10+1 τραγούδια που έχουν αδικηθεί στα χρονικά της Eurovision

Έπρεπε να είχαν πάρει καλύτερη θέση στην τελική κατάταξη, αν όχι την πρωτιά.

Ήρθε η ώρα για να αποκατασταθούν επιτέλους οι αδικίες χρόνων. Μπορεί ο διαγωνισμός της Eurovision να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ένα ετήσιο "πανηγυράκι", όμως αυτό δε σημαίνει πως κάθε χρονιά υπάρχουν κάποια αξιόλογα τραγούδια που πολύ ευχάριστα θα ακούγαμε στο ραδιόφωνο ξανά και ξανά. Είναι λιγάκι δύσκολο να εντοπίσουμε όλα εκείνα που αδικήθηκαν στις δεκαετίες που έχουν περάσει -υποπτεύομαι ότι είναι αρκετά άλλωστε- ωστόσο, παρακάτω βρίσκεις δέκα που είτε θα μπορούσαν να είχαν κατακτήσει καλύτερη θέση είτε ακόμη και την πρωτιά.

Ακολουθούν με χρονολογική σειρά. 

Domenico Modugno - Nel blu dipinto di blu (Ιταλία 1958)

Μη νομίζεις ότι παλαιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Μία από τις μεγαλύτερες διαχρονικές επιτυχίες της Eurovision, τερμάτισε τρίτη, παρά το γεγονός ότι όλοι νομίζουν πως είχε κερδίσει.

Imaani - Where are you (Ηνωμένο Βασίλειο 1998)

Αυτό είναι το δικό μου πιο αγαπημένο από τη λίστα. Το Ηνωμένο Βασίλειο γενικά με τη Eurovision πάει από το κακό στο χειρότερο και μία από τις ελάχιστες φορές που έστειλε αυτό το αριστούργημα, πήγε στην πηγή και νερό δεν ήπιε, καθώς βγήκε δεύτερο. Ήταν η χρονιά της viva la diva, Dana International βλέπεις. 

Beth - Dime (Ισπανία, 2003)

Θα μπορούσε να είναι το Waiting for Tonight της Jennifer Lopez στα ισπανικά. Η Beth μπορεί να είναι μισή JLo όσον αφορά στα προσόντα αλλά όπως και να ᾽χει, άξιζε κάτι παραπάνω από την 8η θέση.

Athena - For Real (Tουρκία 2004)

Στη χρονιά της Ruslana και του τρίτου Σάκη Ρουβά με το Shake it, οι Τούρκοι στην έδρα τους κιόλας βγήκαν 4οι. Προφανώς, δεν τους χαρίζουμε τη θέση του Σάκη σε καμία περίπτωση, όμως το φολκλόρ τραγούδι τους το ακούμε μέχρι και σήμερα στα ραδιόφωνα.

Sébastien Tellier – Divine (Γαλλία 2008)

Μας ξάφνιασε με την επιλογή του τραγουδιού, αφού κατά καιρούς έχει γράψει μικρά αριστουργήματα. Ο Sébastien Tellier ενδέχεται να "πλήρωσε" την ολίγον τι... αντιτουριστική του φυσιογνωμία και δυστυχώς τερμάτισε 19ος. Το κομμάτι πάντως, τα πήγε καταπληκτικά από άποψη μεταδόσεων στον last fm,

Farid Mammadov - Hold Me (Αζερμπαϊτζάν 2013)

Σύνθεση Δημήτρης Κοντόπουλος και χορογραφία Φωκάς Ευαγγελινός, ένας συνδυασμός που λειτούργησε άψογα σαν αποτέλεσμα στη σκηνή. Είχε όμως την ατυχία να πέσει στο σκόπελο Loreen με το σαρωτικό Euphoria, οπότε και η 2η θέση πάλι σα νίκη μοιάζει. 

Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday (Εσθονία 2015) 

Θυμίζει ολίγον από Summer Wine, ίσως στην καλύτερη και πιο μοντέρνα του εκδοχή. Κατέκτησε την 7η θέση -δεν πέρασε δηλαδή απαρατήρητο- και ευτυχώς εκτιμήθηκε αρκετά από τα ραδιόφωνα επίσης. 

Minus One - Alter Ego (Κύπρος 2016) 

Την 21η θέση κατέκτησαν οι γείτονές μας με αυτό το ροκ κομμάτι. Μεταξύ μας, αν επρόκειτο για συμμετοχή της Φινλανδίας, το σκανδιναβικό μπλοκ άνετα θα βοηθούσε να φτάσει ακόμη και πεντάδα. 

Mahmood - Soldi (Ιταλία 2019)

Η Netta του Ισραήλ "έφαγε" στη στροφή το Soldi του Mahmood -ο οποίος επέστρεψε στη διοργάνωση δριμύτερος φέτος με το Brividi- που όμως, σύμφωνα με το Spotify είναι το τραγούδι της Eurovision με τις περισσότερες ακροάσεις μέσω streaming. 

Daði og Gagnamagnið - Think About Things (Ισλανδία 2020)

Αν πρόπερσι είχε διεξαχθεί η διοργάνωση που αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού, μπορεί σήμερα να μιλούσαμε για το νικητή. Τουλάχιστον κρίνοντας από τις θεάσεις και τις ακροάσεις στις αντίστοιχες πλατφόρμες. Φέτος, που ο ίδιος καλλιτέχνης εκπροσωπεί την Ισλανδία, το τραγούδι δεν είναι τόσο "καλό".

Chanel - SloMo (Ισπανία, 2022)

Η πιο πρόσφατη αδικία συντελέστηκε για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη μουσική. Αν δεν είχε βρει στο διάβα της η Chanel τους Ουκρανούς που ήθελαν να περάσουν το μήνυμά τους ενάντια στον πόλεμο που τους κήρυξε η Ρωσία, θα μιλούσαμε για το απόλυτο της Chanel που πραγματικά, ψεγάδι δεν έχει. Ρίξε μία ματιά στο βίντεο, και θα καταλάβεις γιατί η 2η θέση δεν της άξιζε. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος