Οι London Grammar ζουν στο δικό τους παράλληλο σύμπαν

Λίγο πριν το αποψινό live τους στο Release Athens, μερικές σκέψεις για τη μουσική που "φωνάζει" συναίσθημα.

Αερικό. Κάτι από Florence, Kate Bush και λίγη Tori Amos μου θύμισε ο ήχος των London Grammar και για την ακρίβεια η φωνή της Hannah Reid όταν την πρωτοάκουσα κάπου γύρω στο 2012 για να τη μεταδώσω αμέσως μετά στο ραδιόφωνο. Θυμάμαι επίσης, ότι τότε δε χρειάστηκε να πούμε πολλά, ο κόσμος κατευθείαν αγκάλιασε τη μουσική τους -που είναι σχετικά βατή.

Φαινομενικά τουλάχιστον, γιατί μπαλάντες κυκλοφορούν άπειρες, τις περισσότερες φορές είτε χωρίς χαρακτήρα είτε χωρίς αυτό το 'κάτι' που μένει στο αυτί. Οι London Grammar μπορούσαν να μεταφράσουν συναισθήματα σε μουσική και αυτό συνεχίζουν να κάνουν. 

Το ξεκίνημα στο πανεπιστήμιο

Η ιστορία τους ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ όπου φοιτούσαν η Hannah και ο Dan. Μία φωτογραφία της πρώτης στην οποία πόζαρε με μία κιθάρα, τράβηξε την προσοχή του δεύτερου, κουβέντιασαν με DMs και τα υπόλοιπα πλέον είναι λίγο πολύ γνωστά. Με αυτήν την προϋπάρχουσα χημεία, δε χρειάστηκε να κοπιάσουν ιδιαίτερα για να δέσουν μεταξύ τους. 

>Διάβασε ακόμη: To μουσικό μανιφέστο του Kendrick Lamar

Πιστεύω πως αυτό διέκρινε ο Rollo των Faithless το 2013, όταν και συνεργάστηκε μαζί τους σε μερικές ηχογραφήσεις. Για το μουσικό τρίο τότε, το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι. Ήταν από αυτούς τους τυχερούς που κάνοντας lives σε μικρά μπαρ στο Λονδίνο, μόνο απαρατήρητοι δεν είχαν περάσει. Εκείνη τη χρονιά ήταν που κυκλοφόρησε το απίθανο If You Wait που τους έκανε ευρέως γνωστούς, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε μισό single σε αυτόν το δίσκο που δεν ακούστηκε παντού.

Ο καθένας έβρισκε έστω ένα τραγούδι για να ταυτιστεί, για να ξεκουράσει τα αυτιά του. Στο ίδιο album, συμπεριλαμβανόταν και η επική διασκευή του Nightcall του Kavinsky - η οποία ρεμιξαρίστηκε εκ των υστέρων κατά κόρον- δίνοντάς τους πάτημα να φέρουν στα μέτρα τους κι άλλες επιτυχίες, όπως το Wicked Game. Ευτυχώς για εκείνους, δεν παγιδεύτηκαν σε αυτήν την ικανότητα που εύκολα θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε μανιέρα. 

Το παράλληλο σύμπαν 

Οι ίδιοι στο μεταξύ, είναι σα να κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν, εντός του οποίου δεν έχουν πολλή επαφή με το τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι σα να μην έχουν συνειδητοποιήσει την απήχησή τους, σε σημείο να ξαφνιάζονται το 2018 με την υποψηφιότητά τους για Brit Award στην κατηγορία του καλύτερου βρετανικού συγκροτήματος. Οι δηλώσεις τους ήταν τέτοιες που "έδιναν" μετά χαράς κιόλας, το βραβείο στους Wolf Alice, έμοιαζαν έξω από τα νερά τους. 

Μάλιστα, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο η Reid κλήθηκε να εκτιμήσει για ποιο λόγο το τρίτο κατά σειρά album τους ονόματι Californian Soil έφτασε ως την κορυφή απέδωσε τα πάντα στο συναίσθημα: "Νομίζω ότι και οι τρεις μας εξερευνήσαμε τον ήχο προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ελπίζω να είναι μόνο το συναίσθημα. Ελπίζω αυτό να είναι πάντα η προτεραιότητα. Με αυτό φαίνεται να συνδέονται οι fans μας", είχε δηλώσει στο NME, προσθέτωντας παράλληλα πως έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στο επόμενο LP τους. Σύμφωνα με τη γνώμη της δε, αυτό θα είναι και ό,τι καλύτερο μας έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής. 

"Είμαστε τυχεροί με την έννοια ότι μεταξύ των τριών μας ο ήχος απλά εξελίσσεται. Δεν είναι κάτι που το σκεφτόμαστε πάρα πολύ. Απλά παίζουμε νέα μουσική μαζί και αυτό έχει εξελιχθεί", εξήγησε για να προσθέσει επίσης πως οι νέοι τους στίχοι θα περιστρέφονται γύρω από "βαθιά, φιλοσοφικά ερωτήματα για τη ζωή, τις σχέσεις και την αγάπη".

>Διάβασε ακόμη: Πολυαναμενόμενα albums της φετινής χρονιάς

Στο μεταξύ, ως γνωστοί για τον ενθουσιασμό μας Έλληνες, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ίδιοι όπως υποστηρίζουν δε σταμάτησαν ποτέ να εξελίσσονται, τους αγαπήσαμε πάρα πολύ. Τόσο για την ακρίβεια, που όταν το 2018 ανακοινώθηκε το όνομά τους για το Release, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για το επικείμενο live της χρονιάς. Η υγεία της Hannah ωστόσο, έβαλε σημαντικά εμπόδια, με αποτέλεσμα την ακύρωση της συναυλίας.

Έκτοτε, μεσολάβησε μία πανδημία, το προαναφερθέν Californian Soil και βαδίζοντας προς την κανονικότητα, κάπως το ραντεβού με το ελληνικό κοινό έπρεπε να εκπληρωθεί. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε φέτος και ενδεχομένως, αυτή να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τους ακούσουμε. Πιο συνειδητοποιημένα. Όπως τους αξίζει.

*Οι London Grammar εμφανίζονται σήμερα στο Release Athens στην Πλατεία Νερού. Το line up συμπληρώνουν οι LP, Hooverphonic, D3lta και Daphne & The Fuzz. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.