Σπουδαία κομμάτια που κλείνουν τα 25 το 2022

25 εμπορικές επιτυχίες που μυρίζουν από χιλιόμετρα λατρεμένη 90ίλα.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Όπως είναι καλό να μην πολυανεβαίνουμε στη ζυγαριά, εφόσον ξέρουμε ότι θα απογοητευθούμε, αντίστοιχα καλύτερο θα ήταν να μην υπολογίζουμε πόσα χρόνια έχουν περάσει από συγκεκριμένες κυκλοφορίες τραγουδιών. Για εκείνους δε, που πιστεύουν ότι η δεκαετία του '90 ήταν πριν από 15 χρόνια στη χειρότερη, το σοκ θα είναι δυσκολότερα διαχειρίσιμο. Κάτι τέτοιο έπαθα κι εγώ, συνειδητοποιώντας πως τα παρακάτω κομμάτια κλείνουν τα 25 το 2022. 

Σκέψου λοιπόν ότι βρίσκεσαι στο 1997 και ανοίγεις ένα εμπορικό ξένο ραδιόφωνο της εποχής. Μεταξύ άλλων, σίγουρα θα άκουγες κάποιο από τα 25 τραγούδια που ακολουθούν με τυχαία σειρά. 

Υ.Γ: Προφανώς η επιλογή τους έγινε βάσει charts, επιτυχίας, μεταδόσεων και λίγης τύχης - καθότι εκείνη την περίοδο έβγαιναν hits το ένα πίσω από το άλλο. 

Bitter Sweet Symphony - The Verve

Λίγοι γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για πρωτότυπο τραγούδι της μπάντας. Ο μάνατζερ των Rolling Stones Allen Klein μάλιστα έσυρε τους Verve στα δικαστήρια για το sample από το sample του The Last Time. Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες δικαστικής διαμάχης για να παραχωρήσουν εν τέλει οι Jagger και Richards τα δικαιώματά τους στο συγκρότημα το 2019.

Around The world - Daft Punk

Δε θα πω πολλά. Daft Punk λείπετε και λίγοι μπορούν 25 χρόνια αργότερα να ακούγονται τόσο φρέσκοι, σα να μη πέρασε μία μέρα.

>Διάβασε ακόμη: 10 συνεργασίες των Daft Punk που θα μείνουν στην ιστορία

No Surprises - Radiohead

Το OK Computer ήταν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 1997. Υπήρξε υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερος δίσκος της χρονιάς στα 40α βραβεία Grammy, αλλά έχασε από το Time Out of Mind του Bob Dylan. Κάποιοι προτιμούν το lead single, Paranoid android, αγαπητέ Thom προσωπικά προτιμώ αυτό.

Say What You Want - Texas

"Είναι ήδη 2022 και αυτό το τραγούδι ακούγεται ακόμα υπέροχα!", λέει ένα από τα σχόλια στο YouTube. Mic Drop κυρίες και κύριοι. 

Brimfull of Asha - Cornershop

Προτιμώ την εκδοχή του Fatboy Slim, αλλά εδώ μιλάμε για την ομορφιά του πρωτότυπου. Ο Tjinder Singh και η μπάντα του κέρδισαν μία θέση στην ποπ κουλτούρα με αυτό το πρωτοποριακό single που βασίζεται στην ιστορία του ινδικού σινεμά. 

Tubthumping - Chumbawumba

Χρειάστηκαν 15 χρόνια πορείας για να μπορέσουν οι Chumbawumba να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί. Δύσκολο μέχρι σήμερα να κρατηθεί ακίνητο το κεφάλι στο άκουσμά της. Το On Ebay προσπάθησε να καταφέρει κάτι αντίστοιχο, μάταια βέβαια. 

No Doubt - Don't Speak

Σε καιρούς που το google δεν υπήρχε, η Gwen Stefani δημιούργησε τεράστια σύγχυση στους fans που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι στο καλό έλεγε στα μισά κουπλέ. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε κανέναν μας να το ζούμε μαζί της. 

Smack My Bitch Up - The Prodigy

Όταν ο αείμνηστος Keith Flint και οι Prodigy κυκλοφόρησαν το τρίτο single από το Fat of the Land ήταν ήδη διάσημοι, καθώς είχαν προηγηθεί τα Firestarter και Breathe. Παρόλα αυτά, με την αβάντα που του έδωσε το σκανδαλώδες video clip του, πάντα θα κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. 

>Διάβασε ακόμη: Ο Weeknd ανατέλλει ξανά

Torn - Natalie Imbruglia

Στο ντεμπούτο της, η Natalie έφερε την ταμπέλα της νέας τραγουδοποιού καθότι 10 στα 12 κομμάτια του πρώτου της δίσκου έφεραν (και) τη δική της υπογραφή. Όταν κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι το πρώτο single και τεράστια επιτυχία της, Torn ήταν διασκευή, ο σάλος ήταν μεγάλος. Όχι τόσο όμως, ώστε να της στερήσει μία καριέρα στο τραγούδι. 

Freed From Desire - Gala

Οι περισσότεροι εκείνη την εποχή είχαν θέμα με τον τονισμό του ονόματός της. Το Freed From Desire το χορεύουμε όμως ακόμη, και αυτό έχει σημασία. 

Men in Black - Will Smith

Πολύ, πολύ πριν το οσκαρικό χαστούκι του στο πρόσωπο του Chris Rock , η ταινία Men in Black βγήκε στις αίθουσες με το ομώνυμο τραγούδι να συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο σόλο album του Smith, Big Willie Style. Σε αυτό φυσικά, έβρισκες και τα Gettin' jiggy with it και Miami

Laura Non C'e - Nek

Κι όμως, 25 χρόνια μετά, κάποιοι ακόμη ρωτούν τον Ιταλό Filippo Neviani, aka Nek, τι απέγινε εκείνη η μυστηριώδης γυναίκα που του ράγισε την καρδιά και παρεμπιπτόντως τον οδήγησε στην επιτυχία. Και όχι, δεν ήταν η Laura Pausini, πρόκειται για αστικό μύθο

Everybody/Backstreet's Back - Backstreet Boys

Τα boybands ήταν μάστιγα (όχι απαραίτητα κακή) των 90s, αφού τότε ήταν που εμφανίστηκαν τα περισσότερα και κυρίως τα πιο επιτυχημένα. Οι Backstreet Boys ήταν ενδεχομένως οι πιο γνωστοί της εποχής εκείνης, για να ακολουθήσουν οι N-Sync. Στην ευρωπαϊκή τους εκδοχή, φαντάζομαι θυμάσαι τους Ιρλανδούς Boyzone.

MMMBop - Hanson

Αφού μιλάμε για boybands, θημηθήκαμε και τους αδερφούς Hanson που έβγαιναν σε 3 ύψη και κουρέματα. 

>Διάβασε ακόμη: Πολυαναμενόμενα albums της φετινής χρονιάς

Lovefool - Cardigans

Η Σκανδιναβία ξέρει από καλή μουσική, διαχρονικά. Οι Cardigans είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στη μουσική σκηνή της Σουηδίας, έχοντας σίγουρα αφήσει το δικό τους στίγμα. 

Bitch - Meredith Brooks

Η επιτυχία της Alanis Morissette τροφοδότησε ένα σωρό καλλιτέχνιδες που μετά χαράς θα βάδιζαν στα χνάρια της. Η Meredith Brooks κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy και το στοίχημα απέναντι στη δισκογραφική της, Capitol που αρχικά δίσταζε να το κυκλοφορήσει εξαιτίας του τίτλου του.

Olive - You 're Not Alone

Μαζί με το Around The World που προηγήθηκε, και το επόμενο, σίγουρα ανήκει στα κομμάτια που δεν έχουν ηλικία. Είναι λες και κυκλοφόρησε χθες, μαζί με το album που τιτλοφορούνταν Extra Virgin. Τα συγχαρητήριά μας για το χιούμορ επίσης. Μικρή διευκρίνιση: Το τραγούδι βγήκε το 1996, ωστόσο το 1997 έγινε επιτυχία. 

Free - Ultra Nate

Συγκαταλέγεται στους ύμνους των '90s που έχουν ρεμιξαριστεί με άπειρους τρόπους. Η μελωδία τρυπά εγκέφαλο και ό,τι και να της κάνεις δεν αλλοιώνεται πάντως. 

I'll Be Missing You - Puff Daddy, Faith Evans, 112

Λίγο sampling από το Every Breath You Take των Police με μπόλικη ρίμα στη μνήμη του Notorious B.I.G. χρειάστηκαν για το Grammy καλύτερης ραπ ερμηνείας από ντουέτο για το 1997. 

>Διάβασε ακόμη: Τα μουσικά φεστιβάλ του 2022

Angels - Robbie Williams

Στο Life Thru a Lens βρισκόταν και το Let Me Entertain You, με αυτό παρεμπιπτόντως ξεκινά συνήθως τα lives του ο Robbie. Βέβαια, η εν λόγω λατρεμένη από το κοινό μπαλάντα ταιριάζει περισσότερο για ατμόσφαιρα. 

My Heart Will Go On - Celine Dion

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία του love to hate single της Celine Dion από το κινηματογραφικό έπος του James Cameron, Τιτανικός. Oscar, μερικά Grammys και εκατομμύρια μεταδόσεων και πωλήσεων συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Barbie Girl - Aqua

Κάποιοι εκείνοι την εποχή τους χαρακτήριζαν καρτούνς, χωρίς φυσικά αυτό να εμποδίσει την τεράστια καριέρα τους. Θυμίζουμε επίσης, ότι το ίδιο συγκρότημα, πέρα από τη fun pop, έχει βγάλει και το διαμάντι Turn Back Time που "έντυσε" την ταινία Sliding Doors. Παραδόξως πάντως, το Barbie Girl δε θα συμπεριληφθεί στο soundtrack της επικείμενης ταινίας Barbie με πρωταγωνίστρια τη Margot Robbie. Άδικο και κρίμα αν με ρωτάς. 

Spice Up Your Life - Spice Girls

Παρότι δεν έφτασε το Wannabe σε κανένα επίπεδο, το πρώτο single του δεύτερου δίσκου τους, δεν τα πήγε κι άσχημα. Παρακαλείται η κυρία Beckham να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

Too The Moon and Back - Savage Garden

Θυμάμαι μέχρι και σήμερα απ' έξω όλους τους στίχους. Αυτό από μόνο του αρκεί ως στοιχείο για τη μπάντα από την Αυστραλία που με μόλις δύο albums στο ενεργητικό της κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά της σε ένα σωρό εφήβους. 

>Διάβασε ακόμη: Το μουσικό μανιφέστο του Kendrick Lamar

Macarena - Los Del Rio

Ο Boris Yeltsin το χόρεψε (αν δεν ξέρεις ποιος είναι, δεν καταλαβαίνω γιατί διαβάζεις αυτό το κείμενο), η Hillary Clinton επίσης, το ίδιο και ολόκληρη η υφήλιος. Ναι, όλοι θυμόμαστε και το χορευτικό. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης