Τα φρέσκα κορίτσια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής

4 ταλαντούχα πλάσματα κάνουν τη διαφορά στα αυτιά μας και φέρνουν νέα πνοή στην εγχώρια δισκογραφία.

Ταλέντο, τι δύσκολο 'πράγμα'. Τα τέσσερα φρέσκα κορίτσια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής που ακολουθούν, επιλέχθηκαν με αυτό το απλό κριτήριο παύλα κοινή συνισταμένη. 

Νεφέλη Φασούλη

Τα φρέσκα κορίτσια της σύγχρονης ελληνικής μουσικήςΤζέλλα Βαλαβάνη

Το This is Giorgos Zampetas βρίσκεται πρώτο στη λίστα της, τελευταία, στο Spotify. Καμία έκπληξη, δεν υπάρχει τίποτα συμβατικό στην πτυχιούχο δικηγόρο Νεφέλη Φασούλη. "Ξεκίνησα στα 18 μου γιατί με έτρωγε, το ήθελα. Έστελνα σε ό,τι φεστιβάλ έβρισκα για να παίξω live. Κάποια στιγμή με πήρε στην μπάντα του ο Βασίλης Καζούλης". Εμείς, πάλι, την προσέξαμε στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά – συνεργάζονται αδιάλειπτα από το 2018. "Προσωπικά με εμπνέει τρομερά η Nai Palm των Αυστραλών Hiatus Kaiyote, ως "τέρας δημιουργικότητας”, και η Esperanza Spalding, γιατί είναι μουσικάρα.

Αν συνεργαζόμουν με κάποια από τις δύο, θα ένιωθα ότι ολοκλήρωσα την περιπέτειά μου στη Γη", αναφέρει χαμογελώντας. Από τον περασμένο Ιούνιο, η Νεφέλη ζει και επισήμως "στον κόσμο της": Δεν θα άλλαζε ούτε νότα –όπως λέει– από τον πρώτο της προσωπικό δίσκο Ο κόσμος σου, που κυκλοφορεί από τη United We Fly, σε στίχους και μουσική Φοίβου Δεληβοριά.

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

Αν όντως "Ο ήλιος έρχεται κάθε μέρα στην ώρα του", όπως κλείνει ένα αγαπημένο της ποίημα του Fernando Pessoa, αυτή είναι σίγουρα η στιγμή της Νεφέλης να λάμψει.

Daphne Lawrence

Daphne LawrenceΝίκος Ζήκος

Για την Daphne εις το τετράγωνο –Λαυρεντία στα λατινικά σημαίνει Δάφνη–, δεν υπάρχει plan b πέραν της τέχνης. "Υπάρχουν απλώς πολλοί δρόμοι και θα φανεί στην πορεία ποιον θα ακολουθήσω. Φοιτώ, άλλωστε, στο τμήμα θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ", αναφέρει, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτό που δεν της αρέσει στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία είναι τα "κουτάκια", σε όλους τους τομείς της. "Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν από αυτά", επισημαίνει και τα καταρρίπτει υπογράφοντας και ερμηνεύοντας με την ίδια άνεση ελληνικό και ξένο στίχο.

"Υπάρχει μία μελέτη που ισχυρίζεται ότι εκφραζόμαστε ευκολότερα σε άλλες γλώσσες πέρα από τη μητρική μας. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που μάλλον προτιμώ τον ξένο. Η επιτυχία, πάντως, είναι καθημερινή. Δηλαδή, αν κάποιος ακούσει ένα κομμάτι μου και νιώσει καλύτερα, ηρεμήσει, κλάψει κ.λπ., τότε είναι μία επιτυχία", εξηγεί και προσθέτει πως βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών για τα νέα της τραγούδια. "Χαίρομαι που, παρά τις δυσκολίες, βρίσκομαι ακόμη εδώ τώρα. Όλοι πρέπει να το θυμίζουμε αυτό πού και πού στον εαυτό μας. Και αυτός είναι ο στόχος μου, να προχωράω δυνατή ανεξαρτήτως εμποδίων", καταλήγει.

Danai Nielsen
 

Danai NielsenΑνδρέας Σιμόπουλος

Μέσα στη δεύτερη καραντίνα, η Danai Nielsen ολοκλήρωσε τον πρώτο της δίσκο – ως solo, γιατί μας πρωτοσυστήθηκε μουσικά ως μέλος των Rosebleed. Αν κάτι δεν έχει αλλάξει έκτοτε, είναι ότι παραμένει ένα πραγματικά ανήσυχο και δημιουργικό πλάσμα. Παράλληλα με τη μουσική εργάζεται ως γραφίστρια -μεταξύ άλλων έχει υπάρξει paper artist στη Γερμανία και δασκάλα origami σε δημοτικό σχολείο- και εμπνέεται από τον Bobby McFerrin και την Björk. "Σήμερα, μου αρέσει το ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε θέλεις, όπως το θέλεις, από όπου κι αν είσαι. Είναι όλα φορητά και οικονομικά.

Από την άλλη, όμως, πρέπει να προβάλλεις την καθημερινή σου ζωή, ενώ υπάρχει άπειρη πληροφορία που τα καθιστά όλα εφήμερα. Δεν υπάρχουν πια διαχρονικά ονόματα και συγκροτήματα. Είναι μεγάλο επίτευγμα να είσαι δημιουργικός και ψυχικά υγιής μέσα στη συνθήκη που ζούμε", εξηγεί και ανυπομονεί για όλα όσα έχει στα σκαριά. "Στις 8 Απριλίου θα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του άλμπουμ μου Who Are They, που κυκλοφορεί από την United We Fly, να περιμένεις προσεχώς πολλά όμορφα πράγματα. Για την ώρα με φροντίζω, κοιμάμαι νωρίς και γεμίζω τις μπαταρίες μου".

Vemily

VemilyΦωτογραφία: Dimitris K.Solidakis, Styling: Maraiah Bruscolli

Όλοι της λένε ότι η φωνή της θα ταίριαζε σε ταινίες της Disney, όπως στο Toy Story 4, στο οποίο συμμετείχε στη μεταγλώττιση, αλλά εκείνη "ψηφίζει" δράμα, όπως το The Intouchables. Η Vemily (Αιμιλία Βιβλάκη) ονειρευόταν πάντα να ασχοληθεί με τη μουσική. "Τελειώνοντας το σχολείο στην Κεφαλονιά, έφτιαξα ένα κανάλι στο YouTube με διασκευές τραγουδιών.

>Διάβασε ακόμη: Τα μουσικά φεστιβάλ του 2022

Έγιναν γρήγορα viral και έτσι βρέθηκα στην Panik Records. Το μεγαλύτερό μου επίτευγμα, μέχρι στιγμής, είναι ότι ξυπνάω κάθε μέρα χαρούμενη γνωρίζοντας ότι κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο σε αυτό τον κόσμο.

Βέβαια, είναι μέρος του χαρακτήρα μου να έχω plan b και αυτό είναι να ακολουθήσω το αντικείμενο των σπουδών μου, δηλαδή δασκάλα. Εγώ –και όλα τα παιδάκια της χώρας– ευχόμαστε να μη χρειαστεί", λέει γελώντας και προσθέτει ότι προτιμά να την ακούν από το να τη βλέπουν. "Για εμένα επιτυχία σημαίνει να μιλάω και να αναγνωρίζουν τη φωνή μου. Να γυρνάω σπίτι Σάββατο βράδυ και να ακούω στον δρόμο αυτοκίνητα να παίζουν στα ηχεία τη μουσική μου. Και κυρίως, να ταυτίζονται και να εκφράζονται με αυτήν", όπως κάνει η ίδια δηλαδή.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης