Όταν ο Elvis Presley κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό

Η διεθνής μουσική κοινότητα αναγκάστηκε να αποχωριστεί για λίγο τον βασιλιά του Rock 'n' Roll.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1957, καθώς όλοι ετοιμάζονταν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Elvis Presley, ο χαρισματικός "βασιλιάς του Rock 'n' Roll", έλαβε το χαρτί για την κατάταξή του στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, με επιτυχίες όπως το Heartbreak Hotel και το Hound Dog να παίζουν στα charts, η μετάβαση του Presley από το προσκήνιο της ψυχαγωγίας στη στρατιωτική θητεία σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην εμβληματική του πορεία.

Όταν ο Elvis Presley κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατόBettmann Archive/GettyImages

Elvis the Pelvis

Εν μέσω ενός κύματος επιστολών θαυμαστών που παρακαλούσαν για την εξαίρεσή του, ο Presley, γνωστός ως Elvis the Pelvis για τις προκλητικές χορευτικές κινήσεις του, παρέμεινε αποφασισμένος. Μετά από μια σύντομη αναβολή, κατά τη διάρκεια της οποίας ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε, King Creole, ο Presley ορκίστηκε ως στρατιώτης στο Μέμφις στις 24 Μαρτίου 1958.

Μετά τη βασική εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε μια συγκινητική έκτακτη άδεια για να βρεθεί με την άρρωστη μητέρα του, Gladys, ο Presley έβαλε πλώρη για την Ευρώπη με το USS General Randall. Υπηρετώντας στον Λόχο D, 32ο Τάγμα Τεθωρακισμένων, 3η Μεραρχία Τεθωρακισμένων στο Φρίντμπεργκ της Γερμανίας, ο Presley ανέβηκε στον βαθμό του λοχία κατά τη διάρκεια της 18μηνης αποστολής του.

Η έντονη προσωπική του ζωή

Εξισορροπώντας τα στρατιωτικά του καθήκοντα με την έντονη προσωπική του ζωή, ο Presley διέμενε τότε σε μια κατοικία, εκτός βάσης, την οποία μοιραζόταν με τον πατέρα, τη γιαγιά του και μερικούς φίλους του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δούλευε τα πρωινά και το βράδυ γυρνούσε στο σπίτι και διοργάνωνε συχνά διάφορα πάρτι. Κάπως έτσι, γνώρισε την 14χρονη Priscilla Beaulieu, ένα σημαντικό κεφάλαιο στην προσωπική του ζωή, αφού θα την παντρευόταν μερικά χρόνια αργότερα.

Ενώ ο Elvis εκπλήρωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο μάνατζέρ του, ο συνταγματάρχης Tom Parker, κυκλοφορούσε προηχογραφημένα singles του τραγουδιστή. Η κίνηση αυτή διατήρησε ζωντανή την παρουσία του Presley στον μουσικό χώρο και παράλληλα εξασφάλιζε και μια σταθερή ροή εισοδήματος κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Elvis PresleyBettmann Archive/GettyImages

Η απόλυση

Στις 2 Μαρτίου 1960, με την Priscilla στο πλευρό του, ο Presley αποχαιρέτησε τους θαυμαστές και τα μέσα ενημέρωσης στη Δυτική Γερμανία πριν επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής για τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το αεροπλάνο του έκανε μια σύντομη στάση στο αεροδρόμιο Prestwick της Σκωτίας για ανεφοδιασμό -ένα μοναδικό γεγονός, καθώς ήταν η μοναδική περίπτωση που ο Presley προσγειώθηκε σε έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φτάνοντας στην αεροπορική βάση McGuire κοντά στο Fort Dix του New Jersey, στις 3 Μαρτίου στις 7:42 π.μ., ο Presley έγινε δεκτός στο σπίτι του από ένα σημαντικό πλήθος θαυμαστών, παρουσία της Nancy Sinatra, εκπροσώπων της RCA και του συνταγματάρχη Tom Parker. Ο ενθουσιασμός για την επιστροφή του ήταν τεράστιος.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη απόλυσή του από την ενεργό υπηρεσία, η οποία καταγράφηκε επισήμως ως τιμητική. Η στιγμή αυτή σήμανε το τέλος της στρατιωτικής του δέσμευσης, επιτρέποντας στον εμβληματικό μουσικό να συνεχίσει την καριέρα του και να συναντηθεί ξανά με τους θαυμαστές του στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.