Στέρεο Νόβα: Μικρά αγόρια πάλι τρέχουν μόνα

21 χρόνια μετά την τελευταία τους δισκογραφική κυκλοφορία, επιστρέφουν για να δείξουν ότι δεν έπαψαν ποτέ να είναι μπροστά από την εποχή τους.

Ξεκίνησαν ως Bobby Blast φτιάχνοντας λούπες και ήχους που προετοίμαζαν σε μαγνητόφωνο αφού δεν είχαν sampler. Από το 1990, που ο ΚΒ έγραψε τους πρώτους τους στίχους, αποφάσισαν να τους ενσωματώσουν στη μουσική, να γράψουν τραγούδια ως Στέρεο Νόβα. Οι στίχοι αυτοί ήταν που έκαναν πιο αποδεκτή την περίεργη για την εποχή μουσική τους. Δεν είχε συνηθίσει κανείς μέχρι τότε κάποιον να ραπάρει αστική ποίηση πάνω από ήχους που φλέρταραν με τη house, την acid και την techno.

Οι αγωνίες και οι αναζητήσεις των νέων που μεγάλωναν στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του ’90 μέσα από ρομαντικούς, λυρικούς ποιητικούς στίχους δεν είχαν αποτυπωθεί καλύτερα μέχρι εκείνη τη στιγμή, ειδικά σε τραγούδια. Ρεαλισμός και ρομαντισμός γίνονταν ένα σε ιστορίες για τη νοσταλγία, τον έρωτα, την πόλη, τις πολυκατοικίες και τους δρόμους των δυτικών προαστίων, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά, τα βιβλία, τις ντισκοτέκ, τα μικρά αγόρια, τα κλεμμένα ποδήλατα και τα ηλίθια αστεία που τους κρατούσαν ζωντανούς και γνήσιους σε έναν κόσμο παράλογο που συνεχώς άλλαζε, αλλά δε σταματούσε να ελπίζει. Η χώρα είχε τους δικούς της ντόπιους ήρωες που εξέφραζαν απόλυτα τη νέα εποχή, τη νέα κουλτούρα, τη νέα φάση. Κάτι πρωτόγνωρο είχε γεννηθεί.

Πέρασαν 21 χρόνια από τη στιγμή που ο Μιχάλης Δέλτα είχε πει ότι "οι Στέρεο Νόβα είναι ένας μύθος πια, πάει τελείωσε", 10 από το λαϊκό προσκύνημα, τη μεγάλη διαδήλωση αγάπης στο εργοστάσιο Μπήτρου στην Πέτρου Ράλλη για το one off-live στο γενέθλιο πάρτι της Lifo και κάτι μήνες από τις τελευταίες τους κοινές DJ set εμφανίσεις. Και τώρα;

Τώρα τα μικρά αγόρια πάλι τρέχουν μόνα, πιο γρήγορα απ’ το μυαλό, πιο γρήγορα απ’ το νόμο σ’ έναν κόσμο που (συνεχίζει) να στροβιλίζεται αδιάκοπα. 21 χρόνια μετά επιστρέφουν για το τελευταίο χτύπημα, το οριστικό (;) χτύπημα με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ Ουρανός για να συνεχίσουν τη μουσική και τις λέξεις που άφησαν στη μέση. Μια επιστροφή γεμάτη νόημα, που δεν έρχεται για χάρη μιας όποιας νοσταλγίας. Είναι το 6ο άλμπουμ της καριέρας τους και θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει το 1998, το 2006, το 2013, σήμερα, το 2020. Από το υπέροχο Βίντεο Κλαμπ, τον techno Ουρανό, την ιδιόρρυθμη Ισορροπία μέχρι την Ασύμμετρη διάταξη και τη Θηβών, o κόσμος των Στέρεο Νόβα (δε σταμάτησε ποτέ να) είναι συγκλονιστικός, (δε σταμάτησε ποτέ να) είναι επίκαιρος, (δε σταμάτησε ποτέ να) έχει ενδιαφέρον.

Στέρεο Νόβα: Μικρά αγόρια πάλι τρέχουν μόνα

Ο Ουρανός κυκλοφορεί σε βινύλιο, CD και digital album από την Inner Ear. Οι Στέρεο Νόβα θα βρεθούν ξανά μαζί στη σκηνή για το Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ στις 18/6.

Τα 5 προηγούμενα άλμπουμ τους

Στέρεο Νόβα (Wipe Out, 1992)

Η αρχή των πάντων στα χρόνια της αθωότητας. Το ντεμπούτο τους στη Wipe Out είναι μια ηλεκτρονική βόμβα έτοιμη να σκάσει σε μια πόλη γεμάτη αθώες, ρομαντικές και αστικές ιστορίες από τα δυτικά προάστια. Απλά αριστούργημα.

Ντισκολάτα (FM Records, 1993)

H FM Records είναι το νέο τους δισκογραφικό σπίτι, ο Αντώνης Πι και επίσημα το τρίτο "Μικρό Αγόρι" του γκρουπ, η Νέα Ζωή 705 ως New Life 705 αποκτά αγγλικούς στίχους και τα βράδια ακούγεται σε όλη την Ευρώπη μέσα από το MTV.

Ασύρματος Κόσμος (FM Records, 1994)

Η δουλειά που τους καταξίωσε. Μια ολόκληρη μείξη εικόνων και έντονων συναισθημάτων. Όλα όσα ζεις στο αστικό περιβάλλον έχουν μετατραπεί σε νότες.

Τέλσον (FM Records, 1996)

Παίζουν με φίλτρα, βάζουν εφέ, έχουν λέξεις ουσιαστικές. Άλμπουμ οριακό και πρωτοποριακό, αρκετά πιο σκοτεινό, είμαστε στο σωτήριο έτος 1996 και οι Στέρεο Νόβα κυκλοφορούν το μανιφέστο τους.

Βιταμίνα Τεκ (FM Records, 1997)

Η ολοκλήρωση του δικού τους "ταξιδιού στη Γη". Samples, η Πόπη Αστεριάδη, ο πιο φωτεινός και ολοκληρωμένος τους δίσκος. Ένα ακόμα αριστούργημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.