:

"Κάνω μουσική κι εκτίθεμαι, κατά κάποιον τρόπο, από αρκετά μικρή ηλικία. Έχω περάσει από διάφορες φάσεις, χώρες, σκηνές κτλ. Καταλαβαίνω πως κάποια πράγματα μπορεί απ’ έξω να φαίνονται έως κι ετερόκλητα, αλλά εμένα μου φαίνονται απλά η εξέλιξή μου ως άνθρωπος και καλλιτέχνιδα"

Η μεγάλη επιστροφή

Μετά από ένα διάλειμμα και μία πανδημία, αλλά και τη γέννηση του γιου της, αναρωτιέμαι αν βλέπει το νέο της album σαν τη μεγάλη επιστροφή. Με διορθώνει, λέγοντάς μου ότι το βλέπει σαν μία μεγάλη επιστροφή στο κέντρο της, αλλά και ότι "η δημιουργία είναι πολλές φορές μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να σε βοηθήσει τρομερά"

Ilia Darlin: Η μεγάλη επιστροφή και η αλλαγή του ονόματός της σε IOTA PHINikos Papadopoulos

Αναρωτιέμαι αν έχει πάψει ως έναν βαθμό να θεωρεί τον εαυτό της τραγουδίστρια. Είναι, άραγε, στην πραγματικότητα, μία performance artist που απλώς εκφράζεται μέσω της μουσικής;

"Δεν ξέρω πως πρέπει να το ορίσω ακριβώς", μου απαντάει. "Έχω πολύ έντονη την επιθυμία να πω αυτό που θέλω να πω κάθε φορά, που μπορεί να είναι κάτι πολιτικό -όπως στο Kids Of Chaos- ή μία ιστορία αγάπης -όπως στο Child In Me-, όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται. Έχω κριθεί πολύ γι αυτή την επιθυμία και τη σημασία που δίνω στο οπτικό κομμάτι, όπως και για πολλά άλλα, γιατί για κάποιο λόγο ακατανόητο σε μένα, θα έπρεπε να κάνω μόνο κάτι απ’ όλα αυτά".

Το νέο της album με τίτλο Homo Pauperis -το pauperis εκ του λατινικού pauper που σημαίνει φτωχός- θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, σε παραγωγή δική της και του Μιχάλη Δέλτα.

Το πρώτο single με τίτλο Wolves Mate For Life, μας προετοιμάζει για τα θεωρητικά και εικαστικά μέρη του. Ακούστε το στο repeat, όπως το άκουσα εγώ όταν μου έστειλε το link πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στην παραισθησιακή μαγεία ενός ποιητικού σύμπαντος που σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Fallout, το παιχνίδι που έγινε σειρά και παραλίγο να ήταν ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν υπό ανάπτυξη η ομώνυμη ταινία.

Γραφει Παυλος Κρουστης