Η μέρα που γεννήθηκε ο Jimi Hendrix

Ο κορυφαίος ινστρουμενταλίστας στην ιστορία της ροκ άλλαξε για πάντα τη μουσική βιομηχανία με τέσσερα μόλις χρόνια καριέρας.

Αν ζούσε σήμερα ο Jimi Hendrix θα έκλεινε τα ογδόντα - γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ και έμελλε να μείνει στην ιστορία της ροκ ως ο κορυφαίος ινστρουμενταλίστας της, παρότι η καριέρα του ήταν σύντομη: δισκογραφικά, διήρκεσε μόλις τέσσερα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πλέον αρχετυπικός ροκ σταρ ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα μιμούμενος το στυλ των μεγάλων μπλουζίστων, όπως του Muddy Waters, και των πρώιμων ροκάδων. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, άρχισε να δουλεύει κανονικά ως κιθαρίστας, μαζί με καλλιτέχνες όπως ο B.B. King και η Tina Turner.

Η ευκαιρία που του άλλαξε τη ζωή

Το 1964 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες "καφετερίες". Σε μία από αυτές τον άκουσε ο Bryan Chandler, μπασίστας των Animals, ο οποίος τον πήρε και τον πήγε στο Λονδίνο το 1966. Μαζί με τον μπασίστα Noel Redding και τον ντράμερ Mitch Mitchell δημιούργησαν την μπάντα The Jimi Hendrix Experience. Το πρώτο τους single, το Hey Joe, έφτασε στο #6 του βρετανικού pop chart και τους έκανε διάσημους.

Η μέρα που γεννήθηκε ο Jimi Hendrix Getty Images
24 Φεβρουαρίου 1969. Ο Jimi Hendrix στη σκηνή του Royal Albert Hall στο Λονδίνο.

Η κατάκτηση της Αμερικής

Την επόμενη χρονιά, η "μπάντα του Hendrix" έκανε την πρώτη της εμφάνιση επί αμερικανικού εδάφους, στο Monterey Pop Festival. Ο ίδιος, αφού έκαψε την κιθάρα του, μεταμορφώθηκε για τα καλά σε ροκ σταρ. Μέχρι η μπάντα να το λήξει το μαγαζάκι, το 1969, κυκλοφόρησε τραγούδια που έγιναν κλασικά, όπως το Purple haze, το Foxy lady και το The wind cries Mary.

Η εμφάνιση στο Woodstock

Το τέλος της μπάντας επήλθε μετά από δημιουργικές εντάσεις και ο Hendrix, ως σόλο, πλέον, καλλιτέχνης έκανε το 1969 την περίφημη εμφάνισή του στο Woodstock, όπου ξεσήκωσε σάλο με την περίτεχνη εκδοχή του στον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν μέσω του πολέμου στο Βιετνάμ, έπαιξε την κιθάρα του με παραμορφωτικά εφέ που μιμούνταν τους ήχους των ρουκετών και των βομβών. Τότε, ήταν ο πιο υψηλά αμειβόμενος ροκ σταρ στον κόσμο.

Το κατά λάθος τέλος

Την ίδια χρονιά σύστησε τους Band of Gypsies, οι οποίοι έβγαλαν μόνο ένα άλμπουμ όσο ήταν εν ζωή ο ίδιος. Το 1971 κυκλοφόρησε το πρώτο από τα πολλά μεταθανάτια άλμπουμ του, το The cry of love, που περιείχε τραγούδια που ηχογραφούσε λίγο πριν πεθάνει (από αναρρόφηση που αποδόθηκε σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών), στο Λονδίνο, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, δύο περίπου μήνες πριν κλείσει τα 28 του χρόνια.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης