Οι Still Corners και τα τραγούδια της ερήμου

To δημοφιλές ντουέτο μιλά για τον καινούριο desert noir νέο δίσκο του, το κάρμα και τη σχέση του με το ελληνικό κοινό.

Την τελευταία φορά που επισκέφθηκαν τη χώρα μας -το φθινόπωρο του 2018- τίποτα δε μαρτυρούσε ότι α. η συναυλία τους θα έβγαινε σχεδόν sold out, β. την επόμενη φορά που θα μας επισκέπτονταν οι όροι θα ήταν εντελώς διαφορετικοί. Πράγματι, μία από τις πρώτες και πολυαναμενόμενες συναυλίες που ανακοινώθηκαν για φέτος στην σκια της πανδημίας, είναι αυτή των Still Corners (Greg Hughes, Tessa Murray) που επιστρέφουν θριαμβευτικά στο Gagarin στις 24 Οκτωβρίου με τις ευλογίες της Detox Events και γεμάτες τις μουσικές αποσκευές τους. To 5o κατά σειρά album του δημοφιλούς αγγλοαμερικανικού ντουέτου με τίτλο The Last Exit κυκλοφόρησε στις 22 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Tessa στο ελληνικό Esquire ουσιαστικά "αιχμαλωτίζει" τους ήχους, τις εικόνες και τη συνολική εμπειρία από το road trip τους στην έρημο Μοχάβι σε 11 ταξιδιάρικα τραγούδια. 

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ήταν περίπου πριν από 2,5 χρόνια, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη σας εμφάνιση στην Αθήνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα έβγαινε sold out και είμαι περίεργη να μάθω πώς αισθανθήκατε όταν είδατε τόσο κόσμο να σας περιμένει. 
Ήταν πραγματικά μία κορυφαία στιγμή στη ζωή μας. Πάντα αισθανόμασταν μία σύνδεση με την Ελλάδα, αγαπάμε τον κόσμο της, τα τοπία, τον πολιτισμό, την ιστορία και το φαγητό φυσικά. Πάντα επίσης, λέμε ότι το μισό live είναι το κοινό και εκείνο το κοινό όντως τα έσπασε. 

Μπορείς να υποθέσεις τι είναι αυτό στη μουσική σας που αρέσει τόσο πολύ στους Έλληνες; Επίτρεψέ μου να πω πως η συγκεκριμένη εμφάνισή σας αποστόμωσε όσους υποστηρίζουν ότι δε γράφετε συναυλιακό υλικό. 
Δεν είμαι εντελώς σίγουρη... Έχουμε περάσει και οι δύο πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας ακούγοντας τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με κάθε πιθανό τρόπο, νιώθουμε μία σύνδεση με τη μουσική του, οπότε υπάρχει κάτι σε αυτό, κάτι στο "συλλογικό μας DNA. Επίσης, πιστεύω πως ήμουν Ελληνίδα σε κάποια άλλη ζωή. 

Οι Still Corners και τα τραγούδια της ερήμου

Το νέο σας album The Last Exit κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Πώς επηρέασε η πανδημία εσάς, την έμπνευση και συνεπώς το νέο δίσκο σας;
Σκεφτήκαμε πως ίσως κατά κάποιο τρόπο αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κυκλοφορήσουμε ένα δίσκο, ώστε οι fans μας να βυθιστούν στον κόσμο που δημιουργήσαμε και να ταξιδέψουν με το μυαλό τους. Γνωρίζαμε ότι μπορεί να ακυρώνονταν οι περιοδείες, οπότε το ρίσκο υπήρχε και απλώς συνεχίσαμε με αυτό το ενδεχόμενο. Όταν εμφανίστηκε η πανδημία, το μισό album κατέληξε στα σκουπίδια, ξαφνικά δεν ακουγόταν σωστό. Γράψαμε 4 νέα τραγούδια που αντιπροσώπευαν τη νέα ψυχική μας κατάσταση και την απομόνωση που νιώθαμε. 

Πώς θα το περιγράφατε λοιπόν;
Νιώσαμε μία ξαφνική ανάγκη να αφήσουμε την πόλη και να κατευθυνθούμε προς την έρημο. Λέγεται desert fever και δεν πρόκειται για ασθένεια, είναι μία επιθυμία για απομόνωση. Πήγαμε λοιπόν, στην έρημο Μοχάβι. Είναι όλα πολύ απλά εκεί πέρα και μυστηριώδη. Το περισσότερο μέρος της ζωής εκεί συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια, παραμένοντας κρυμμένο από τον καυτό ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οδηγώντας κατά μήκος της, υπάρχουν παλιά, ετοιμόρροπα κτήρια και πινακίδες, εγκαταλειμμένα βενζινάδικα, περίεργοι ήχοι, φαντάσματα. Υπάρχει μία αίσθηση στον αέρα ότι αυτό το τοπίο είναι αιώνιο, ότι υπάρχει κάτι πέρα από αυτό που μπορούμε να δούμε. Θέλαμε λοιπόν το The Last Exit να είναι αιχμαλωτίσει αυτήν την αίσθηση. 

Κάθε τραγούδι άρα, είναι κομμάτι του παζλ από αυτό το road trip, σωστά;
Ακριβώς. Για να το καταγράψουμε κάναμε πολλές ηχογραφήσεις στη φύση, θέλαμε να έχει τη διάθεση και την αίσθηση της ερήμου. Υπάρχουν κογιότ, γρύλοι και κεραυνοί που ηχογραφήσαμε και τα βάλαμε όλα στο album ώστε να μπορείς να φανταστείτε τους εαυτούς σας σε αυτόν τον περίεργο μικρό κόσμο που δημιουργήσαμε για εσάς. 

Ο τίτλος των ειδικών της dream pop πώς σου φαίνεται; Ταιριάζει με αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό;
Υπαινίσσεται μία ποιότητα στην ατμόσφαιρα και μας αρέσει. Το Last Exit όμως, δεν είναι εντελώς dream pop ή έστω δεν περιγράφει πλήρως τον ήχο που δημιουργήσαμε. Χρειαζόμασταν κάτι για να συνοψίσουμε την ανεμοδαρμένη κιθάρα, το χώρο, τα βαθιά φωνητικά, οπότε ως χαρακτηρισμός ίσως ταιριάζει περισσότερο το "desert noir".

Still Corners2Still Corners

Αν είχατε την ευκαιρία να επανασυστηθείτε στο κοινό σας μετά από αυτήν τη δεκαετία που περάσατε μαζί, ποια 3 τραγούδια σας θα επιλέγατε να παίξετε για πρώτη φορά;
Τα The Trip, The Message and White Sands. Έχουν ένα μυστήριο και μία μελαγχολία που αγαπάμε και εστιάζουν στον καθαρό τόνο της κιθάρας και στα φωνητικά που προηγούνται.

Μέσα στο 2020 έχει αλλάξει η σχέση σας με τη μουσική ή ο τρόπος με τον οποίο την απολαμβάνετε;
Ακούω μέσω διαδικτύου άπειρη μουσική, αλλά αγόρασα επίσης πολλά βινύλια τα τελευταία χρόνια, είναι ωραίο να έχεις και τα δύο. Έχουν και τα δύο τη θέση τους. Με το Spotify έχεις τόσα πολλά στα πόδια σου, είμαι σαν ένα παιδί σε ζαχαροπλαστείο. Βουτάω στα βαθιά, όπου με πάει το μυαλό μου. Αλλά όταν πραγματικά αγαπάς κάτι, το βινύλιο είναι ο βασιλιάς. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να το κρατάς, να το κοιτάς και να το ακούς πάνω από όλα. 

Τι περιέρχει η αγαπημένη σου λίστα στο Spotify;
Billy Strange, Βαγγέλη Παπαθανασίου και Roxy Music!

