Jorja Smith, μία σύγχρονη θεά της neo soul

Λίγο πριν το σημερινό της live στο SNF Nostos, κάνουμε μία βουτιά στη μουσική τoυ κοριτσιού που κάποτε έριξε χυλόπιτα στον Drake.

Το 2019, θυμάμαι να γράφω πως ένα Grammy για τη μουσική της Jorja Smith, είναι λίγο, πολύ λίγο και ευτυχώς τρία χρόνια αργότερα, δεν έχω μετανιώσει ούτε στο ελάχιστο για όλα όσα έχω καταθέσει γραπτώς για εκείνη. Στα χρόνια της ανούσιας αναπαραγωγής διασκευών που δολοφονούν κλασικές επιτυχίες και κυρίως αμφιβόλου ποιότητας τραγουδιών που ακούγονται παντού λόγω TikTok, δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από το δήθεν viral. Τα περισσότερα δήθεν viral κομμάτια είναι σαν εκείνες τις κίτρινες ειδήσεις "σοκ" που δυστυχώς εξακολουθούν να φέρνουν κλικς σε όσους τις γράφουν. 

Το μουσικό DNA

Η Smith βέβαια, έγινε γνωστή με πιο παραδοσιακό τρόπο, ούσα ακόμα 19 ετών. Άρτι αφιχθείσα από το Walsall στο Λονδίνο, το 2016 ανέβασε το πρώτο της single στο Soundcloud. Τότε ακόμη έμενε με τους θείους της και δούλευε ως μπαρίστα στα Starbucks γράφοντας σε ηχητικά μηνύματα τους στίχους που της έρχονταν στο μυαλό. Αυτή δεν ήταν η πρώτη της προσπάθεια να δείξει στον κόσμο τι μπορούσε να κάνει. Ήταν μόλις 16 όταν με την άδεια του πατέρα της, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube.

Από εκείνον άλλωστε, κληρονόμησε την καλλιτεχνική φλέβα: Ως πρώην τραγουδιστής του neo soul συγκροτήματος 2nd Naicha, γνώριζε πως το πεπρωμένο της κόρης του ήταν η μουσική.

>Διάβασε ακόμη: Κάτι τρέχει με το 'Honestly, Nevermind' του Drake

Στο σπίτι άκουγαν από Black Sabbath μέχρι Curtis Mayfield, εκείνη προτιμούσε την Amy Winehouse, ενώ αργότερα σε συνεντεύξεις της θα αποκάλυπτε πως το album Frank της αείμνηστης είναι εκείνο που έχει σημαδέψει την ίδια. Το είχε ακούσει "με κάθε πιθανό τρόπο".

Η χυλόπιτα στον Drake

Το Blue Lights στο Soundcloud λοιπόν, προκάλεσε αίσθηση και από εκεί την "τσίμπησαν" οι Skrillex και Stormzy. Όταν στην εξίσωση προστέθηκε και ο Drake, τα πράγματα σοβάρεψαν. Για την ακρίβεια, επικοινώνησε μαζί της μέσω Instagram να τραγουδήσει κάτι δικό του.

Εκείνη, αντί να ενθουσιαστεί, του απάντησε αρνητικά, διότι κατά την ίδια δε γινόταν να ταυτιστεί με ένα τραγούδι που δεν έφερε την υπογραφή της και μιλούσε χωρισμό. Τελικά ο Drake, συμπεριέλαβε δύο κομμάτια της στο πολυσυλλεκτικό του mixtape More Life, και την τίμησε ως προσκεκλημένη στην περιοδεία του Boy Meets World Tour. Τότε, είχε γραφτεί κατά κόρον πως οι δυο τους ήταν ζευγάρι και εκείνη εκνευριζόταν γιατί θεωρούσε ότι η εν λόγω φήμη της αφαιρούσε πόντους από τη μουσική της αξία. "Το ενοχλητικό πράγμα είναι ότι ο κόσμος θέλει να μιλάω περισσότερο για τον Drake παρά για μένα.

Είναι πάντα το ίδιο: 'Πώς γνωριστήκατε; Ήταν ωραίο που συνεργαστήκατε". Ξέρω πως είναι έτσι για κάθε μικρό καλλιτέχνη που συνεργάζεται με κάποιον μεγαλύτερο. Σχετίζεσαι μαζί του, γιατί έτσι ανακαλύπτουν πράγματα για σένα, σαν clickbait", είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Πάντως, από τον Drake άντλησε σύμφωνα με τα λεγόμενά της δύναμη για να μην παίρνει κατάκαρδα το body shaming που της έκαναν haters, όπως επίσης, την πεποίθηση ότι είναι ικανή να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει στο μυαλό της.

Το 2017 ακολούθησε η συμμετοχή της ως support στην περιοδεία του Bruno Mars μαζί με τις Dua Lipa και Camila Cabello και λίγο προτού κλείσει η χρονιά μαθαίνει για την υποψηφιότητά της για Critics' Choice βραβείο των Brit Awards. Στα χρονικά της διοργάνωσης, ήταν η πρώτη φορά που το κατέκτησε καλλιτέχνης που δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο δίσκο. "Βοήθησε την Adele, αλλά εγώ δεν έχω παρατηρήσει διαφορά στις πωλήσεις. Δεν πιστεύω πως είμαι ο τύπος των charts. Στα charts επικρατεί ένας συγκεκριμένος ήχος, πιο afrobeat. Το πιο κοντινό που έχω σε τραγούδι είναι το On Your Own, που είναι κάπως πιο χορευτικό. [...] Θέλω να θεωρούμαι διαχρονικά κλασσική.", είχε εξηγήσει σε συνέντευξή της όταν είχε ρωτηθεί για την εν λόγω διάκριση. 

>Διάβασε ακόμη: Το μουσικό μανιφέστο του Kendrick Lamar

Εν τέλει, το πρώτο της album με τίτλο Lost & Found ήρθε τον Ιούνιο του 2018 και η συνεργασία με τον Kedrick Lamar στο single I Am για το soundtrack του Black Panther την "προσγείωσαν" στις υποψηφιότητες των Grammys εκείνης της χρονιάς, αποδεικνύοντας και στην ίδια ότι δε χρειάζεται να αμφισβητεί συνέχεια τον εαυτό της. Πέρυσι το Μάιο, η Smith κυκλοφόρησε επίσης το EP, Be Right Back και αν την παρακολουθήσεις, έχει ένα σωρό συμμετοχές ως featured artists δίπλα σε ένα σωρό γνωστά ονόματα.

Δεν είναι τυχαίο που είναι περιζήτητη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης, που φέτος η Jorja Smith είναι το κεντρικό πρόσωπο του φετινού SNF Nostos -που μεταξύ μας, είναι πάντοτε πολύ ενημερωμένο όσον αφορά στα ονόματα που φέρνει. Το αποψινό live της σύγχρονης θεάς της neo soul, δεν πρέπει να το χάσεις για κανένα λόγο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Fallout, το παιχνίδι που έγινε σειρά και παραλίγο να ήταν ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν υπό ανάπτυξη η ομώνυμη ταινία.

Γραφει Παυλος Κρουστης