O John Lennon ήθελε να φτιάξει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με τους Beatles

Και όμως, δεν πρόκειται για έναν ακόμη αστικό μύθο.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 19 Δεκεμβρίου 2021

Πάνω που πιστεύαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα για τους Beatles -από τους ίδιους κιόλας- όλο και κάτι προστίθεται στη λίστα μας, προφανώς για να μας ξαφνιάσει. Αφού λύσαμε λοιπόν το ζήτημα του πώς και γιατί χώρισαν δια στόματος Paul McCartney, μάθαμε πως ο John Lennon ήθελε να κάνουν οι ίδιοι ταινία τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, λογαριάζοντας φυσικά χωρίς τον ξενοδόχο, τον JRR Tolkien δηλαδή. 

Επιχείρηση Lord of The Rings

Υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του: Ο ίδιος ήθελε να υποδυθεί το Gollum και να έχουν ως σκηνοθέτη τον Stanley Kubrik. Ο McCartney θα ήταν ο Frodo, o Ringo o Sagacious Sam και ο Harrison ο Gandalf. Όταν τα σκεφτόταν όλα αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα για τη διασκευή των μυθιστορημάτων ήταν διαθέσιμα -άσχετα αν ο JRR Tolkieng έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του και παραδόξως, ο Kubrick είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για το έργο. Πού κόλλησε το πράγμα; Καταρχάς, πρέπει να διευκρινιστεί το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι οι Beatles είχαν ζητήσει και επισήμως τα δικαιώματα για την παραγωγή της ταινίας. Ωστόσο, η άρνηση του Tolkien και του Kubrick ήταν που εμπόδισαν την επιθυμία του Lennon να γίνει πράξη. 

Εκείνη την περίοδο στο μεταξύ, το συγκρότημα είχε μία τρίτη ταινία στα σκαριά μετά τα A Hard day's night και Help!. Η Apple Films μάλιστα, ως θυγατρική της Apple Corps, είχε ρίξει πολλές ιδέες στο τραπέζι εκ των οποίων και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, αλλά και μία ταινία με το μοντέλο Twiggy. Στο ενδιάμεσο, ο εκδοτικός οίκος στον οποίο ανήκε ο Tolkien, η Allen & Unwin, είχε ήδη αρχίσει το 1967 να διαπραγματεύεται με την United Artists, τον διανομέα των ταινιών των Beatles, προτού δηλαδή το συγκρότημα ενδιαφερθεί για την προσαρμογή του Άρχοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν μία συλλογική ιδέα, απλώς ο Lennon ήταν μακράν ο πιο ενθουσιασμένος από όλους. 

>Διάβασε ακόμη: Jean-Michel Jarre, είσαι πάντα τόσο cool;

Σύμφωνα με τον Peter Jackson, του σκηνοθέτη της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Hobbit, κατά τη διάρκεια τoυ ντοκιμαντέρ του The Beatles: Get Back η αρχική ιδέα προέκυψε εξαιτίας του παραγωγού ταινιών Denis O'Dell: "Προφανώς όταν οι Beatles πήγαν στο Rishikesh και παρέμειναν στην Ινδία για περίπου τρεις μήνες, στις αρχές του 1968, ο [O'Dell] τους έστειλε τα βιβλία. Υποθέτω ότι επειδή είναι τρία, έστειλε ένα βιβλίο στον καθένα τους. Δεν νομίζω ότι ο Ringo έλαβε κάποιο, αλλά ο John, ο Paul και ο George πήραν από ένα βιβλίο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για να το διαβάσουν στην Ινδία. Και ήταν ενθουσιασμένοι." Ο Jackson ανέφερε τον ίδιο τον McCartney για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του. Ο Ringo παρεμπιπτόντως, δε θυμάται κάτι, ενώ δεν υπάρχει κάτι σε γραπτή απόδειξη από τους Harrison και Lennon όσο ήταν ακόμη εν ζωή.

H οπτική του Tolkien

Από την άλλη, ο Tolkien έμαθε για τις προθέσεις των Beatles, όπως ο υπόλοιπος, απλός κόσμος και δεν ενθουσιάστηκε καθόλου. Όπως αποκάλυψε η γραμματέας του, Joy Hill, έγραψε ένα φλογερό σημείωμα στον εκδότη του, Rayner Unwin, στο οποίο εξέφραζε την άποψή του: "Ο καθηγητής Tolkien γίνεται όλο και πιο έξαλλος εξαιτίας αυτού [αναφορικά με την είδηση]... με τους Beatles να φέρονται να ανακοινώνουν σχέδια σχετικά με την ταινία.… Είναι θυμωμένος που οι Beatles το έκαναν αυτό και τους μισεί ούτως ή άλλως.… Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει κάτι εναντίον του John Lennon."

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Unwin, απάντησε στον Tolkien, εκφράζοντας τις δικές του αμφιβολίες για την είδηση, καθώς φαίνεται ότι δεν είχε ακούσει κάτι σχετικό. Για την ακρίβεια, αμφισβητούσε το ενδεχόμενο οι Beatles να είχαν τέτοιες βλέψεις: "Όπως και να 'χει, νομίζω ότι είναι ένα από τα βαρετά πράγματα που αναμφίβολα θα υποστούμε όλοι μας όπως το ποσό του συμβολαίου της ταινίας όταν υπογραφεί. Αυτό είναι μέρος της σόουμπιζ".

O John Lennon ήθελε να φτιάξει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με τους Beatles

Βέβαια, το συγκρότημα όντως είχε σοβαρό σκοπό για την ταινία, αφού υπάρχει καταγεγραμμένο το αίτημά τους στον Stanley Kubrik να τη σκηνοθετήσει. Κατά τη διάρκεια της προώθησης του ντοκιμαντέρ In Kubrik's Shadow, ο Leon Vitali, το δεξί χέρι του Kubrik, επιβεβαίωσε το 2017 αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε αστικό μύθο. "Ακριβώς. Ήρθαν στο γραφείο του Stanley για να το συζητήσουν. Αλλά η ιδέα δεν πήγε πολύ, πολύ μακριά. Ήταν απλώς μία ανταλλαγή πληροφοριών. Ενδιαφέρονταν να το κάνουν, αλλά ο Stanley όχι. Ας το πούμε έτσι".

Ο Vitali επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον του Lennon. "Το άτομο πίσω από αυτό ήταν ο Lennon. Είχε εμμονή με αυτήν την ιστορία και είχε εμμονή με το 2001: A Space Odyssey . Είπε ότι έβλεπε 2001 κάποιες φορές μια φορά την εβδομάδα. Ήταν τόσο γοητευμένος με αυτό ... Μπορώ να καταλάβω γιατί θα είχε συνδέσει τις τελείες. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί, πολλοί τρόποι για να προσεγγίσετε ένα θέμα όπως ο "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".

Ο Lennon μπορεί να το θεωρούσε κάποιο είδος φουτουριστικού έργου. Ή νόμιζε ότι θα έπαιρνε μεγάλη κλίμακα του 2001 για να κάνω μια ταινία για το Χόμπιτ και αυτό το είδος", αποκάλυψε ο Βιτάλι σε μια διαφημιστική συνέντευξη στην εφημερίδα Metro.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος