40 χρόνια από το 'The Number of the Beast' των Iron Maiden

Ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους της θρυλικής heavy metal μπάντας κυκλοφόρησε σαν σήμερα στις 22 Μαρτίου του 1982.

Τέσσερις δεκαετίες και ένα σωρό αναμνήσεις από ένα δίσκο ορόσημο για τη heavy metal. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό όταν έλαβα το σχετικό δελτίο τύπου για τα 40α γενέθλια του The Number of the Beast των Iron Maiden, το βινύλιο του οποίου κυκλοφόρησε σαν σήμερα, στις 22 Μαρτίου του 1982. Δε χρειάζεται να είσαι ορκισμένος θαυμαστής συγκεκριμένων καλλιτεχνών για να παραδέχεσαι την επιτυχία τους, ειδικά όταν είναι τόσο αδιαμφισβήτητη όσο στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Θυμίζουμε ότι ο τρίτος δίσκος των Maiden σηματοδότησε το ξεκίνημα του μπροστάρη τους Bruce Dickinson στα φωνητικά, καθώς και το φευγιό του ντράμερ τους, Clive Burr, ο οποίος μετά από αυτόν αποχώρησε από το σχήμα. Εγκαινίασε επίσης, την επιτυχημένη πορεία των Maiden με εξαιρετικές πωλήσεις και θέσεις στα βρετανικά/ αμερικανικά charts, καθόρισε το heavy metal ήχο της εποχής, ενώ παράλληλα δημιούργησε και το χαρακτηριστικό "παρατσούκλι" του συγκροτήματος The Beast που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα. 

Ας δούμε όμως μερικά ενδιαφέροντα trivia που αναφέρει το προαναφερθέν δελτίο τύπου για έπος The Number of the Beast, στο πλαίσιο της επερχόμενης συναυλίας των Iron Maiden το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο. 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το The Number of the Beast 

Το The Number of the Beast είχε τεράστια εμπορική επιτυχία. Οι New York Times ανέφεραν το 2010 ότι πουλήθηκαν 14 εκατομμύρια αντίτυπα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν πουληθεί σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Είναι ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος που έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts, φτάνοντας στο Νο1.

40 χρόνια από το 'The Number of the Beast' των Iron Maiden Chris Walter - WireImage
Οι Iron Maiden το 1983

Το άλμπουμ επανεκδόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1995 σε μορφή CD.

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

Η ηχογράφηση και η μίξη του δίσκου έγινε μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων, στα Battery Studios με παραγωγό τον Martin Birch.

Το εξώφυλλο του δίσκου σχεδιάστηκε από το Derek Riggs, όπως και όλα τα άλλα εξώφυλλα δίσκων του συγκροτήματος κατά τη δεκαετία του '80. Η εικόνα της μασκότ του συγκροτήματος, του Eddie, να χειραγωγεί το διάβολο σα μαριονέτα, αποτέλεσε λόγο για σφοδρή κριτική κατά του συγκροτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Riggs, η εικόνα αυτή ήταν εμπνευσμένη από το κόμικ Doctor Strange, ενώ οι εικόνες της κόλασης από μεσαιωνικές χριστιανικές εικόνες.

Το ομότιτλο τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από έναν εφιάλτη που είδε στον ύπνο του ο Harris αφού πριν είχε δει την ταινία Damien: Omen II.

Iron Maiden Michael Montfort-Michael Ochs Archives-Getty Images
Σε περιοδεία το Σεπτέμβριο του 1983

Το album ήταν πολύ μεγάλο σε διάρκεια για να ακούγεται αρμονικά σε βινύλιο, οπότε το συγκρότημα έπρεπε να αποφασίσει μεταξύ του Gangland και του Total Eclipse. Αν και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος (ειδικά ο Dickinson) εξέφρασαν την προτίμηση τους για το Total Eclipse, ο Harris αποφάσισε ότι το τραγούδι ήταν πιο πειραματικό απ΄ότι θα ήθελε για τους Maiden και έτσι χρησιμοποιήθηκε το Gangland. Το Total Eclipse κυκλοφόρησε τελικά ως B Side single στο Run to the Hills, το οποίο κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν από το album.

Οι fans λατρεύουν αυτό το άλμπουμ, αλλά ο Steve και ο Bruce προτιμούν τον διάδοχο του, Piece of Mind.

Το συγκρότημα είχε αρχικά ζητήσει από τον Vincent Price να απαγγείλει την αρχική φράση για το The Number of the Beast, αλλά ο Price ζήτησε 25.000 λίρες, οπότε προτίμησαν το Barry Clayton.

>Διάβασε ακόμη: Πολυαναμενόμενα albums της φετινής χρονιάς

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του album, υπήρχαν φήμες ότι στο στούντιο συνέβαιναν υπερφυσικά φαινόμενα, όπως φώτα που αναβόσβηναν, περίεργοι θόρυβοι, καθώς και περίεργες σκιές στου τοίχους.

Iron Maiden Tony Mottram - Getty Images
Στο Σαν Φρανσίσκο γύρω στο 1988

Όπως εξήγησε στη σειρά του BBC Classic Albums, η κραυγή του Bruce Dickinson στο τέλος της εισαγωγής ήταν αποτέλεσμα του παραγωγού Martin Birch που ανάγκασε το συγκρότημα να επαναλάβει την εισαγωγή αρκετές φορές. Ο Dickinson βαρέθηκε τόσο πολύ με τις συνεχείς επαναλήψεις, που έβγαλε την κραυγή από απογοήτευση και ταίριαξε τόσο καλά που το συγκρότημα αποφάσισε να την κρατήσει.

Στην τελευταία του ραδιοφωνική εκπομπή για το BBC Radio 6, κατά τη διάρκεια ενός τμήματος φόρου τιμής στον Ronnie James Dio, ο Dickinson ανέφερε ότι το Children of the Sea των Black Sabbath αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Children of the Damned.

Άκουσε όλο το album εδώ:

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.


Πληροφορίες για το live των Iron Maiden στις 16/07 στο ΟΑΚΑ

H ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων διεξάγεται μέσω του www.ticketmaster.gr.

Όποιος επιθυμεί να αγοράσει το συλλεκτικό hard copy εισιτήριο του (Standing A σε διακεκριμένο χώρο μπροστά στη σκηνή, Standing B για το υπόλοιπο της αρένας) για το συναυλιακό υπερθέαμα των Iron Maiden στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, τότε μπορεί να επισκεφθεί κάποιο από τα ακόλουθα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Φυσικά σημεία προπώλησης σε όλη την Ελλάδα

Αθήνα: Reload Stores (Ακαδημίας 81, τηλ. 2103801464)
Θεσσαλονίκη: Πολυχώρος WE (Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη, τηλ.: 231 028 4700)
Ιωάννινα: Rock Indian Café (Ανεξαρτησίας 14, τηλ.: 2651 073190)
Λάρισα: Snuff (Παπασταύρου 4, τηλ.: 2410258618)
Βόλος: Μουσικός Οίκος Κεχαΐδης (Κουταρέλια 29 με Δημητριάδος τηλ.: 2421 037891)
Πάτρα: Joe Records (Καραϊσκάκη 134, τηλ.: 261 062 0673)


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Νέο trailer για το Daddio με τους Sean Penn και Dakota Johnson

Το Daddio αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 28 Ιουνίου.

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος