Ο Ανεπανάληπτος Τόλης

Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν τον Πρίγκιπα του ελληνικού τραγουδιού, Τόλη Βοσκόπουλο.

Ταλέντο, αναγνώριση ή καταξίωση, όπως κι αν το χαρακτηρίσει κανείς, από την πρώτη κιόλας νότα οποιοσδήποτε μπορούσε να καταλάβει ότι τραγουδούσε ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ο Τόλης 'σκέτο' για την ακρίβεια, διότι για τον κόσμο δεν υπήρχε άλλος σαν εκείνον στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ήταν 'δικός του', μαζί του τραγουδούσε όλους τους 'νταλκάδες' του. Ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, έγραψε το δικό του κεφάλαιο με το προσωνύμιο 'Πρίγκιπας' εξαιτίας του εξεζητημένου και μοντέρνου τρόπου ντυσίματος, αλλά και του στησίματός του στη σκηνή.

Είχε αυτό που σήμερα κάποιοι ονομάζουν star quality, αφού είτε άρεσε είτε όχι, παραδέχονταν όλοι ότι η ερμηνεία του ξεχώριζε και η πίστα έλαμπε - οι δε κατακτήσεις του στα 70s παρεμπιπτόντως ήταν άπειρες. Ο Τόλης έφυγε όμως σήμερα, 21 Ιουλίου -5 ημέρες προτού κλείσει τα 81 του χρόνια- από ανακοπή καρδιάς και ήρθε η ώρα του απολογισμού 50 χρόνια από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα. 

Τα πρώτα του βήματα

Ο Απόστολος Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 σε ένα σπίτι στην Κοκκινιά του Πειραιά που μέχρι τότε έσφυζε από ζωή από τις 11 αδελφές του. Δεν άργησε να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά, αφού η πρώτη του εμφάνιση έγινε στα 18 του χρόνια, το 1958 σε θεατρική παράσταση του Θάνου Τράγκα. Δεν επρόκειτο για κοσμοϊστορικό γεγονός, όμως του έδωσε το εισιτήριο για τον κινηματογράφο, όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1963. Τα επόμενα πέντε χρόνια ήταν πολύ καθοριστικά για τον ίδιο, γιατί παράλληλα μπήκε και στη δισκογραφία με το τραγούδι "Βήμα-βήμα" που του εμπιστεύθηκε ο Λυκούργος Μαρκέας. Ορόσημο στην καθιέρωσή του ωστόσο, υπήρξε η "Αγωνία" του Γιώργου Ζαμπέτα των 300.000 πωλήσεων. Ο αριθμός αυτός για τα δεδομένα της εποχής ήταν εξωπραγματικός.

Φήμη, καταξίωση και συνεργασίες

Έκτοτε, οι συνεργασίες με σπουδαίους μουσικοσυνθέτες και καλλιτέχνες έρχονταν η μία πίσω από την άλλη: Μίμης Πλέσσας, Άκης Πάνου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιώργος Κατσαρός, Μάριος Τόκας, Γιάννης Πάριος, Κώστας Βίρβος μεταξύ αυτών, ενώ από τις πιο ηχηρές σε επίπεδο πίστας ήταν η συνύπαρξή του με τον Στράτο Διονυσίου. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εμφανίσεών τους στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ένα απόγευμα που είχαν πάει οι δυο τους για μπιλιάρδο, αποχώρησαν από την καφετέρια κατόπιν αστυνομικής παρέμβασης εξαιτίας των χιλιάδων θαυμαστών που είχαν σπεύσει στο σημείο. 

Ο Τόλης βέβαια, ήταν και συνθέτης. Το δημιούργημά του "Αδέλφια μου αλήτες πουλιά" με τον Γιάννη Βογιατζή στην ερμηνεία απέσπασε το 1971 το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος γύρισε στη διοργάνωση την επόμενη χρονιά για να σαρώσει με το "Ξανθή αγαπημένη Παναγιά" που είχε γράψει για το μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του. Η μούσα του, Ζωή Λάσκαρη ήταν παρούσα για να τον ακούσει. Πέντε χρόνια αργότερα, και αφού κρίθηκε αθώος ύστερα από την πασίγνωση δικαστική διαμάχη, ο Στράτος Διονυσίου επέστρεψε στις επιτυχίες με το "Αποκοιμήθηκα" που του είχε χαρίσει ο φίλος του, Τόλης. Τραγούδια του επίσης, έχουν ερμηνεύσει ονόματα όπως οι Δούκισσα, Μαρινέλλα, Αντώνης Ρέμος και Νότης Σφακιανάκης.

Η εξωπραγματική επιτυχία

Ο Τόλης με τα καλοραμμένα, πανάκριβα κοστούμια, τα λούσα και τα γρήγορα αυτοκίνητα μπορούσε να κάνει τη ζωή που ήθελε, καθώς επί 35 χρόνια οι εμφανίσεις του ήταν sold-out. Με τραγούδια όπως "Δυο καρδιές", "Το φεγγάρι πάνωθέ μου", "Μα εγώ αγαπώ μία", "Κι εσύ θα φύγεις (Ένα ρολόι σταματημένο", "Δε με νοιάζει", "Γλυκά πονούσε το μαχαίρι", "Οι άντρες δε μιλούν πολύ", "Άιντε στην υγειά της", "Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά", "Ανεπανάληπτος", "Πριν χαθεί το όνειρο μας", "Της Χελιδονούς το ρέμα", "Τσιγγάνα για χατίρι σου", "Ψύλλοι στα αφτιά μου", "Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή" στέφθηκε και επισήμως ως ο  'Πρίγκιπας' του ελληνικού τραγουδιού με τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Από τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι θυμούνται τη συνεργασία του με τον Αντώνη Ρέμο το 2011 στο Διογένη, αλλά και τη συναυλία του 2013 στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, όπου βραβεύθηκε από τον τότε δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Ο Μίμης Πλέσσας ήταν εκεί για να ξανασυναντηθούν στη σκηνή μετά από 40 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει και με αυτόν τον τρόπο επισφραγίστηκε η συνεργασία τους στη μουσική παράσταση "Και να που Ξανασυναντιόμαστε" το χειμώνα που ακολούθησε. 

Ο μεγάλος του καημός

Η μεγάλη του αγάπη παραδόξως, ήταν η υποκριτική. Παρά τις συμμετοχές του σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες δίπλα σε πασίγνωστα ονόματα όπως οι Βασίλης Αυλωνίτης, Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, Ζωή Λάσκαρη, λέγεται ότι το παράπονό του ήταν ότι του έδιναν ρόλους περιορισμένης κλίμακας, εξαιτίας των φωνητικής του δεινότητας. Το θέατρο δε μπόρεσε ποτέ να το ξεπεράσει και η επιστροφή του σε αυτό πραγματοποιήθηκε το 1998, όταν μαζί με τη σύζυγό του, Άντζελα Γκερέκου πρωταγωνίστησαν στην παράσταση "Ηρθες σαν Όνειρο", της οποίας η υπόθεση βασιζόταν στο μεταξύ τους ειδύλλιο που εξελίχθηκε σε γάμο.

Οι θυελλώδεις έρωτες και οι 4 γάμοι

Ο Τόλης παντρεύτηκε 4 φορές: Πρώτα με τη Στέλλα Στρατηγού (1960 - 1965), ύστερα τη Μαρινέλλα (1973 - 1981), την Τζούλια Παπαδημητρίου από την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Χαρά που βάσει δικαστικής απόφασης το 2021 δεν είναι η κόρη του και τέλος την ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (1996-2-21).

Η κόρη τους, Μαρία γεννήθηκε το 2001. Στην ιστορία επίσης, έχει μείνει η σχέση του με τη Δούκισσα, ωστόσο έρωτας της ζωής του, ήταν η Ζωή Λάσκαρη, ο οποίος είχε άδοξο τέλος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος