Μια βουτιά στο Revolver των Beatles

Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον θρυλικό δίσκο του 1966.

Γράφει: Esquire Editors 19 Μαρτίου 2023

Τι άλλο να γράψεις, άραγε, για το Revolver των Beatles, που να διαθέτει κάποιο νόημα μετά τα τόσα και τόσα που έχουν λεχθεί στα 57 χρόνια στα οποία κυκλοφορεί ανάμεσά μας; Ακόμα και με τη γενική παραδοχή ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύτιμα πετράδια στο στέμμα της pop/rock παρακαταθήκης, τι περαιτέρω μπορεί αλήθεια να αποκαλύψει το επανα-λανσάρισμά του σε ένα καινούριο, πενταπλό box set;

Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, αλλά ας αρχίσουμε με τα θεμελιώδη. Βασική "σημαία" του box set είναι το stereo remix 2022 που επιμελήθηκε ο Giles Martin –γιος του αείμνηστου παραγωγού των Σκαθαριών, George Martin– συνεργατικά με τον Sam Okell (μηχανικό ήχου στα Abbey Road Studios), αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις τις οποίες ανέπτυξε πρόσφατα η WingNut Films του Peter Jackson καθώς δούλευε το συζητημένο ντοκιμαντέρ "The Beatles: Get Back" (2021). Ταυτόχρονα, όμως, είναι τελικά και το λιγότερο σημαντικό κομμάτι στο όλο παζλ. 

Τι παίρνουμε, λοιπόν, ανοίγοντας το κουτί; 

Λαμβάνουμε ένα CD με το Revolver στην ορίτζιναλ mono μίξη του 1966, ένα CD με το άλμπουμ σε stereo remix 2022, ένα CD με τις αντίστοιχες μίξεις για το non-album single "Paperback Writer" και το b-side του "Rain", συν δύο CD με 31 demo από τις τότε ηχογραφήσεις (από τα οποία μόλις 4 ήταν ήδη δημοσιευμένα). Η έκδοση συμπληρώνεται από σκληρόδετο βιβλίο 100 σελίδων με καινούριες, εκτενείς σημειώσεις του Kevin Howlett, πρόλογο από τον Paul McCartney, συν ένα κείμενο του Questlove (ναι, των Roots) για τους Beatles. Οι δε θήκες των δύο CD με τα ακυκλοφόρητα κοσμούνται με το εξώφυλλο που έφτιαξε για το Revolver ο φωτογράφος Robert Freeman (με τα κεφάλια των Beatles σε ψυχεδελικό κύκλο), το οποίο απορρίφθηκε στην οριστική ευθεία των αποφάσεων, καθώς προτιμήθηκε το γνωστό, πλέον, εικαστικό του Klaus Voormann. Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος συμμετέχει στο βιβλίο με ένα καινούριο graphic novel γύρω από το θέμα.

Στέρεο μίξεις και mono ηχογραφήσεις

Όπως και σε άλλες ανάλογες επανεκδόσεις, ένα σημείο τριβής –και πιθανής εκ των προτέρων καχυποψίας– είναι τα περί αυθεντικού mono ήχου και σύγχρονης στέρεο επεξεργασίας. Πολλές φορές, δηλαδή, τέτοιες συζητήσεις αναλώνονται σε υπερβολικά τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν τους πολύ εξειδικευμένους ακροατές (τους λεγόμενους και "χρυσαυτιάδες"), έστω κι αν υπήρξε ευρεία απογοήτευση από τις stereo μίξεις του Revolver που διατέθηκαν στο κοινό το 2012. Αξίζει λοιπόν να τονίσουμε ότι η δουλειά που κατατίθεται εδώ ξεφεύγει από αυτό το τόσο περιορισμένο πλαίσιο, παρέχοντας λόγο ύπαρξης στα σχετικά CD του καινούριου box set. 

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.