Πώς αντιμετωπίζεις την αβεβαιότητα του 2021; Είσαι αγχωμένη, επιφυλακτική, αισιόδοξη, φοβισμένη; Τι από όλα;
Γενικώς είμαστε αισιόδοξοι ότι πρόκειται να βγούμε από αυτό και να επιστρέψουμε σε κάτι που μοιάζει στην κανονική ζωή, ίσως όχι ακριβώς όπως ήταν, αλλά πολύ καλύτερα. 

Still Corners3Still Corners

Κοιτώντας πίσω σε εκείνη την τυχαία σας συνάντηση στο τρένο, ποιες είναι οι σκέψεις σας. Πιστεύεις στο κάρμα;
Είναι πραγματικά τόσο περίεργο, το συζητούσαμε προ ολίγου και συνειδητοποίησα ότι όλα κρέμονται από μία κλωστή. Τη νύχτα που γνωριστήκαμε όταν τα τρένα μας εκτροχιάστηκαν, έβρεχε (φυσικά) και κανονικά θα είχα κάτσει να διαβάσω το βιβλίο μου, αλλά είδα έναν άλλο άνθρωπο να στέκεται εκεί και τον ρώτησα αν είχε δει λάθος δρομολόγιο και κατέληξε εκεί κατά λάθος. Αυτό είχε συμβεί και αυτός ήταν ο Greg. Του είπα ότι μου λείπει η χορωδία και εκείνος τότε έψαχνε για τραγουδίστρια. Αν δεν είχε βρέξει δε θα είχαμε συναντηθεί. Πράγματι πιστεύω σε ένα είδος κάρμα, σίγουρα ότι τα καλά πράγματα δημιουργούν περισσότερο καλό και τα κακά, κακό. Και τα δύο επιστρέφουν σε σένα, οπότε είναι κάτι που προσπαθώ να διατηρώ στο μυαλό μου συνέχεια. 

Πώς έχει εξελιχθεί η σχέση σας μέσα σε αυτήν τη δεκαετία;
Είναι ένα, μακρύ, λαμπρό ταξίδι. Γράφουμε μαζί τραγούδια επί 10 χρόνια, άρα συμβαίνει ένα είδος τηλεπάθειας μεταξύ μας όταν καθόμαστε να γράψουμε. Μία ακόμα μεγάλη αλλαγή είναι ότι δημιουργήσαμε τη δική μας δισκογραφική εταιρεία. Δεν ξέραμε πώς θα είναι, αλλά εν τέλει το απολαμβάνουμε πολύ. Ολόκληρη η διαδικασία της κυκλοφορίας ενός album - παραγωγή, ραδιόφωνο, καταστήματα δίσκων περνάει από εμάς. Μας αρέσει να καλλιεργούμε σχέσεις με τον κόσμο που δουλεύει σε αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας και είναι μέρος της διαδικασίας. Είναι περισσότερη, αλλά πιο τίμια δουλειά. Όταν κοιτάμε τα χρόνια πίσω μας είναι ένας συνδυασμός του ότι αναδειχθήκαμε από μόνοι μας ως καλλιτέχνες και της δημιουργίας της δισκογραφικής για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι μία περιπετειώδης διαδρομή!

Still Corners4Still Corners

Ποια είναι τα σχέδια, οι προσδοκίες σας στο εξής; Πιστεύεις πως θα συνεχίζετε να γράφετε μουσική μαζί σε μία δεκαετία από τώρα;
Συνέχεια, κάθε μέρα δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό, έχουμε πρόγραμμα. Ελπίζω σε μία δεκαετία να είμαστε ακόμη στα πράγματα και να δημιουργούμε και να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα. 

Τι θα ακούσουμε στο live σας τον Οκτώβριο;
Θα μυηθείτε στον ήχο της ερήμου και θα ταξιδέψετε πέρα από ό,τι γνωρίζατε μέχρι σήμερα. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα