Up the Irons: Όλες οι φορές που οι Iron Maiden έκαναν stage diving στη ζωή μας

Οι heavy metal θρύλοι επιστρέφουν στην Αθήνα κι ένας συντάκτης του Esquire αδυνατεί να ξεφύγει από το παρελθόν του.

Στο δικό μου το μυαλό υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που λατρεύουν τους Iron Maiden και οι άλλοι (σ.σ. γνώμη σου) που αδυνατούν να καταλάβουν το μεγαλείο. Φυσικά αυτό είναι μια καθαρά προσωπική άποψη που εκφράζω ως συντάκτης -και την καταπιέζω για να μην γίνω περισσότερο οξύς και κινδυνεύσω με ιντερνετικό λιντσάρισμα.

Όπως καταλαβαίνεις το θέμα με αυτή την μπάντα είναι ότι δεν έχει ακροατές. Έχει οπαδούς. Φανατικούς. Έτοιμους να βάλουν το μαχαίρι στα δόντια για πάρτη της. Ανθρώπους που με την προ μηνών ανακοίνωση του ερχομού της, στις 20 Ιουλίου, στα πλαίσια του Rockwave, έπαθαν αμόκ. Ούρλιαζαν και έκλαιγαν σα μωρά παιδιά. Άρχισαν να σκέφτονται να φτιάξουν πανό. Πήραν άδεια από τώρα για εκείνη την ευλογημένη μέρα. Ξέρω τι λέω, μιλάω από προσωπική πείρα . Αλλά ας αφήσουμε εμάς τους μεταλάδες στην άκρη κι ας μιλήσουμε για εσάς τους υπόλοιπους.

Μήπως όλοι έχετε ζήσει μια Iron Maiden στιγμή στη ζωή σας;

Κι ξεκινάω να εξηγώ (για να μην παρεξηγηθώ) το γιατί έχει συμβεί αυτό:

> Γιατί όλοι έχετε κάνει sing along με το Fear of the Dark κάποια στιγμή στην εφηβεία σας. Μεθυσμένοι, σε σχολικό πάρτι, λίγο μετά το Δεν υπάρχω του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Παίζει να ανάψατε κι αναπτήρα για extra πώρωση.

> Γιατί όλοι (λογικά) είχατε έναν μεγαλύτερο ξάδερφο μεταλά. Που έσκαγε οικογενειακή επίσκεψη ξενερωμένος. Και έβαζε αντιγραμμένες κασέτες της μπάντας στο παιδικό σας δωμάτιο για να στρώσει -ενώ εσείς τον παρακαλάγατε να παίξετε Subbuteo.

> Γιατί όλοι έχετε βρεθεί μπροστά σε δύο τύπους που τόλμησαν να βάλουν το δίλημμα "Iron Maiden ή Metallica". Αν όχι την στιγμή της ερώτησης, τότε σίγουρα λίγο μετά, όταν άρχισαν τα μπουκέτα κι η κλωτσοπατινάδα.

> Γιατί όλοι έχετε έναν φίλο που έχει έναν φίλο που έχει έναν φίλο που ο κολλητός του ξαδέρφου του έχει έναν φίλο που έχει πάει σε συναυλία Iron Maiden.

> Γιατί είναι λίγο δύσκολο να μη σου αρέσουν κομματάρες όπως το "The Number of the Beast", το "Revelations" και το "Prowler" -ακόμα κι αν δεν το παραδέχεσαι ανοικτά.

> Γιατί οι περισσότεροι γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή. Δεν προλάβαμε να ζήσουμε τη φάση των 80s. Και την άγρια γοητεία του κοινού των Maiden στα 1988, όπως περιγράφεται στο παρακάτω ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

> Γιατί όλοι στη σχολή είχατε έναν ήσυχο συμφοιτητή που του άρεσε να συχνάζει στα ροκάδικα. Κι όταν βγήκατε μαζί του μια μέρα, τρομάξατε από τις σουρωμένες ιαχές που πήγαιναν κάπως έτσι: "ΕΒΑΛΕ MAIDEN, ΕΒΑΛΕ MAIDEN, ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ!"

> Γιατί όλοι έχετε κάτσει σε σχολικό θρανίο που κάποιος έχει χαράξει με μανία το χαρακτηριστικό logo τους. Κτήμα ες αεί, εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν.

> Γιατί όλοι στον στρατό είχατε έναν μεταλά που έκλαιγε τα κομμένα του μαλλιά κι άκουγε το best of τους για να ησυχάσει.

> Γιατί μείνατε παγωτό όταν μάθατε πως ο frontman, Bruce Dickinson (Μπρούσαρος για τους οπαδούς), εκτός από το να τραγουδάει πιλοτάρει που και που και το αερoπλάνο της μπάντας. Κι αν δεν το ξέρετε, ε το μάθατε τώρα.

Up the Irons: Όλες οι φορές που οι Iron Maiden έκαναν stage diving στη ζωή μας

> Γιατί όλοι έχετε ακούσει το θρυλικό ποδοσφαιρικό σύνθημα "ΑΕΛ, ΟΥΙΣΚΙ ΚΙ IRON MAIDEN ΔΙΣΚΟΙ". Κι έχετε θαυμάσει την ευρηματικότητα του τίμιου Έλληνα οπαδού.

> Γιατί το Somewhere in Time (1986) είναι ο καλύτερος δίσκος progressive ροκ που (μάλλον δεν) έχετε ακούσει.

> Γιατί έχετε ακούσει κάποιον (σαν και του λόγου μου) να αφηγείται την έναρξη στη συναυλία τους στο Περιστέρι το 1999 -λες και διηγείται κάποια μάχη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέγα πλήθος, μέγα πάθος!

> Γιατί όλοι είχατε σχολική τσάντα POLO (μαύρη) ζωγραφισμένη με μπλάνκο. Με το όνομά της μπάντας να φιγουράρει πρώτο πρώτο. Τι όχι; Κακώς!

> Γιατί όλοι έχετε θαυμάσει την επιμονή εκείνου του ήρωα, του άγνωστου ηχολήπτη των αθλητικών ραδιοφώνων, που βάζει για "χαλί" στις εκπομπές τουλάχιστον δύο τραγούδια τους την ώρα, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

> Γιατί η ελληνική τηλεόραση δεν θα είναι ποτέ η ίδια μετά από αυτό που είδαν τα ματάκια μας στο παρακάτω βίντεο.

> Γιατί αν έχεις διαβάσει μέχρι εδώ, σημαίνει ότι έτσι ή αλλιώς οι Iron Maiden κάτι έχουν να σου πουν. Up the Irons λοιπόν!

Όλα τα παραπάνω, κι άλλα πολλά, είναι απλά μια απόδειξη του πόσου βαθιά χωμένοι είναι στην ψυχοσύνθεση της γενιάς μας (και της προηγούμενης) οι Iron Maiden.

Τελικά, ακόμα κι αν δε σ' αρέσει, αυτή η μπαντάρα πρέπει να το παραδεχθείς: σου έχει χαρίσει πολλές στιγμές που τις λες κι ωραίες αναμνήσεις. Κάτι που θα επαναλάβει σε περίπου 24 ώρες από τώρα.

Rockwave Festival | 19 - 20 Ιουλίου

37ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας | Terra Vibe Park

19 Ιουλίου

Terra Stage
Judas Priest: 22:30-
Saxon: 19:30-20:45
Accept: 17:50-19:00

Vibe Stage
Sabaton: 21:00-22:15
Foray Between Ocean: 17:00-17:30
Null’O’Zero: 16:15-16:45
Jacks Full: 15:30-16:00

20 Ιουλίου

Terra Stage
Iron Maiden: 21:30-
Tremonti: 18:45-19:45
Monument: 16:10-17:00

Vibe Stage
Volbeat: 20:00-21:15
The Raven Age: 17:30-18:30
WEB: 15:30-16:00
Rollin’Dice: 14:00-14:45

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.